Τετάρτη 24 Ιουλίου 2024

Έχουμε Υπέροχα Ανάκτορα... Τι χρειάζονται τα ΙΗΑ-SIHA;

Στρατηγός Φρ. Φράγκος Αντί σχολίου..

 Ιστοσελίδα Δημοσιογράφου «Müyesser Yıldız» της 23 Ιουλίου 2024

 Müyesser Yıldız

«Αυτοί κάνουν στρατιωτική βάση

Εμείς κάνουμε πολιτική βάση»

Χάρη στην 50ή επέτειο της «Ειρηνευτικής Επιχείρησης», επιστήσαμε την προσοχή τόσο στα ζιγκ-ζαγκ του ΑΚΡ στην κυπριακή μας πολιτική, όσο και στη δυσφορία του Ερντογάν και του προέδρου του CHP Özgür Özel, με τον Έλληνα ΥΕΘΑ Δένδια.

Όταν τα δυτικά ΜΜΕ παρουσίασαν αυτό ως «Οι ΤΕΔ θέλουν να δημιουργήσουν μια μόνιμη ναυτική βάση στην ΤΔΒΚ», το θέμα τέθηκε στον Ερντογάν.

Η απάντησή του τότε ήταν:

«Δεν έχουμε πρόβλημα με τις βάσεις στην «ΤΔΒΚ». Το να φτάσουμε εκεί από τα εδάφη μας, να φτάσουμε στην Ανατολική Μεσόγειο είναι κάτι για το οποίο μπορεί κανείς να μιλήσει για λεπτά. Αλλά η Ελλάδα δεν έχει αυτή την εγγύτητα με εκεί. Αυτή η δουλειά έχει μόνο ψυχολογική διάσταση. «Αν το χρειαστούμε από αυτή την άποψη, μπορούμε επίσης να δημιουργήσουμε μια βάση».

Παρόλο που έχει υπάρξει τόση ανάπτυξη τα τελευταία 6 χρόνια, και παρόλο που όλες οι εξουσίες έχουν εγκατασταθεί στην Κύπρο, δεν έχει δημιουργηθεί καμία βάση, έχει ξεκινήσει η κατασκευή του Προεδρικού Μεγάρου, του κτιρίου του κοινοβουλίου και του τζαμιού... Θα τα καταφέρουμε μ’ αυτά μέχρι να έρθει η ώρα που «χρειαζόμαστε βάση»!..

Είναι προφανές ότι υπάρχει απροθυμία και σέρνοντας τα πόδια σου... χτυπάς τώρα κάθε πόρτα για χρήματα...

Αν όχι, μπορεί κανείς να παραιτηθεί από τη «λύση των δύο κρατών» και να πει, «Δεν θα αφήσουμε το χέρι που απλώνεται για μια λύση, να κρέμεται στον αέρα»;

Η φόρμουλα που βρήκε ο Özgür Özel, ο οποίος αποκάλεσε τον Δένδια «γεράκι», ο οποίος δεν ενήργησε όπως οι άλλοι για ν’ αποσπάσει την προσοχή της Άγκυρας, αλλά αποκάλυψε ανοιχτά την εχθρότητά του προς την Τουρκία, ήταν ότι ο Ερντογάν ζήτησε από τους συνομιλητές του στην Ελλάδα να ελέγξουν «αυτόν τον άνδρα».

Δεν χρειάζεται να απλώσουμε το χέρι στην Ελλάδα, ας κάνουμε μια ερώτηση με ένα παράδειγμα από τη χώρα μας:

Από όσο γνωρίζουμε, το CHP αισθάνεται άβολα με πολλούς υπουργούς της κυβέρνησης. Τι θα γινόταν αν ο Özel ζητούσε από τον Ερντογάν να τους «ελέγχει»;

Ο Ερντογάν είπε: «Ο κ. Μητσοτάκης πρέπει να βάλει αυτόν τον υπουργό στη θέση του». Όσο για τη λύση;

Καταρχάς, δόξα τω Θεώ, δεν έχουμε υπουργό που να στεναχωρεί την Ελλάδα, αλλά ας υποθέσουμε ότι υπάρχει. Ο Μητσοτάκης ζήτησε επίσης από τον Ερντογάν να βάλει αυτόν τον υπουργό στη θέση του. Το κάνει;

Δεύτερον, ο λαός μας υποστηρίζει ότι «παίζει στη θέση του Μητσοτάκη», η στοχοποίηση του Δένδια, από την αντιπολίτευση και την κυβέρνηση στη χώρα μας, θα τον απαξιώσει ή θα ηρωοποιήσει στα μάτια της Ελληνικής κοινής γνώμης? Βλέπεις πώς κουβαλάνε νερό στο μύλο του Δένδια ;

Τρίτον, παραθέσαμε όσα είπε ο Μητσοτάκης για την «Ειρηνευτική Επιχείρηση». Ας υποθέσουμε ότι ο Ερντογάν διέδιδε αυτές τις αυταπάτες ενώ ήταν στο δρόμο της επιστροφής και ο Ερντογάν, αγνοώντας τους, ήθελε ο Μητσοτάκης να βάλει στη θέση του τον Δένδια. Καλό, αλλά δεν γνώριζε ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός ανακοίνωσε την προηγούμενη μέρα ότι θα παρευρεθεί στην εκδήλωση «50η επέτειος Τουρκικής κατοχής» και ότι ο Μητσοτάκης μοιράστηκε μια ανάρτηση το πρωί της 20ης Ιουλίου, συνοδευόμενη από έναν χάρτη «Η Κύπρος διχοτομημένη στο αίμα», λέγοντας «δεν θέλουμε ξένο στρατό κατοχής»;

Με λίγα λόγια, τι είδους εξωτερική πολιτική είναι αυτή ?

Ας δούμε τα κυβερνητικά ΜΜΕ. Είδαν τελικά τις δηλώσεις που έκανε ο Μητσοτάκης στην Ε/Κ πλευρά το βράδυ της 20ης Ιουλίου χθες. Η Yeni Şafak άφησε να εννοηθεί ότι ο Μητσοτάκης δεν τήρησε την υπόσχεσή του προς τον Ερντογάν με τον τίτλο «Αλαζονική δήλωση για την Τουρκία στην Κύπρο».

Να δούμε σε ποιον θα παραπονεθούν για τον Μητσοτάκη και σε ποιον θα ζητήσουν να τον βάλουν στη θέση του!..

Η «Χουριέτ» ερμήνευσε τις αυταπάτες του Μητσοτάκη ότι «έδωσε ηθικό στους Ε/Κ». Ορίστε, κλείστε το από εδώ. Ίσως ο Δένδιας που εξόργισε τόσο τον Ερντογάν, τον Οζγκούρ Οζέλ και τα ΜΜΕ μας, να μίλησε έτσι μόνο και μόνο για να «τονώσει το ηθικό των Ε/Κ»!..

Με λίγα λόγια, ότι επιλέξουμε εξαρτάται από εμάς.

Έγινε αυτή η ερώτηση για αυτήν την απάντηση?

Ας έρθουμε στο κύριο θέμα, στο οποίο κανείς από την εφημερίδα «Τζουμχουριέτ» δεν έχει επικεντρωθεί από χθες εκτός από τον Mehmet Ali Güller. Η ουσία του θέματος είναι η εξής:

Η Ε/Κ πλευρά, με την υποστήριξη των ΗΠΑ, της ΕΕ, του Ισραήλ, ακόμη και του στενού φίλου του Ερντογάν, του Κατάρ, άρχισε να αρπάζει τους πόρους στην Ανατολική Μεσόγειο.

Μετά τον Παλαιστινο-Ισραηλινό πόλεμο, από κοινού μετέτρεψαν την Κύπρο σε υλικοτεχνική βάση του Ισραήλ.

Όπως γνωρίζετε, είμαστε ένα από τα τρία εγγυήτρια κράτη στην Κύπρο. Εκτός όμως από τη διάψευση του ισχυρισμού της Άγκυρας ότι τα αμερικανικά αφη που προσγειώθηκαν στο Ιντζιρλίκ μετέφεραν όπλα στο Ισραήλ μέσω Ε/Κ πλευράς, τίποτα δεν ειπώθηκε για το τι συνέβαινε.

Η φωτιά στη Γάζα εξαπλώθηκε στην Κύπρο, θα εξαπλωθεί... Ο πρόεδρος της «ΤΔΒΚ» Ερσίν Τατάρ φωνάζει, κανείς δεν ακούει...

Σ’ αυτό το κρίσιμο σημείο, η Ελλάδα, με την υποστήριξη των ΗΠΑ και της ΕΕ, συμφώνησε με την Ε/Κ πλευρά να μετατρέψει ένα λιμάνι εδώ σε στρατιωτική βάση. Ο Ε/Κ ΥΕΘΑ Βασίλης Πάλμας δήλωσε επίσης ξεκάθαρα ότι η βάση σχετίζεται με τη Γάζα.

Στη συνέχεια, ο υπουργός Δημοσίων Έργων και Μεταφορών της «ΤΔΒΚ» Erhan Arıklı είπε: «Από αυτό το σημείο και μετά, είναι καιρός να δημιουργηθεί μια ναυτική βάση στην «ΤΔΒΚ» κατόπιν συμφωνίας με την Τουρκία» και τόνισε ότι η μεγαλύτερη επιθυμία τους ήταν να αντιμετωπίσουν και να ολοκληρώσουν αυτό το θέμα στην 50 επέτειο της «Ειρηνευτικής Επιχείρησης».

Κάπως έτσι, επιστρέφοντας από την «ΤΔΒΚ», ο Ερντογάν ρωτήθηκε για το αίτημα του Υπουργού Arıklı, καθώς και για τη χρήση της Κύπρου ως βάσης υλικοτεχνικής υποστήριξης του Ισραήλ και για τα ξεσπάσματα του Ερσίν Τατάρ.

Ο Ερντογάν απάντησε λέξη προς λέξη ως εξής:

 «Αυτή τη στιγμή χτίζουμε το κτίριο της Προεδρίας της Βόρειας Κύπρου και το κτίριο της Βουλής της Βόρειας Κύπρου στο νησί. Είπα να τα δω, σε τι κατάσταση είναι? Και τα δύο είναι υπέροχα κτίρια. Αν το επιτρέψει ο Θεός, θα έχουν τελειώσει το αργότερο στα μέσα Νοεμβρίου. Όταν αυτά τα δύο κτίρια, το προεδρικό και το κτίριο του κοινοβουλίου, ολοκληρώνονται, χτίζεται ένα όμορφο τζαμί δίπλα τους για να εξυπηρετεί εκεί. Υποθέτω ότι δεν υπάρχει τίποτα πιο σημαντικό από αυτές τις βάσεις. Αυτοί χτίζουν στρατιωτικές βάσεις, εμείς χτίζουμε πολιτικές βάσεις. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Παρεμπιπτόντως, πρέπει να πάω να ελέγξω ξανά και να δω πώς πάει η κατασκευή. Απ' όσο μπορώ να δω, ένα πραγματικά υπέροχο έργο τέχνης δημιουργείται από κυπριακή πέτρα. Με άλλα λόγια, η Τουρκία κάνει τα απαραίτητα βήματα όταν χρειάζεται και κάνει ότι πρέπει να γίνει. Είναι απαραίτητο να αποφευχθούν προσεκτικά, βήματα που δεν θα συμβάλουν ποτέ στην ειρήνη του νησιού, θα αυξήσουν τις εντάσεις και θα οδηγήσουν σε παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου. Το να είσαι συμβαλλόμενο μέρος στη σφαγή στο Ισραήλ δεν θα ωφελήσει ούτε τους Ε/Κ ούτε την Ελλάδα. Επιπλέον, αν χρειαστεί, μπορούμε να χτίσουμε ναυτικές βάσεις και ναυτικές δομές στο βορρά. Έχουμε και εμείς θάλασσα».

Αν και ο Ερντογάν δεν βλέπει τέτοιο κίνδυνο, τι σχέση έχει η στρατιωτική βάση με την κατασκευή του Προεδρικού Μεγάρου, του κτιρίου του κοινοβουλίου και του τζαμιού τη στιγμή που ακόμη και ο υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν μιλάει για τον κίνδυνο του Γ΄ παγκοσμίου πολέμου?

Η τριλογία του Ερντογάν παλάτι-κοινοβούλιο-τζαμί, στην οποία είπε, «Δεν υπάρχει τίποτα πιο σημαντικό από αυτές τις βάσεις», ερμηνεύτηκε από έναν αρθρογράφο από την κυβέρνηση, ο οποίος έκανε μια υπέροχη δήλωση λέγοντας: «Αυτοί αναζητούν στρατιωτικές βάσεις, εμείς εγκαθιστούμε βάσεις δημοκρατίας στο νησί... Ασχολούμαστε με τη δημοκρατία και τις βάσεις πολιτισμού». Υποστήριξε επίσης ότι ο Ερντογάν υπενθύμισε σε ανθρώπους όπως ο Δένδιας, την ειρήνη και τη δημοκρατία με μεγάλη ωριμότητα, «αντί για προκλητικές ομιλίες».

Με συγχωρείτε πολύ, αλλά αν είναι έτσι, τι χρειάζονται τα έργα ΙΗΑ-SIHA-αεροπλανοφόρα και χιλιάδες τεράστια τζαμιά, όταν έχουμε υπέροχα συγκροτήματα, υπέροχα παλάτια, το κοινοβούλιο μας μετατράπηκε σε βάση με αστυνομικά οδοφράγματα εναντίον φιλόζωων λες και ο Έλληνας στρατός είχε έρθει στο Dikmen ?

Ορκίζομαι, το μόνο που θα καταλάβουν οι αναιδείς μπροστά μας από αυτή την απάντηση είναι: «Μην ανησυχείτε, βάση-ξεβάση δεν εγκαθιστούμε στην «ΤΔΒΚ»!..

Έλα, μην είσαι καχύποπτος, «Ή μήπως αυτή η ερώτηση έγινε για να δώσει αυτό το μήνυμα?»

Ας πάμε πίσω στο 2017-2018 για να κατανοήσουμε την προσέγγιση του Ερντογάν για τη δημιουργία βάσης στην «ΤΔΒΚ». Όταν κάθισαν για τη διαπραγμάτευση για το Κυπριακό στο Κραν Μοντάνα της Ελβετίας, η Ε/Κ πλευρά και τα αφεντικά της επανέλαβαν το αίτημά τους να φύγουν οι Τούρκοι στρατιώτες από το νησί.

Από την άλλη, ειδικοί επί του θέματος, τμήμα των μέσων ενημέρωσης, ο πρόεδρος του κόμματος της ευτυχίας, ο Temel Karamollaoğlu, ακόμη και η Διοίκηση των Ναυτικών Δυνάμεων, αναφέρθηκαν στην ίδρυση αεροπορικής και ναυτικής βάσης της Τουρκίας στο νησί, για την ενίσχυση της στρατιωτικής της παρουσίας στην «ΤΔΒΚ». Όταν τα δυτικά ΜΜΕ παρουσίασαν αυτό ως «Οι ΤΕΔ θέλουν να δημιουργήσουν μια μόνιμη ναυτική βάση στην ΤΔΒΚ», το θέμα τέθηκε στον Ερντογάν.

Η απάντησή του τότε ήταν:

«Δεν έχουμε πρόβλημα με τις βάσεις στην «ΤΔΒΚ». Το να φτάσουμε εκεί από τα εδάφη μας, να φτάσουμε στην Ανατολική Μεσόγειο είναι κάτι για το οποίο μπορεί κανείς να μιλήσει για λεπτά. Αλλά η Ελλάδα δεν έχει αυτή την εγγύτητα με εκεί. Αυτή η δουλειά έχει μόνο ψυχολογική διάσταση. «Αν το χρειαστούμε από αυτή την άποψη, μπορούμε επίσης να δημιουργήσουμε μια βάση».

Παρόλο που έχει υπάρξει τόση ανάπτυξη τα τελευταία 6 χρόνια, και παρόλο που όλες οι εξουσίες έχουν εγκατασταθεί στην Κύπρο, δεν έχει δημιουργηθεί καμία βάση, έχει ξεκινήσει η κατασκευή του Προεδρικού Μεγάρου, του κτιρίου του κοινοβουλίου και του τζαμιού... Θα τα καταφέρουμε μ’ αυτά μέχρι να έρθει η ώρα που «χρειαζόμαστε βάση»!..

Είναι προφανές ότι υπάρχει απροθυμία και σέρνοντας τα πόδια σου... χτυπάς τώρα κάθε πόρτα για χρήματα...

Αν όχι, μπορεί κανείς να παραιτηθεί από τη «λύση των δύο κρατών» και να πει, «Δεν θα αφήσουμε το χέρι που απλώνεται για μια λύση, να κρέμεται στον αέρα»?


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου