Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2024

Πολλές παραχωρήσεις προς τις ΗΠΑ, κέρδος μηδέν

 Εφημερίδα «Τζουμχουριέτ» της 28 Σεπτεμβρίου 2024

  Mehmet Ali Güller

Η Ελληνική εφημερίδα «Καθημερινή» έγραψε τον εξής ισχυρισμό πριν από μέρες: «Οι ΗΠΑ προσφέρθηκαν να ξαναπάρουν την Τουρκία στο πρόγραμμα των F-35, με αντάλλαγμα την τοποθέτηση των S-400 στη Βάση Ιντζιρλίκ».

Πέρασαν μέρες, αλλά η Άγκυρα δεν έκανε καμία δήλωση γι’ αυτό το θέμα. Επιπλέον, σε δηλώσεις του στη Νέα Υόρκη, όπου συμμετείχε στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ο Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι «προσπαθούν να άρουν τις κυρώσεις CAATSA» και ο ΥΠΕΞ Χακάν Φιντάν είπε «Στόχος μας είναι η έξοδος από τις κυρώσεις CAATSA. Εστιάζουμε σε δημιουργικές φόρμουλες και λύσεις». Φυσικά οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις CAATSA λόγω της αγοράς S-400 από την Τουρκία.

Ας πούμε από την αρχή: Αν γίνει διαπραγμάτευση για τους «S-400 για το Ιντζιρλίκ, η Τουρκία για το πρόγραμμα F-35», όπως υποστηρίζει η εφημερίδα «Καθημερινή», αυτό είναι σοβαρό, είναι ένα βήμα πίσω, που σημαίνει υποκύπτω στην πίεση.

Το τέλος του Νεο-Αμπδουλχαμιτισμού

Περιγράφω εδώ και χρόνια το στυλ της πολιτικής του Ερντογάν ως «νέο Αμπντουλχαμιτισμό». Ο Ερντογάν συνεργάζεται με τη Ρωσία για να δημιουργήσει χώρο για τον εαυτό του στην περιοχή, προσπαθεί να χρησιμοποιήσει αυτή τη συνεργασία ως διαπραγματευτικό χαρτί στις σχέσεις του με τις ΗΠΑ και κρατά την ΕΕ σε εφεδρεία ως εξισορροπητή αυτών των δύο μεγάλων δυνάμεων.

Φυσικά, υπό συνθήκες πολυπολικότητας, κάθε χώρα έχει τη δυνατότητα να αποκομίσει κέρδη εφαρμόζοντας πολυμερείς πολιτικές. Ωστόσο, η «ισορροπία» που εφαρμόζει η κυβέρνηση, μετατρέπεται συνεχώς σε παραχωρήσεις σε πολλές πλευρές, παρά σε κέρδος από πολλές πλευρές.

Για παράδειγμα, οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις CAATSA στην Τουρκία για την αγορά των S-400, αφαίρεσαν την Τουρκία από το πρόγραμμα F-35, κατέσχεσαν τα αεροπλάνα που πλήρωσε η Τουρκία και δεν επέστρεψαν τα χρήματα. Προκειμένου να σώσει τα 1,4 δισεκατομμύρια δολάρια που κατασχέθηκαν από τις ΗΠΑ, η κυβέρνηση διέθεσε στην αγορά την απόκτηση F-16 ως επιτυχία και έκανε την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ αντικείμενο αυτής της διαπραγμάτευσης.

Αποτέλεσμα ? Η Φινλανδία και η Σουηδία είναι μέλη του ΝΑΤΟ, οι ΗΠΑ δεν τηρούν την υπόσχεσή τους για τα F-16 και ο Ερντογάν έλεγε ακόμα χθες: «Έχουμε απαίτηση 1 δις 450 εκατομμυρίων δολαρίων. Τώρα θα συνεχίσουμε να λαμβάνουμε μέτρα για την είσπραξη αυτής της απαίτησης».

Μηδενικό κέρδος στη διαπραγμάτευση με τις ΗΠΑ

Ας θυμηθούμε: Στην πραγματικότητα, η Κίνα κέρδισε πρώτα τον διαγωνισμό για το σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας, αλλά ο Ερντογάν τον ακύρωσε ένα χρόνο αργότερα. Αυτό έχει τείνει τις «σχέσεις εμπιστοσύνης» με το Πεκίνο και έχει αποδυναμώσει την επιρροή του Κεντρικού Διαδρόμου και της Ζώνης Ανάπτυξης. Τότε, η Ρωσία κέρδισε τον νέο διαγωνισμό για «δύο συστήματα S-400 και 4 Πυροβολαρχίες». Όμως η κυβέρνηση αγόρασε μόνο «ένα σύστημα και 2 Πυροβολαρχίες» λόγω πιέσεων από τις ΗΠΑ. Τώρα υποστηρίζεται ότι έγιναν διαπραγματεύσεις για την αποθήκευσή τους στο Ιντζιρλίκ.

Περιμέναμε μέρες το Κέντρο Καταπολέμησης της Παραπληροφόρησης να διαψεύσει τον ισχυρισμό της «Καθημερινής», αλλά το κέντρο που προσέχει πολύ ακόμα και τα μηνύματα στα social media, σιωπά για τον ισχυρισμό της Ελληνικής εφημερίδας.

Φυσικά, δεν θα ήταν έκπληξη ότι μια κυβέρνηση που διαπραγματεύεται ανοιχτά με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ «Δώσε τον παπά, πάρε τον παπά», διαπραγματεύεται και γι’ αυτό το θέμα. Ελπίζω να μην καταλήξει όπως αυτό που έδωσαν τον Αμερικανό ιερέα, αλλά δεν μπόρεσαν να πάρουν τον ιερέα της Πενσυλβάνια! (σ.σ. Εννοεί τον Φετουλάχ Γκιουλέν)

Να μπορεί να μιλά Τούρκικα στις ΗΠΑ και τη Ρωσία

Αυτή η στάση της κυβέρνησης προκάλεσε δυσφορία ακόμη και σε όσους είχαν από καιρό εγκρίνει τις πολιτικές της κυβέρνησης. Για παράδειγμα, η εφημερίδα Aydınlık αντέδρασε σε αυτή τη στάση της κυβέρνησης με τίτλο «Εδώ είναι το αδιέξοδο της κυβέρνησης: Αμερικανοί στην Αμερική, Ρώσοι στη Ρωσία» στις 25 Σεπτεμβρίου και με τίτλο «Το όνομα της υποβολής έγινε «δημιουργική φόρμουλα»» στις 26 Σεπτεμβρίου.

Ακριβώς αυτό προσπαθούμε να το εξηγήσουμε με τον νέο-αμπντουλχαμιτισμό του Ερντογάν εδώ και χρόνια. Από την αρχή, ο Ερντογάν μιλούσε Αμερικανικά στην Αμερική, Ρωσικά στη Ρωσία, Γερμανικά-Γαλλικά στην Ευρώπη και Αραβικά στον Κόλπο. Αυτό το στυλ δεν παράγει «πολλά κέρδη» αλλά «πολύ συμβιβασμό».

Γιατί το θέμα είναι να μπορείς να μιλάς Τουρκικά στην Αμερική, τη Ρωσία, την Ευρώπη και τον Κόλπο. Γιατί η προϋπόθεση για την εφαρμογή της πολυμέρειας με υγιή τρόπο, είναι να βαδίσουμε στη γραμμή της ανεξαρτησίας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου