Τρίτη 16 Ιουλίου 2024

Το ΑΚΡ διεισδύει με την Διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων στο Στράτευμα

 

Εφημερίδα «Τζουμχουριέτ» της 12 Ιουλ 2024

Η αύξηση των συνεδρίων που δίνει η Diyanet στους στρατιωτικούς μετά από αίτημα του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας τράβηξε την προσοχή.

Δόθηκαν 142 διαλέξεις στους στρατιώτες με θέμα «Η σημασία της θρησκευτικής γνώσης στον αγώνα κατά των τρομοκρατικών οργανώσεων που εκμεταλλεύονται τη θρησκεία». Την εκπαίδευση παρακολούθησαν 93372 άτομα.

Η θρησκευτική εκπαίδευση για στρατιώτες από την Προεδρία Θρησκευτικών Υποθέσεων (Diyanet) ξεκίνησε το 2019. Στην έκθεση δραστηριοτήτων της Diyanet για το 2019, «Αξκοί / Υπαξκοί, έφεδροι Αξκοί, ειδικευμένοι Λοχίες, Συμβασιούχοι οπλίτες, υπαξιωματικοί και αμειβόμενοι οπλίτες, που συνεχίζουν την εκπαίδευσή τους στις μονάδες εκπαίδευσης, τα σχολεία Όπλων-Σωμάτων, τα συνδεδεμένα κέντρα εκπαίδευσης στο Πανεπιστήμιο Εθνικής Άμυνας (MSÜ) και στους Κλάδους του ΥΕΘΑ», πραγματοποιήθηκαν 142 συνεδρίες με θέμα: «Η σημασία της αυθεντικής θρησκευτικής γνώσης στον αγώνα κατά των τρομοκρατικών οργανώσεων που εκμεταλλεύονται τη θρησκεία». Ως αποτέλεσμα των διασκέψεων, προσεγγίστηκαν 93372 άτομα.

Στην έκθεση σημειώθηκε ότι διοργανώθηκαν 49 προγράμματα και δόθηκαν συνέδρια σε 35154 Αστυνομικούς στις Διευθύνσεις του Κέντρου Αστυνομικής Εκπαίδευσης (ΠΟΜΕΜ), που υπάγονται στη Διεύθυνση Αστυνομικής Ακαδημίας. Στην έκθεση δραστηριότητας της Diyanet για το 2020, αναφέρθηκε ότι πραγματοποιήθηκαν συνολικά 184 συνέδρια για στρατιωτικό και αστυνομικό προσωπικό στο πλαίσιο του ίδιου θέματος και προσεγγίστηκαν 106476 άτομα.

Η αύξηση του αριθμού των συνεδρίων συνεχίστηκε το 2021. Στη συνέχεια της αναφοράς σημειώθηκε ότι όλο το στρατιωτικό προσωπικό που παρακολουθεί εκπαίδευση στο Πανεπιστήμιο Εθνικής Άμυνας και εκπαιδευτικές μονάδες, σχολεία και εκπαιδευτικά κέντρα εντός των διοικήσεων των Κλάδων, παρακολούθησε τουλάχιστον μία φορά το ίδιο θέμα. Επιπλέον, πραγματοποιήθηκαν 298 συνέδρια για 84279 στρατιωτικούς καθ' όλη τη διάρκεια του έτους στη Γενική Διεύθυνση Προσωπικού, το Πανεπιστήμιο Εθνικής Άμυνας και στις Διοικήσεις των Κλάδων

Η σύνοδος το 2022

Στην έκθεση δραστηριοτήτων της Diyanet για το 2022, αναφέρθηκε ότι συμμετείχαν 13915 συμμετέχοντες με συνολικά 30 συνέδρια υπό τον τίτλο Συνέδρια Προεδρίας της Αστυνομικής Ακαδημίας. Ο αριθμός των συνεδρίων που δόθηκαν σε στρατιωτικούς φοιτητές και προσωπικό έφτασε στο αποκορύφωμά του το 2022. Παρατηρήθηκε ότι πραγματοποιήθηκαν συνολικά 1071 συνέδρια για συνολικά 378678 άτομα.

Σημειώθηκε ότι στην έκθεση δραστηριοτήτων του 2023 που δημοσίευσε η Diyanet, σε αντίθεση με τα προηγούμενα έτη, δεν δόθηκαν λεπτομερείς πληροφορίες για το θέμα αυτό. Από την άλλη, για το στρατιωτικό χρησιμοποιήθηκε το άρθρο «Σύμφωνα με τα αιτήματα του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, πραγματοποιήθηκαν 1059 συνέδρια για 358889 άτομα».

Ξεπέρασαν και το στόχο

Η αύξηση της εκπαίδευσης που παρείχε η Diyanet τα τελευταία δύο χρόνια αποτυπώθηκε και στις εκθέσεις. Στην Έκθεση Γενικής Δραστηριότητας για το 2023 που δημοσιεύτηκε από τη Διεύθυνση Στρατηγικής και Προϋπολογισμού, η δήλωση «Ο στόχος ξεπέρασε με 139,64% την υλοποίηση» σχετικά με τον αριθμό των συνεδρίων που στοχεύει η Diyanet.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου