Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2024

Η δύναμή σας είναι αρκετή μόνο για τους Ανθυπολοχαγούς ;

 Στρατηγός Φρ. Φράγκος: No comments..

Ιστοσελίδα Δημοσιογράφου «Müyesser Yıldız» της 28 Σεπτεμβρίου 2024

 Müyesser Yıldız

Μεγάλη προβοκάτσια από την Ελλάδα Αυτό που τους αξίζει

Ελληνικό σκάφος βγήκε στην Τουρκική ακτή Θα τιμωρηθούν

Στα μέσα αυτού του μήνα, όταν ο Έλληνας ΥΕΘΑ Νίκος Δένδιας προκάλεσε την Τουρκία στο Καστελόριζο, κοντά μας, ο εκπρόσωπος του AKP Ομέρ Τσελίκ ισχυρίστηκε ότι ο Δένδιας στόχευε τον δικό του πρωθυπουργό Μητσοτάκη, ο οποίος «άνοιξε την πόρτα του διαλόγου» και όχι την Τουρκία. Και είπε: «Τα λόγια του δεν μπορούν να μας φτάσουν χωρίς να πνιγούν στο Αιγαίο... Προβοκάτορες σαν τον Δένδια δεν πρέπει να αμφισβητούνται με κανέναν τρόπο»

Τι συνέβη σε λιγότερο από μια εβδομάδα μετά τα λόγια του Τσελίκ?

Στις 20 Σεπτεμβρίου, σκάφος της Ελληνικής Ακτοφυλακής μπήκε στον κόλπο στην περιοχή Ακιγιαρλάρ της Αλικαρνασσού, με το πρόσχημα ότι κυνηγούσε έναν λαθρέμπορο μεταναστών... Στις 23 Σεπτεμβρίου, ένας μασκοφόρος που κατέβηκε από άλλο σκάφος ερχόμενος στον κόλπο Ντάτσα, πήρε το σκάφος Ζόντιακ που ήταν στην ακτή και έφυγε...

Ήταν μεγάλη ντροπή. Η «εθνική και εγχώρια κυβέρνηση» αναμενόταν να σταθεί όρθια και να δώσει τουλάχιστον μια νότα στην Ελλάδα.

Μην ψάχνεις. Ανακοινώθηκε ότι ο Υπουργός Εσωτερικών, Αλί Γερλίκαγια, μίλησε τηλεφωνικά με τον Έλληνα Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Χρήστο Στυλιανίδη και εξέφρασε τη δυσφορία του για την παραβίαση των χωρικών μας υδάτων από τα σκάφη της Ελληνικής Ακτοφυλακής, αναφέροντας ότι τέτοιες παραβιάσεις δεν μπορεί να γίνουν αποδεκτές, προκειμένου να διατηρηθούν οι σχέσεις καλής γειτονίας. Κατά τη συνάντηση ανακοινώθηκε ότι ο Έλληνας υπουργός δήλωσε ότι «οι γειτονικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών είναι σημαντικές, το περιστατικό δεν έχει πολιτική διάσταση, οι παραβιάσεις δεν θα επαναληφθούν και ότι έχει ξεκινήσει άμεσα έρευνα για το θέμα και οι τουρκικές αρχές θα ενημερωθούν για τις εξελίξεις».

Έχει ξεκινήσει έρευνα η Ελλάδα ?

Ας δούμε τώρα τη δήλωση της Ελληνικής πλευράς. Το υπουργείο ανέφερε ότι ο υπουργός Εσωτερικών Αλί Γερλίκαγια τηλεφώνησε αργά το βράδυ, ενώ ο υπουργός Στυλιανίδης βρισκόταν στην Κίνα και είπε:

 «Ο κ. Στυλιανίδης και ο κ. Γερλίκαγια συνομίλησαν σε θετικό κλίμα. Επιβεβαίωσαν την αγαστή συνεργασία των δύο πλευρών στη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών, ιδιαίτερα την καλή συνεργασία των δυνάμεων της Ελληνικής και Τουρκικής Ακτοφυλακής. Συμφώνησαν ότι παρόμοια γεγονότα, που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν λανθασμένη εντύπωση σχετικά με το περιστατικό στην Αλικαρνασσό, δεν πρέπει να συμβούν».

Υπάρχει κάποια πληροφορία εδώ ότι «η ελληνική πλευρά έχει ξεκινήσει άμεσα έρευνα και θα ενημερώσει τις τουρκικές αρχές για τις εξελίξεις» ?

Ούτε ο υπουργός Γερλίκαγια πρέπει να ήταν ήσυχος, γιατί την επόμενη μέρα πήγε στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Διοίκησης Ακτοφυλακής και επιθεώρησε επί τόπου τα «έργα και τα μέτρα που ελήφθησαν για την ασφάλεια των χωρικών μας υδάτων» και είπε: «Όπως ακριβώς κάθε σπιθαμή της χερσαίας πατρίδας μας, κάθε σταγόνα της Γαλάζιας Πατρίδας μας είναι επίσης σημαντική», είναι ιερή. «Για να διατηρηθούν οι σχέσεις καλής γειτονίας, συμπεριφορά που παραβιάζει τα χωρικά μας ύδατα είναι απαράδεκτη».

Όσο αποτελεσματική (!) κι αν ήταν η συνομιλία με τον Έλληνα Υπουργό και αυτή η ανταλλαγή, την ίδια μέρα, στοιχεία της Ελληνικής Ακτοφυλακής παρενόχλησαν ένα αλιευτικό σκάφος που κυνηγούσε στην Αλικαρνασσό πυροβολώντας στον αέρα. Ευτυχώς αυτή τη φορά, πλοίο και σκάφος της Ακτοφυλακής στάλθηκαν στην περιοχή και το Ελληνικό στοιχείο απωθήθηκε.

Μετά από όλα αυτά, οι πηγές του ΥΠΕΞ μίλησαν τελικά και δήλωσαν ότι οι ισχυρισμοί ότι δεν αναλήφθηκαν οι απαραίτητες πρωτοβουλίες μετά την παραβίαση των χωρικών μας υδάτων από την Ελλάδα, δεν αντικατοπτρίζουν την αλήθεια και ότι η αντίδρασή μας «μεταφέρθηκε στις Ελληνικές αρχές σε όλα τα επίπεδα και με τον πιο έντονο τρόπο».

Εφόσον ο Πρέσβης της Άγκυρας δεν κλήθηκε στο Υπουργείο και δεν του δόθηκε νότα, αυτή η «έντονη» αντίδραση θα έπρεπε να είναι να φωνάξει τηλεφωνικά τον Έλληνα ΥΠΕΞ Γιώργο Γεραπετρίτη ή τον Πρωθυπουργό Μητσοτάκη. Αλλά δεν έχουμε ακούσει κάτι τέτοιο!

Ελληνικά Σκάφη προς Τουρκία, το Oruç Reis προς Σομαλία

Ας κλείσουμε αυτή την ενότητα με ένα αστείο.

Ξέρετε τι καλά νέα (!) έδωσε ο υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ, την ώρα που τα ελληνικά σκάφη έρχονταν στην Αλικαρνασσό και την Ντάτσα?

Ανακοίνωσε ότι το πλοίο μας, το Oruç Reis θα μεταβεί στη Σομαλία τον Οκτώβριο για να πραγματοποιήσει σεισμική έρευνα.

Ξέρετε, είναι αυτό που του ανατέθηκε να δραστηριοποιηθεί στην Ανατολική Μεσόγειο το 2020, αλλά μετά τις πιέσεις της ΕΕ και τη μεσολάβηση της τότε Γερμανίδας Καγκελαρίου Μέρκελ, ο Ερντογάν το απέσυρε για να «ελαφρύνει το χέρι της Μέρκελ». Στη συνέχεια, το Oruç Reis μας αγκυροβόλησε στο λιμάνι της Αττάλειας!..

Ανοίγει τώρα η Άγκυρα στη Σύμβαση του ΟΗΕ για τη Θάλασσα ?

Ας περάσουμε στα σημάδια μιας σημαντικής πρωτοβουλίας για τη χώρα μας στην αμερικανική εισβολή του Ερντογάν με κύριο θέμα Ισραήλ-Γάζα.

Η Ελλάδα εδώ και χρόνια ισχυρίζεται ότι δεν υπάρχει πρόβλημα μεταξύ των δύο χωρών εκτός των συνόρων της υφαλοκρηπίδας και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και τραγουδάει ότι αυτό το πρόβλημα μπορεί να λυθεί με το «διεθνές δίκαιο». Η ΕΕ και οι ΗΠΑ συνοδεύουν επίσης αυτό το τραγούδι.

Αυτό που εννοούν με τον όρο «διεθνές δίκαιο» είναι η Διεθνής Ναυτιλιακή Σύμβαση του ΟΗΕ - την οποία η Τουρκία αντιστέκεται να μην υπογράψει γιατί είναι εναντίον μας.

Ήταν αρχές Σεπτεμβρίου. Αφού επανέλαβε ότι η πολιτική της Τουρκίας για τη Γαλάζια Πατρίδα εξακολουθεί να δημιουργεί πρόβλημα, ο Έλληνας πρωθυπουργός Μητσοτάκης τόνισε ότι θα το πει στον Ερντογάν για άλλη μια φορά.

Όσο για τις επαφές στη Νέα Υόρκη, ο Ερντογάν είπε λέξη προς λέξη τα εξής στην ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στις 24 Σεπτεμβρίου:

«Θέλουμε να δούμε το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο ως μια περιοχή σταθερότητας και ευημερίας, όπου γίνονται σεβαστά τα νόμιμα συμφέροντα όλων των εμπλεκόμενων μερών. Είναι προς το κοινό συμφέρον ολόκληρης της περιοχής, ν’ αναπτύξει τη συνεργασία, ειδικά για την οριοθέτηση περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, την ελευθερία και την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας και το θαλάσσιο εμπόριο».

Την ίδια μέρα συναντήθηκε με τον Έλληνα πρωθυπουργό Μητσοτάκη. Ο Μητσοτάκης έκανε την ακόλουθη δήλωση στο CNN σχετικά με τη συνάντηση:

«Νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικό να υπάρχουν ανοιχτοί δίαυλοι επικοινωνίας. Έτσι, σε σημεία όπου διαφωνούμε - και δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε σε θέματα όπως η οριοθέτηση θαλάσσιων περιοχών - μπορούμε να το κάνουμε αυτό συμφωνώντας πρώτα ότι το ζήτημα μπορεί να επιλυθεί μόνο με αναφορά στο Διεθνές Δίκαιο και μπορούμε να εργαστούμε μαζί σε θέματα όπως ως μετανάστευση. Έχουμε σημειώσει πρόοδο στην αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος».

Ο Έλληνας ΥΠΕΞ Γιώργος Γεραπετρίτης έδωσε επίσης τις πληροφορίες ότι «οι δύο ηγέτες ανέθεσαν στους υπουργούς Εξωτερικών τους, να αξιολογήσουν εάν οι συνθήκες είναι κατάλληλες για την έναρξη διαπραγματεύσεων για τον καθορισμό των ορίων της υφαλοκρηπίδας και της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης».

Αναφέραμε παραπάνω τι σημαίνει αυτό το σημάδι ανοίγματος. Ας το εξηγήσουμε με ένα συγκεκριμένο παράδειγμα.

Ο Έλληνας ΥΕΘΑ Νίκος Δένδιας, ο οποίος παρευρέθηκε σε τελετή που πραγματοποιήθηκε στο νησί Λέρος απέναντι από την Αλικαρνασσό, αυτή τη φορά προκάλεσε:

«Η Λέρος και όλα αυτά, επαναλαμβάνω, όλα τα νησιά των Δωδεκανήσων έχουν δικαίωμα σε υφαλοκρηπίδα, ΑΟΖ και χωρικά ύδατα μέχρι 12 μίλια. «Έχουν δικαιώματα, όπως ακριβώς ορίζει η Διεθνής Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας, δεσμεύοντας τους πάντες, ακόμη και τις χώρες που δεν την έχουν υπογράψει».

Η αξίωση της Ελλάδας για τα F-35 δεν αμφισβητήθηκε

Τέλος, ας συζητήσουμε τις εξελίξεις σχετικά με τα F-35, τα οποία σφετερίστηκαν επίσημα οι ΗΠΑ. Το θέμα δεν έχει να κάνει άμεσα με την Ελλάδα, αλλά βιώνουμε μια κατάσταση όπως «πάρτε νέα από την Ελλάδα».

Δηλαδή, στις αρχές Σεπτεμβρίου, τα Ελληνικά ΜΜΕ υποστήριζαν ότι η Τουρκία θα παραδώσει τα κλειδιά των S-400 στις ΗΠΑ, για ν’ αγοράσει τα F-35.

Ο εν λόγω ισχυρισμός ήρθε στο προσκήνιο και όταν ο Ερντογάν βρισκόταν στις ΗΠΑ. Αυτή τη φορά αναφέρθηκε ότι οι ΗΠΑ έκαναν πρόταση στην Τουρκία να διατηρήσει τους S-400 υπό τον έλεγχό τους στο Ιντζιρλίκ και ότι οι διαπραγματεύσεις για το θέμα ήταν σε προχωρημένο στάδιο.

Αμερικανός δημοσιογράφος στη Νέα Υόρκη ρώτησε τον Ερντογάν εάν υπάρχουν εξελίξεις σχετικά με το πρόγραμμα των F-35. Ο Ερντογάν απάντησε: «Δεν υπάρχει εξέλιξη αυτή τη στιγμή».

Τις προάλλες, στην επιστροφή, οι δημοσιογράφοι που τον συνόδευαν ρώτησαν τον Ερντογάν, εκτός από τις προσδοκίες του για τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ, «για παράδειγμα, θα μπορούσε να υπάρξει επιστροφή στο πρόγραμμα των F-35?».

Ο Ερντογάν απάντησε ως εξής:

«Δεν ζήσαμε μόνο το ζήτημα των F-35 κατά τη διάρκεια της βασιλείας του κ. Ντόναλντ Τραμπ, αλλά συνεχίστηκε και μετά. Όλοι αυτοί μας έκαναν να ζήσουμε αυτή την απογοήτευση. Και οι Ρεπουμπλικάνοι και οι Δημοκρατικοί το κράτησαν ζωντανό... Τώρα θα δούμε αν αυτό θα συνεχιστεί στη νέα διαδικασία. Έχουμε απαίτηση 1 δισ. 450 εκατ. δολάρια. Δεν είναι τέτοιος αριθμός. «Τώρα θα συνεχίσουμε να λαμβάνουμε μέτρα για την είσπραξη αυτής της απαίτησης».

Παρακαλώ δώστε προσοχή. Ούτε ένας απ’ αυτούς τους δημοσιογράφους δεν ρώτησε αν οι ΗΠΑ είχαν κάνει πρόταση για κλείσιμο των S-400 στο Ιντζιρλίκ ή τις ακόλουθες εξελίξεις σχετικά με την Ελλάδα.

Η μεγαλύτερη ερώτηση (!)

Αλλά όποιος κι αν ήταν αυτός ο δημοσιογράφος, έκανε την εξής ερώτηση για τους Ανθλγούς που σταύρωσαν τα ξίφη τους και είπαν «Είμαστε οι στρατιώτες του Μουσταφά Κεμάλ» μετά την τελετή αποφοίτησης:

«Μετά τις 15 Ιουλίου, κάνατε πολύ σημαντικά βήματα στις πολιτικοστρατιωτικές σχέσεις, ειδικά στον δημοκρατικό μετασχηματισμό των ενόπλων δυνάμεων, αλλά φαίνεται ότι υπάρχει ανάγκη για μεταρρύθμιση δεύτερου σταδίου μετά την τελευταία σύγκρουση ξιφών στην Άγκυρα. Θα λάβετε κάποια μέτρα σε αυτό το σημείο?»

Ο Ερντογάν απάντησε:

«Θα διασφαλίσουμε ότι όποιος εμπλέκεται σ’ αυτό θα λάβει την τιμωρία που του αξίζει. Αυτό δεν είναι ένα μέρος όπου μπορούν να παίζουν άνθρωποι που δεν γνωρίζουν τον εαυτό τους. Δεν μπορούμε απολύτως να αφήσουμε τη χώρα μας στην αρένα που παίζουν αυτοί οι ανίδεοι άνθρωποι. Θα κάνουμε τα βήματά μας ανάλογα».

Πώς ονομάζετε το γεγονός ότι η Ελλάδα, με τα 10 εκατομμύρια κατοίκους της, τρέχει στα χωρικά μας ύδατα αφού αγνοούνται τα νησιά, ενώ η κυβέρνηση και τα ΜΜΕ της κυνηγούν τους Ανθλγούς ?


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου