Κυριακή 23 Ιουνίου 2024

Γνωρίζουν ο Ερντογάν, ο Φιντάν και ο Καλίν, ότι αυτή η κρατική πολιτική δεν έχει αλλάξει ;

 Σχόλιο Στρατηγού Φράγκου Φ.:

Εκεί είναι ΑΝΑΤΟΛΙΑ των Ισλαμιστών, που ως δικαιωματιστές μόνο αυτοί δικαιούνται την ανεξιθρησκεία στην Turkey και όχι οι Χριστιανοί…

Ιστοσελίδα Δημοσιογράφου «Müyesser Yıldız» της 21 Ιουνίου 2024

 Müyesser Yıldız

Όταν ο Έλληνας Πατριάρχης του Φαναρίου Βαρθολομαίος, ο οποίος πήγε στην Τραπεζούντα πριν από 2 χρόνια, έλαβε ως δώρο μια φανέλα της Τράμπζονσπορ με τις λέξεις «Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος», ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ο ηγέτης του MHP, του εταίρου της Λαϊκής Συμμαχίας, αντέδρασε λέξη προς λέξη. ως εξής:

«Δεν υπάρχει τέτοιο ίδρυμα ή περιγραφή εργασίας ως οικουμενική στην Τουρκία. Σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λωζάννης, ο Έλληνας Πατριάρχης Φαναρίου, δεν θα εμπλέκεται σε πολιτικά και διοικητικά πράγματα και θα παρέχει πνευματικές υπηρεσίες στους Ελληνορθόδοξους πολίτες της χώρας μας και δεν θα έχει άλλη ιδιότητα παρά μόνο ως θρησκευτικός αξιωματούχος με την επαρχία Φατίχ στην οποία υπάγεται. Ο εκνευρισμός των εθνικών και πνευματικών ευαισθησιών της Τουρκίας με την παγίδευση από όλες τις πλευρές, αποκαλύπτει την αλήθεια μιας συνωμοσίας που προωθείται βήμα-βήμα. Στόχος είναι να προκληθεί χάος και να δημιουργηθεί ένα περιβάλλον κρίσης... Οι οπορτουνιστές είναι ενεργοί, οι φωλιές της αταξίας σε επιφυλακή».

Χάρη στην αντίδραση του Μπαχτσελί, το επαρχείο Φατίχ, στο οποίο υπάγεται το Πατριαρχείο, θυμήθηκε επίσης τη Συνθήκη της Λωζάννης και τόνισε ότι η «οικουμενική» αξίωση του Πατριαρχείου, στο οποίο επετράπη να παραμείνει στην Κωνσταντινούπολη με την προϋπόθεση ότι «δεν ασκούν οποιαδήποτε πολιτική δραστηριότητα», ήταν ασυμβίβαστο με νομικά γεγονότα.

Όμως τα μέλη του AKP δεν είπαν τίποτα. Όπως είναι φυσικό τα τελευταία 2 χρόνια το θέμα της «οικουμενικότητας» έχει προχωρήσει πολύ τόσο εντός όσο και εκτός.

Όπως η διεθνής ειρηνευτική διάσκεψη για την Ουκρανία στην Ελβετία για την οποία γράψαμε τις προάλλες. Εκεί βρέθηκε και ο ΥΠΕΞ Χακάν Φιντάν, καθώς και ο «Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος» κατόπιν επίσημης πρόσκλησης των Προέδρων της Ελβετίας και της Ουκρανίας... Αμφότεροι έκαναν ομιλίες!..

Φυσικά, ρωτήσαμε ποιον ή τι εκπροσωπούσε ο Πατριάρχης σ’ αυτό το συνέδριο. Ένα άλλο περίεργο ήταν ότι ο ΥΠΕΞ Φιντάν ήταν μεταξύ των ηγετών που ο Βαρθολομαίος, πολίτης της Τουρκικής Δημοκρατίας, ανακοίνωσε ότι είχε συνάντηση μαζί του.

Το μεγαλύτερο παράξενο αφορούσε τους υπογράφοντες τη δήλωση που δημοσιεύτηκε μετά το συνέδριο. Η Ελβετική διοίκηση ανακοίνωσε τον κατάλογο των κρατών και των διεθνών οργανισμών που υπέγραψαν τη διακήρυξη.

Οι λεγόμενοι «διεθνείς οργανισμοί», ήταν ο Οργανισμός Αμερικανικών Κρατών, αποτελούμενος από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, την Επιτροπή της ΕΕ, το Συμβούλιο της ΕΕ, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και 35 κράτη της Αμερικής.

Μεταξύ αυτών περιλαμβανόταν και το «Οικουμενικό Πατριαρχείο»!..

Κοιτάξτε την κατάσταση. Τόσο η Τουρκία όσο και το «Οικουμενικό Πατριαρχείο» υπέγραψαν τη δήλωση.

Ευτυχώς υπήρξαν αυτοί που υπολόγισαν την έννοια, τη σημασία και τις συνέπειες του Πατριαρχείου, που είναι τουρκικός θεσμός κατά τη Λωζάννη, να γίνει «διεθνής οργανισμός».

Πρώτα από όλα, ο δημοσιογράφος Ardan Zentürk επέστησε την προσοχή σε αυτά τα περίεργα πράγματα που συμβαίνουν στην Ελβετία και ρώτησε τους κρατικούς αξιωματούχους: «Αναγνωρίσαμε το Πατριαρχείο Φαναρίου ως Οικουμενικό ή όχι? Αν το αναγνωρίσαμε, πείτε το σας σε παρακαλώ».

Στη συνέχεια, ο βουλευτής του «Καλού» Κόμματος Άγκυρας Kürşad Zorlu δήλωσε ότι ήταν «σοβαρό λάθος» για τον Έλληνα Πατριάρχη της Φαναρίου Βαρθολομαίο, να παρευρεθεί σ’ αυτό το συνέδριο με τον τίτλο του «Οικουμενικού» και του μοναδικού θρησκευτικού ηγέτη, ότι ο Πατριάρχης δεν μπορούσε να χρησιμοποιήσει έναν τίτλο που δεν αναγνωρίζεται από τους ισχύοντες νόμους και ότι «εδώ πρέπει να έγιναν λάθος βήματα ή διπλωματικά», τόνισε ότι «οι αποδοχές θα προκαλέσουν ανεπανόρθωτη ζημιά στα ιστορικά επιτεύγματα και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Τουρκίας» και ζήτησε από το ΥΠΕΞ να προβεί σε επείγουσα δήλωση.

Τέλος, κάνοντας δήλωση, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΥΠΕΞ Öncü Keçeli δήλωσε αρχικά ότι η είδηση ότι «ο Υπουργός Φιντάν είχε επίσημη διμερή συνάντηση με τον Βαρθολομαίο στο περιθώριο της συνόδου κορυφής» δεν αντικατοπτρίζει την αλήθεια.

Ο Keçeli σημείωσε ότι «ζητήθηκαν εξηγήσεις από τους διοργανωτές της συνόδου, την Ελβετία και την Ουκρανία» σχετικά με τη συμπερίληψη του ονόματος του Πατριαρχείου μεταξύ των υπογραφόντων της κοινής δήλωσης.

Τέλος, ο Keçeli είπε: «Είναι πέρα από κάθε εξήγηση ότι δεν έχει υπάρξει καμία αλλαγή στην κρατική μας πολιτική σχετικά με τη θέση του Ελληνικού Πατριαρχείου του Φαναρίου».. Με άλλα λόγια, είπε «Δεν αναγνωρίζουμε οικουμενισμό και ξεοικουμενισμό…»

Ας απαντήσουμε ένα προς ένα

Ας απαντήσουμε μία προς μία σε αυτές τις δηλώσεις του Εκπροσώπου Εξωτερικών.

Ναι, ο υπουργός Φιντάν και ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος δεν είχαν «επίσημη διμερή συνάντηση», αλλά σύμφωνα με την ανακοίνωση του Πατριαρχείου συναντήθηκαν. Όπως ακριβώς οι συναντήσεις του Βαρθολομαίου με τους Προέδρους της Ουκρανίας, της Γαλλίας και της Γεωργίας, καθώς και με τον Έλληνα πρωθυπουργό Μητσοτάκη και τον πρωθυπουργό του Βατικανού Παρολίν.

Ακολουθεί η ελληνική και αγγλική έκδοση της δήλωσης του Πατριαρχείου: Στη λίστα των συνεντεύξεων βρίσκεται και το όνομα του Φιντάν. Αν δεν έγινε συνάντηση, σημαίνει ότι το Πατριαρχείο ψεύδεται.

Ας υποθέσουμε ότι έχουν μια περιστασιακή συνάντηση. Δεν υπάρχει βαθύ νόημα και μήνυμα στο να αναφέρει ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος το όνομα του ΥΠΕΞ της χώρας του, καθώς και άλλων ξένων αξιωματούχων?

Όσο για την υπογραφή της δήλωσης από το Πατριαρχείο. Ζητήθηκαν εξηγήσεις από τους διοργανωτές της συνόδου κορυφής Ελβετία και Ουκρανία. Πρώτα:

 Γνώριζε το ΥΠΕΞ την επίσημη πρόσκληση που έκαναν οι Πρόεδροι της Ελβετίας και της Ουκρανίας στον Πατριάρχη Βαρθολομαίο?

 Αν δεν έδωσαν πληροφορίες, ο Βαρθολομαίος ενημέρωσε το Υπουργείο Εξωτερικών ή το Επαρχείο Φατίχ στο οποία υπάγεται?

 Ποια ήταν η απάντηση στην ζητηθείσα «εξήγηση» αφού έγιναν όλα?..

Δεύτερον:

 Ήθελε η Άγκυρα να αφαιρεθεί από τη λίστα το όνομα «Οικουμενικό Πατριαρχείο» ή όχι?

Δεν πρέπει να το έχει ζητήσει ή το αίτημα της Άγκυρας για «εξήγηση» δεν πρέπει να έχει ληφθεί σοβαρά υπόψη γιατί το «Οικουμενικό Πατριαρχείο» αφού είναι στη λίστα!..

Αν αναφέρεται ότι «δεν υπάρχει αλλαγή στην κρατική μας πολιτική όσον αφορά τη θέση του Ελληνικού Πατριαρχείου Φαναρίουρ», το γνωρίζουν αυτό ο Ερντογάν, ο Ιμπραίμ Καλίν και ο Χακάν Φιντάν ?

Και συγκεκριμένα:

Κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα το 2010, ο Ερντογάν είπε σχετικά με τη χρήση του τίτλου «οικουμενικός» για τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο: «Δεν ενόχλησε τους προγόνους μας, ούτε και εμένα», δεν το είπε ?

Επίσης το 2017, «Εάν ο Πατριάρχης ήθελε να φύγει στο εξωτερικό, σύμφωνα με τη Λωζάννη, θα μπορούσε να το κάνει με την άδεια της Περιφερειακής Διοικήσεως του Φατίχ. Αλλά το βάλαμε στην άκρη ακόμα και αυτό και είπαμε «η θέση του Πατριαρχείου είναι διαφορετική» και ανοίξαμε τον δρόμο για αυτό». Δεν καμάρωνε ?

Ακριβώς πριν από 2 χρόνια, ο ιδρυτής του AKP και πρώην υπουργός Χουσεΐν Τσελίκ δεν ισχυρίστηκε:: «Στα τρέχοντα άρθρα που γράφει η Προεδρία, ο κ. Βαρθολομαίος γράφεται με τον τίτλο του «Οικουμενικού Πατριάρχη», το γνωρίζετε αυτό? «Ως κράτος, το αποδεχόμαστε ήδη οικουμενικά».

Και ενώ ο ίδιος ο Βαρθολομαίος δήλωσε ότι σε επιστολή πρόσκλησης που εστάλη από τα Ανάκτορα το 2020, του απευθυνόταν ως «Αγαπητέ Οικουμενικέ Πατριάρχα Βαρθολομαίε Α', Πατριάρχη του Ελληνικού Ορθοδόξου Λαού» και ότι η κάρτα με το όνομα στο τραπέζι σε εκείνη την πρόσκληση περιείχε τη φράση « Οικουμενικός Πατριάρχης», δεν ανέφερε τα εξής:

«Η Άγκυρα δεν είναι υποχρεωμένη να χρησιμοποιήσει αυτόν τον τίτλο, αλλά ούτε και να εμποδίσει τη χρήση του. Ίσως υπό την επίδραση αυτού, αυτό να έχει ωριμάσει χάρη σε μορφωμένους ανθρώπους όπως ο Ιμπραίμ Καλίν. Στην πραγματικότητα, ο Πρόεδρος Ερντογάν είπε: «Αυτό το οικουμενικό ζήτημα είναι ένα θέμα που απασχολεί τους χριστιανούς». Αφού το είπε αυτό, φάνηκε ότι η αντίδραση της Άγκυρας είχε τελειώσει.

Ίσως λόγω της επιρροής της Επιτροπής της Βενετίας ή ίσως λόγω πιο φωτισμένων ιδεών, έλαβα μια επιστολή πρόσκλησης που αποκαλούσε τον εαυτό μου «οικουμενικό» πέρυσι. Σε ένα δείπνο που παρέθεσε ο Ιμπραχίμ Καλίν σε θρησκευτικούς ηγέτες στο Dolmabahçe, εμφανίστηκε μπροστά μου ένα σημείωμα που έλεγε «Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος», αυτό ήταν το πρώτο. Τότε έλαβα αυτό το γράμμα. Ήμουν στην Άγκυρα για μερικές εβδομάδες. Μιλήσαμε με τον Ιμπραχίμ Καλίν. «Σας ευχαριστώ γι’ αυτό το θέμα. Είναι ήδη αργά. Έπρεπε να ήταν νωρίτερα», είπε.

Τα περάσαμε όλα, γιατί ο ΥΠΕΞ Χακάν Φιντάν δεν είδε την πινακίδα «Οικουμενικό Πατριαρχείο» και τη σημαία του Πατριαρχείου μπροστά στον Πατριάρχη Βαρθολομαίο, με τον οποίο κάθισε στο ίδιο τραπέζι στη σύνοδο κορυφής στην Ελβετία. ή επειδή σκεφτόταν διαφορετικά από το Υπουργείο ?


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου