Τρίτη 30 Ιουλίου 2024

Τα «διδάγματα» του επεισοδίου της Κάσου και οι επόμενες προκλήσεις στην ελληνική ΑΟΖ

 Σχόλιο Στρατηγού Φράγκου Φ.:

Τον συντάκτη του άρθρου τον σέβομαι και η προσπάθεια του είναι να απαλύνει τις αρνητικές εντυπώσεις ΟΧΙ ΜΟΝΟ από το επεισόδιο της Κάσου, αλλά την αδιανόητη αδράνεια των κυβερνήσεων από τον Ιούνιο του 1995!!..

Όταν η Τουρκία απείλησε με πόλεμο, εάν τολμήσουμε ως χώρα να επεκεινουμε τα Χωρικά Ύδατα στα 12 ν.μ. δεν ανατινάξαμε το σύμπαν διπλωματικά και να εφαρμόσουμε τον UNCLOS άμεσα και ταυτόχρονα να ανακηρύξουμε και την ΑΟΖ..

Η Άγκυρα ΟΧΙ ΜΟΝΟ πόλεμο δεν θα έκανε, γιατί έφευγε άμεσα από το ΝΑΤΟ και παράλληλα θα έφευγαν τα κατοχικά στρατεύματα από την Κύπρο..

Τώρα που ο ΥΠΕΞ του ΙΣΡΑΗΛ απαιτεί να εκδιωχθεί η Τουρκία από το ΝΑΤΟ η ΑΘΗΝΑ οφείλει αν μη τι άλλο να προβάλει ολες τις παρανομίες της Άγκυρας, όπως είχε το ΣΘΕΝΟΣ ο κ. Δένδιας να τα εκθέσει μέσα στην Άγκυρα!!..

Έκτοτε μετά τις εκλογές η ΝΕΑ Κυβέρνηση μπήκε σε ρυθμούς υποτέλειας δίχως μάλιστα όρια έναντι του «τρελού» γείτονα, με ανεκδιήγητο «οσφυοκάμπτη» στο ΥΠΕΞ..

Καθηγητής είναι δεν αφουγκράστηκε το ΓΕΡΟ του ΜΩΡΙΑ!!

Νίκος Μελέτης

Το επεισόδιο της Κάσου με το ιταλικό πλοίο Ievoli Relume ανέδειξε ότι όχι μόνο οι διεκδικήσεις της Τουρκίας εις βάρος της χώρας μας παραμένουν ζωντανές, αλλά ότι η Άγκυρα με αφορμή τα μεγάλα και σημαντικά έργα πόντισης καλωδίων στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου επιχειρεί να δημιουργήσει τετελεσμένα και να θέσει υπό περιορισμούς την άσκηση των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων όχι μόνο στη δυνητική υφαλοκρηπίδα αλλά και σε αυτήν ακόμη την οριοθετημένη ελληνική ΑΟΖ.

Η κρίση νότια της Κάσου αποφεύχθηκε με ένα «εφεύρημα» το οποίο κάθε άλλο παρά αθώο είναι.

Όταν το Ievoli Relume βρήκε απέναντι του τα τουρκικά πολεμικά πλοία που εμπόδιζαν τις έρευνές του σε μικρή περιοχή εκτός των ελληνικών χωρικών υδάτων και εντός της οριοθετημένης ΑΟΖ και αφού η Τουρκία είχε προειδοποιήσει με έκδοση NAVTEX ότι η περιοχή ανήκει στην «τουρκική υφαλοκρηπίδα»(βάσει του παράνομου Τουρκολυβικού Μνημονίου) υποχρεώθηκε σε γνωστοποίηση των συντεταγμένων των ερευνών του προς τις Τουρκικές Αρχές ώστε να εκδώσουν NAVTEX στις 23.44 το βράδυ της Τρίτης (που ανέφερε επίσης την περιοχή ως τουρκική υφαλοκρηπίδα) και το πλοίο να πραγματοποιήσει έρευνές για ακόμη δυο ώρες στην περιοχή αυτή πριν επιστρέψει στο Ηράκλειο.

Διαβάστε αναλυτικά το άρθρο στην ιστοσελίδα:www.liberal.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου