Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2024

Συμφωνία των Ποσοστών: Σαν σήμερα Τσώρτσιλ και Στάλιν χώρισαν την επιρροή τους στα Βαλκάνια σε μία… χαρτοπετσέτα

 Στρατηγός Φρ. Φράγκος: Αντί σχολίου 

Το ερώτημα παραμένει, γιατί αιματοκύλισαν την Ελλάδα οι μπολσεβίκοι…

Στις 9 Οκτωβρίου, 1944, λίγους μήνες πριν τη Διάσκεψη της Γιάλτας, οι δύο ηγέτες συναντήθηκαν στην τέταρτη Διάσκεψη της Μόσχας, όπου, σύμφωνα με την αυτοβιογραφία του, ο Τσώρτσιλ πρότεινε η Σοβιετική Ένωση να έχει 90% επιρροή στη Ρουμανία και 75% στη Βουλγαρία, ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο να έχει 90% επιρροή στην Ελλάδα. Ο Τσώρτσιλ επίσης πρότεινε στην Ουγγαρία και τη Γιουγκοσλαβία να έχουν 50% επιρροή και οι δύο.

Η συνάντηση στη Μόσχα που αμφισβητήθηκε από ιστορικούς αλλά κατέγραψε ο Τσόρτσιλ στο ημερολόγιό του - Δεν συμμετείχαν εκπρόσωπο των βαλκανικών χωρών - Τι είχε ειπωθεί για τα Δεκεμβριανά, τον ΕΑΜ και τη Βόρεια Ήπειρο


Στη συνέχεια ο Τσώρτσιλ έγραψε τη συμφωνία με μπλε μολύβι σε μία χαρτοπετσέτα, την οποία έδωσε στον Στάλιν, και αφού την ενέκρινε ο Στάλιν του την επέστρεψε. Το χαρτί αυτό ανήκει στα βρετανικά εθνικά αρχεία. Όπως ίσως διακρίνει κανείς, η Ελλάδα αναγράφεται δεύτερη. Ποσοστό 90% κατέχει η Μεγάλη Βρετανία με την επιπλέον όμως σημείωση: «in accord with USA» (σε συμφωνία με τις ΗΠΑ).

Διαβάστε αναλυτικά το άρθρο στην ιστοσελίδα:www.protothema.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου