Δευτέρα 8 Ιουλίου 2024

Η αληθινή Αγάπη στην Αρχαία Ελλάδα: Πώς το «Γνώθι Σαυτόν» έγινε «Αγαπάτε Αλλήλους»

 Σχόλιο Στρατηγού Φράγκου Φ.:

Δεν προσθέτεις κάτι..

Γιατί ακόμη και το « ΑΓΑΠΑΤΕ ΑΛΛΗΛΟΥΣ» οι Αρχαίοι Έλληνες το διακήρυξαν πρώτοι….

Στον κόσμο που ζούμε, της ευτέλειας, της έκπτωσης των αξιών, της εγκληματικότητας των πολέμων και του μίσους, ίσως θα πρέπει να κοιτάξουμε πάλι πίσω, εκεί δηλαδή που κοίταξε ο πολιτισμός στα τέλη του Μεσαίωνα, ώστε να έρθει η Αναγέννηση… Η Αγάπη, ως μια έννοια συναισθηματική, φιλοσοφική, αλλά και πρωτίστως, κοσμική, ορίστηκε, εξηγήθηκε και αναλύθηκε στην ολότητά της, από τους Αρχαίους Έλληνες. 

Το «αγαπάτε αλλήλους» ήταν ρήση των Ελευσινίων μυστηρίων και το βρίσκουμε σε πολλά αποσπάσματα. Εκεί μάθαιναν από τον πρώτο βαθμό ότι όλοι οι άνθρωποι είναι ενωμένοι κι ότι πρέπει να μοιράζονται τις γνώσεις τους.

Ο Πυθαγόρας υμνούσε την αγάπη, πηγαίνοντας το θέμα ένα βήμα πιο πέρα: «Ο εχθρός μου είναι ο πλανημένος φίλος μου», έλεγε χαρακτηριστικά.

«Αγάπη είναι η ανάγκη της ανθρώπινης ψυχής να διαθέσει τον εαυτό της στον συνάνθρωπο – αυτό αυθόρμητα χωρίς να υπάρχει σκοπιμότητα ή να περιμένει απαραίτητα ανταπόκριση.

Η αγάπη είναι επίσης η προϋπόθεση για να εκδηλωθεί ο ηρωισμός (ήρως-έρως) και υπάρχει διάχυτη στην ελληνική γραμματεία ήδη από τους ορφικούς ύμνους. Καθοδηγούμενη η αγάπη από το δίκαιο, προκαλούνται κατορθώματα, όπως τα ηρωικά, που λειτουργούν για την υπηρεσία του ανθρώπου.

Διαβάστε αναλυτικά το άρθρο στην ιστοσελίδα:www.newsbomb.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου