Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2024

Ανοίγει ο φάκελος των F-35 ; Ισχυρισμός για «Όρο» από Ελληνική εφημερίδα

Στρατηγός Φρ. Φράγκος: Αντί σχολίου..

 Εφημερίδα «Μιλλιέτ» της 24 Σεπτεμβρίου 2024

Το KAAN και το SİPER έχουν προχωρήσει

Η Ελλάδα σχεδιάζεται να αγοράσει αφη F-35 από τις ΗΠΑ από το 2028. Ενώ η Τουρκία στοχεύει να ενισχύσει τον στόλο της με F-16 μέσω του εκσυγχρονισμού και της αγοράς του Block 70, ανέλαβε επίσης την πρωτοβουλία να αγοράσει 40 Eurofighters. Δεν έχουν γίνει μέχρι στιγμής συγκεκριμένα βήματα για την αγορά του Eurofighter, λόγω του εμποδίου της Γερμανίας. Από την άλλη πλευρά, η Τουρκία έχει κάνει ένα σημαντικό βήμα στην παραγωγή του εθνικού μαχητικού αφους 5ης γενιάς. Το ΚΑΑΝ έκανε την πρώτη του πτήση στις 21 Φεβρουαρίου. Η Τουρκία έχει ενισχύσει την αεράμυνα της σημειώνοντας σημαντική πρόοδο στα έργα Hisar και Siper, τα οποία είναι συστήματα αεράμυνας μεσαίου και μεγάλου βεληνεκούς.

Μετά τις συνομιλίες μεταξύ των ΗΠΑ και της Τουρκίας, «Επιστρέφει η Τουρκία στο πρόγραμμα των F-35 ?». Ενώ το ερώτημα ήταν στην ημερήσια διάταξη, η εφημερίδα «Καθημερινή» που κυκλοφορεί στην Ελλάδα, υποστήριξε ότι ο όρος των ΗΠΑ ήταν «η μεταφορά των S-400 στην ελεγχόμενη από τις ΗΠΑ περιοχή στη Βάση Ιντζιρλίκ».

Η υλοποίηση του έργου JSF (Joint Strike Fighter) αποφασίστηκε το 1996. Η Τουρκία εντάχθηκε στο έργο, του οποίου οι ΗΠΑ είναι ο κύριος εταίρος, το 2002. Συμφωνήθηκε ότι η Τουρκία θα αγοράσει 100 F-35 και το πρώτο αφος θα παραδιδόταν το 2017. Η Τουρκία συμμετείχε στο έργο με 7 εταιρείες αμυντικής βιομηχανίας.

Το πρόβλημα των S-400

Το πρώτο αφος F-35 παραδόθηκε στην Τουρκία στις 22 Ιουν 2018. Ωστόσο, η αμερικανική κυβέρνηση αφαίρεσε την Τουρκία από το πρόγραμμα F-35 λόγω του συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας S-400 που αγοράστηκε από τη Ρωσία τον Ιούλιο του 2019.

Δεν έγινε καμία πληρωμή στην Τουρκία για τις δαπάνες της, ύψους περίπου 1 δισεκατομμυρίου 400 εκατομμυρίων δολαρίων. Στη συνέχεια, η Τουρκία υπέβαλε αίτηση στις ΗΠΑ για την αγορά 40 αφών F-16 Block 70 και 79 κιτ εκσυγχρονισμού τον Οκτώβριο του 2021. Το Κογκρέσο των ΗΠΑ ενέκρινε την πώληση F-16 στην Τουρκία τον Φεβρουάριο του 2024. Παράλληλα με τη διαδικασία των F-16, η αμερικανική κυβέρνηση αναφέρθηκε στην επιστροφή της Τουρκίας στο πρόγραμμα των F-35.

Η αναπληρώτρια ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Βικτόρια Νούλαντ, η οποία είχε συνομιλίες στην Άγκυρα, ανέφερε σε δήλωση στις 30 Ιανουαρίου: «Εάν μπορέσουμε να λύσουμε το ζήτημα των S-400, οι ΗΠΑ θα χαρούν να δεχτούν την Τουρκία πίσω στην οικογένεια των F-35». Ο ΥΠΕΞ Χακάν Φιντάν δήλωσε στις 4 Φεβρουαρίου: «Εάν αυτή η δυνατότητα (F-35) είναι μια πρόσθετη δυνατότητα που μπορούμε να αποκτήσουμε χωρίς να χάσουμε τις άλλες δυνατότητές μας, γιατί όχι?», ενώ ο ΥΕΘΑ Γιασιάρ Γκιουλέρ είπε στις 12 Αυγούστου: «Οι συζητήσεις και οι αξιολογήσεις μας για το F-35 συνεχίζονται».

«Οι S-400 να είναι υπό τον έλεγχο των ΗΠΑ»

Η Αναπληρωτής Υφυπουργός Άμυνας των ΗΠΑ για Θέματα Διεθνούς Ασφάλειας Δρ. Celeste Wallander και ο Ανώτερος Διευθυντής του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας για την Ευρώπη, Πρέσβης Michael Carpenter, επισκέφθηκαν την Άγκυρα στις 1-2 Ιουλίου πριν από τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στις 9 Ιουλίου. Στην ανακοίνωση της Πρεσβείας των ΗΠΑ, αναφέρεται ότι «τα μέρη συζήτησαν επίσης τους κοινούς στόχους για την ενίσχυση των βαθιά ριζωμένων αμυντικών δεσμών και την ενίσχυση της ισχύος και της ενότητας της Συμμαχίας του ΝΑΤΟ».

Στην είδηση που δημοσιεύτηκε στην Ελληνική εφημερίδα «Καθημερινή», αναφερόμενη σ’ αυτές τις συνομιλίες, υποστηρίχθηκε ότι οι ΗΠΑ πρότειναν να μεταπωληθούν μαχητικά αφη F-35 στην Τουρκία, με αντάλλαγμα την «ήπια» απενεργοποίηση του πυραυλικού συστήματος S-400. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «Καθημερινής», Αμερικανοί αξιωματούχοι πρότειναν στην Τουρκία να διατηρήσει τους πυραύλους στο έδαφός της, αλλά να μεταφερθεί ο έλεγχός τους στις ΗΠΑ. Υποστηρίχθηκε ότι Αμερικανοί αξιωματούχοι υπέβαλαν πρόταση για τη μεταφορά των S-400 στο ελεγχόμενο από τις ΗΠΑ τμήμα της Βάσης Ιντζιρλίκ, στα Άδανα.

Συνομιλίες στις ΗΠΑ

Ο Μάικλ Ρούμπιν, ανώτερος συνεργάτης στη δεξαμενή σκέψης ινστιτούτου Αμερικανικής επιχειρηματικότητας και πρώην αξιωματούχος του Πενταγώνου, επιβεβαίωσε τον ισχυρισμό στην «Καθημερινή». Ο Ρούμπιν δήλωσε ότι πηγές στην περιοχή ανέφεραν ότι η αναζωογόνηση της συμφωνίας για τα F-35, συζητήθηκε κατά την επίσκεψη στις 1-2 Ιουλίου. «Απαίτησαν από την Τουρκία να παραδώσει τους S-400 στις ΗΠΑ, ή να τους μεταφέρει στον ελεγχόμενο από τις ΗΠΑ τομέα στη βάση του Ιντζιρλίκ, με αντάλλαγμα την εκ νέου είσοδο στο πρόγραμμα των F-35». Σύμφωνα με τον Ρούμπιν και άλλες πηγές που μιλούν στην «Καθημερινή», η αντίδραση της Τουρκίας σε αυτό το στάδιο δεν είναι θετική, αλλά οι συνομιλίες αναμένεται να συνεχιστούν στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη αυτή την εβδομάδα.

Ανησυχία στην Ελλάδα

Στις ειδήσεις της «Καθημερινής», «Η ελληνική πλευρά βρίσκεται σε επιφυλακή και ο πρωθυπουργός Μητσοτάκης μετέφερε τις ανησυχίες του στη συνάντησή του με τον ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Μπλίνκεν στις 5 Σεπτεμβρίου. Η «Καθημερινή» κατανοεί ότι τα φιλο-ελληνικά κέντρα στο Συνέδριο, παρακολουθούν στενά το θέμα και είναι έτοιμα να αλλάξουν τις στρατηγικές τους ανάλογα με τις εξελίξεις».




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου