Παρασκευή 19 Ιουλίου 2024

Ιστορική αποκάλυψη από τον Μακάριο: Το ελληνικό στρατιωτικό καθεστώς παραβίασε βάναυσα την ανεξαρτησία της Κύπρου και επέκτεινε τη δικτατορία του στην Κύπρο

 Σχόλιο Στρατηγού Φράγκου Φ.:

Στην Κατοχή της Κύπρου ο Ιωαννίδης άνοιξε την Κερκόπορτα με το εγκληματικό πραξικόπημα και ο Μακάριος κάλεσε από το βημα του ΟΗΕ τα Τουρκικά κατοχικά στρατεύματα να εισβάλουν και το 37% της Μεγαλονήσου να είναι υπόδουλο (50) πενήντα χρόνια..

Αυτά επικαλείται ο Τούρκος δημοσιογράφος της Εφ. YENI CAG σε άρθρο του και μέρος του ακολουθεί από όσα είπε ο Μακάριος..


Εφημερίδα «Γενι Τσάγ» της 18 Ιουλίου 2024

 Hüseyin Macit YUSUF

Στην ομιλία του ο Μακάριος είπε: «Δεν υπήρξε εξέγερση στην Κύπρο που θα μπορούσε να θεωρηθεί εσωτερικό ζήτημα. Αυτή ήταν μια εισβολή που παραβίαζε την ανεξαρτησία και την κυριαρχία της Δημοκρατίας. Η εισβολή θα συνεχιστεί όσο Έλληνες αξιωματικοί βρίσκονται στην Κύπρο. Προειδοποιώντας ότι «αν δεν αποκατασταθεί η συνταγματική ομαλότητα και δεν αποκατασταθούν οι δημοκρατικές ελευθερίες, το αποτέλεσμα αυτού του πραξικοπήματος θα είναι καταλυτικό για την Κύπρο» και ζήτησε από τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας «να κάνουν ότι μπορούν για να τερματιστεί αυτή η αφύσικη κατάσταση που δημιουργήθηκε. από το πραξικόπημα της Αθήνας» και πρόσθεσε: «Η συνταγματική τάξη στην Κύπρο και οι δημοκρατικές ελευθερίες του κυπριακού λαού τους κάλεσε να χρησιμοποιήσουν όλες τις μεθόδους και τα μέσα που έχουν στη διάθεσή τους για να αποκαταστήσουν τα δικαιώματά τους χωρίς καθυστέρηση.

Ο δολοφόνος Μακάριος τόνισε επίσης στην ομιλία του τα εξής: «Τα γεγονότα στην Κύπρο δεν είναι εσωτερικό ζήτημα των Ελληνοκυπρίων. Επηρεάζονται και οι Τουρκοκύπριοι. Το πραξικόπημα της ελληνικής χούντας είναι εισβολή και τις αρνητικές συνέπειες αυτού βιώνουν οι πολίτες της Κύπρου, οι Έλληνες και οι Τούρκοι. Τα Ηνωμένα Έθνη διατηρούν Ειρηνευτική Δύναμη στην Κύπρο. Δεν είναι δυνατόν ο ρόλος της (Ειρηνευτική Δύναμη του ΟΗΕ) να είναι αποτελεσματικός υπό τις συνθήκες αυτού του στρατιωτικού πραξικοπήματος. «Το Συμβούλιο Ασφαλείας θα πρέπει να καλέσει το ελληνικό στρατιωτικό καθεστώς να αποσύρει τους αξιωματικούς της Εθνοφρουράς (από το νησί) και να τερματίσει την εισβολή στην Κύπρο».

Σημαντικό μέρος της ομιλίας του αιμοσταγούς δολοφόνου Μακαρίου, που έσωσε τη ζωή του δραπετεύοντας από το νησί μετά το πραξικόπημα της ελληνικής χούντας στις 15 Ιουλ 1974, για να συνδέσει την Κύπρο με την Ελλάδα και να πετύχει τον στόχο της Ένωσης, στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών στις 19 Ιουλ 1974. Το μοιράζομαι αυτό, λίγες μόνο μέρες πριν γιορτάσουμε με μεγάλη τιμή την 50ή επέτειο της «Ειρηνευτικής Επιχείρησης», με την ελπίδα ότι θα αντιμετωπίσει την ψεύτικη προπαγάνδα του Ελληνο-Ε/Κ διδύμου και βοηθήστε αυτούς που κατηγορούν την Πατρίδα Τουρκία για κατοχή.

Ο δολοφόνος Μακάριος είπε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ στις 19 Ιουλ 1974: «Αυτό που συνέβη στην Κύπρο την περασμένη Δευτέρα το πρωί είναι μια πραγματική τραγωδία. Ξεκίνησε την ομιλία του λέγοντας «το στρατιωτικό καθεστώς της Ελλάδας παραβίασε βάναυσα την ανεξαρτησία της Κύπρου» και συνέχισε λέγοντας: «Η ελληνική χούντα επέκτεινε τη δικτατορία της στην Κύπρο, χωρίς να σεβαστεί τα δημοκρατικά δικαιώματα του ελληνισμού της Κύπρου και την ανεξαρτησία και κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας». Ο Μακάριος έλεγε τα ακόλουθα στοιχεία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, «Τα Ηνωμένα Έθνη διατηρούν μια Ειρηνευτική Δύναμη στην Κύπρο. Δεν είναι δυνατόν ο ρόλος της (Ειρηνευτική Δύναμη του ΟΗΕ) να είναι αποτελεσματικός υπό τις συνθήκες αυτού του στρατιωτικού πραξικοπήματος. «Το Συμβούλιο Ασφαλείας θα πρέπει να καλέσει το ελληνικό στρατιωτικό καθεστώς να αποσύρει τους αξιωματικούς της Εθνικής Φρουράς (από το νησί) και να τερματίσει την κατοχή στην Κύπρο».

Ο Μακάριος έκανε τις ακόλουθες σημαντικές παρατηρήσεις στην ιστορική του ομιλία, στην οποία κάλεσε τις εγγυήτριες χώρες, Τουρκία και Ηνωμένο Βασίλειο, να παρέμβουν ενάντια στο αιματηρό πραξικόπημα της ελληνικής Χούντας και να αποκαταστήσουν την κατεστραμμένη τάξη: «Φοβάμαι ότι ο αριθμός των θυμάτων είναι μεγάλος και οι υλικές ζημιές μεγάλες. Ωστόσο, ο κύριος στόχος μας αυτή τη στιγμή είναι να τερματίσουμε την τραγωδία. Όταν έφτασα στο Λονδίνο, έμαθα το περιεχόμενο της ομιλίας του εκπροσώπου της ελληνικής χούντας στα Ηνωμένα Έθνη. Είμαι έκπληκτος με τους τρόπους που προσπαθούν να εξαπατήσουν την παγκόσμια κοινή γνώμη. Η ελληνική χούντα προσπαθεί ξεδιάντροπα να απλοποιήσει την κατάσταση υποστηρίζοντας ότι δεν συμμετείχε στην ένοπλη επίθεση και ότι αυτό που συμβαίνει τις τελευταίες ημέρες είναι εσωτερικό ζήτημα των Ελληνοκυπρίων. Δεν πιστεύω ότι το ελληνικό στρατιωτικό καθεστώς είναι ο τύπος που δέχεται τον ισχυρισμό ότι το πραξικόπημα δεν έγινε μ’ αυτόν τον τρόπο, ώστε να θεωρηθεί εσωτερικό ζήτημα των Ελληνοκυπρίων. «Πρόκειται για εξωτερική εισβολή, κατάφωρη παραβίαση της ανεξαρτησίας και της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Στην ομιλία του στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, όπου έγινε δεκτός ως αρχηγός της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Μακάριος τόνισε ιδιαίτερα τη δήλωση ότι «η ελληνική ποσόστωση των 950 αξιωματικών και ανδρών που στάθμευαν στην Κύπρο σύμφωνα με τις συμφωνίες συμμαχίας, έπαιξε κυρίαρχο ρόλο. σε αυτή την επίθεση στην Κύπρο». Ο Μακάριος δήλωσε ότι το αεροδρόμιο καταλήφθηκε από μέλη του ελληνικού σώματος έξω από την πρωτεύουσα και ότι μετά το πραξικόπημα, οι πράκτορες του ελληνικού καθεστώτος στην Κύπρο, διόρισαν πρόεδρο τον Νίκο Σαμψών, γνωστό ένοπλο και ο Σαμψών όρισε γνωστούς υποστηρικτές. της τρομοκρατικής οργάνωσης ΕΟΚΑ-Β ως υπουργούς..


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου