Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2024

Η ταλαιπωρία ενός μικρού εικονοστασίου στο θρυλικό Ύψωμα 731.

 Σχόλιο Στρατηγού Φράγκου Φ.:

Είμαστε υποχρεωμένοι να ζούμε και με αυτούς..

Γράφει ο Αντγος (εα) Αντώνης Βασιλείου.

Στην υψηλότερη κορυφή του υψώματος 731, περί το 2003 κατασκευάστηκε με πιστώσεις της Ενώσεως Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού (ΕΑΑΣ), μικρό εικονοστάσι προς τιμήν των πεσόντων Ελλήνων το οποίο μετά από αρκετά χρόνια το 2012, καταστράφηκε με την τοποθέτηση εκρηκτικών προφανώς από ακραίους Αλβανούς εθνικιστές.

Αμέσως μετά και με μέριμνα του Γενικού Προξενείου Αργυροκάστρου και της ΕΑΑΣ κατασκευάστηκε νέο εικονοστάσιο το οποίο και αυτό μετά από 7 χρόνια, το 2019 βανδαλίστηκε εν μέρει από τους Αλβανούς.

Ομοίως το 2019 και πάλι με προσωπική μου χορηγία επισκευάστηκε το εν λόγω εικονοστάσι, το οποίο όμως πριν ένα χρόνο περίπου καταστράφηκε ολοσχερώς προφανώς από Αλβανούς ακραίους εθνικιστές.

Στο ύψωμα 731, καθώς και στα γειτονικά υψώματα, πολέμησαν οι άνδρες του 5ου Συντάγματος της I Μεραρχίας που κατάγονταν κυρίως από την Καρδίτσα και τα Τρίκαλα, με διοικητή τον Δημήτριο Κασλά, μέχρι την νύκτα της 12/13 Μαρτίου οπότε αντικαταστάθηκε, λόγω απωλειών, από το 19ο Σύνταγμα της VI Μεραρχίας Σερρών. Τον τομέα του τάγματος Κασλά ανέλαβε το τάγμα του λοχαγού Κουτρίδη, μέχρι το τέλος του αγώνα στην περιοχή αυτή. Απέναντί τους βρισκόταν το 8ο Ιταλικό Σώμα Στρατού, με τέσσερις μεραρχίες και δυο τάγματα μελανοχιτώνων.

Διαβάστε αναλυτικά το άρθρο στην ιστοσελίδα:antoniosvasileiou.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου