Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2024

Τουρκικές «ιδιαιτερότητες» - Εφημερίδα Καθημερινή

 Σχόλιο Στρατηγού Φράγκου Φ.:

Στα Σεπτεμβριανά του 1955 οι Εβραίοι της Κωνσταντινούπολης υπέστησαν μια ακόμη «Νύχτα των Κρυστάλλων», όπως και στη διάρκεια του Β´ΠΠ ..

Σύμφωνα με τον Φάκελο του ανακριτή Φαχρί Τσοκέρ που ο ίδιος παρέδωσε στο Ίδρυμα Οικονομικής και Κοινωνικής Ιστορίας της Τουρκίας και περιέχει πολύ σημαντικές πληροφορίες για τους εμπλεκόμενους συλλόγους, οργανώσεις και κρατικές υπηρεσίες, στόχοι επίθεσης έγιναν:

• 4.214 διαμερίσματα

• 1.004 καταστήματα

• 73 εκκλησίες

• 1 συναγωγή

• 2 μοναστήρια

• 26 σχολεία

• 5.317 εγκαταστάσεις όπως εργοστάσια, αποθήκες και μπαρ.

Σε πολλές περιπτώσεις, άμεση ήταν η υπεράσπιση της περιουσίας των μη μουσουλμάνων από φίλους και γείτονες μουσουλμάνους.

Διαβάστε σχετικό άρθρο στην ιστοσελίδα:www.lifo.gr

Διαβάστε σχετικό άρθρο:ΨΗΦΙΔΑ Ψηφιακή Βιβλιοθήκη και Ιδρυματικό Αποθετήριο

Κώστας Ιορδανίδης

Ητοποθέτηση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε ομιλία του κατά την έναρξη των εργασιών της τουρκικής Βουλής, προ διημέρου, όπου έκρινε σκόπιμο να επισημάνει ότι «ένας από τους στόχους της επιθετικής πολιτικής του Ισραήλ είναι επίσης η Τουρκία» αντιμετωπίσθηκε από κάποιους αναλυτές και σχολιαστές των Αθηνών ως έκφραση «μεγαλομανίας» ή «αυτοκρατορικών αναπολήσεων». Μόνον που ασφαλώς δεν πρόκειται περί φαντασιώσεων του κ. Ερντογάν.

Ηταν Δεκέμβριος του 1981 όταν ανακοινώθηκε διάλεξη του τότε υπουργού Αμύνης Αριέλ Σαρόν στο Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών του Τελ Αβίβ περί αμυντικών θεμάτων. Η ομιλία εκείνη δεν εκφωνήθηκε λόγω κοινοβουλευτικής διαπάλης που προέκυψε γύρω από αμφιλεγόμενη απόφαση της Κνεσέτ της 14ης Δεκεμβρίου να προσαρτήσει τα Υψώματα του Γκολάν που ανήκαν στη Συρία. Αποσπάσματα του «Δόγματος Σαρόν», ωστόσο, δημοσίευσε έπειτα από λίγες μέρες η εφημερίδα Maariv και ένα μόνον πρωτοσέλιδο η Herald Tribune.

Διαβάστε αναλυτικά το άρθρο στην ιστοσελίδα:www.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου