Πέμπτη 9 Μαΐου 2024

Το Kariye (Μονή της Χώρας) είναι και πάλι τόπος λατρείας

 

Σχόλιο Στρατηγού Φράγκου Φ.:

Ντράπηκε και η ντροπή κ. Π/Θ…

«Παλικαρίσια στάση» θα το πει στον Ερντογάν ήταν λάθος..

«Σιγά μην σκίσεις καμμία ζ….»

Eφημερίδα «Χουριέτ» της 8 Μαϊου 2024

Επισκεφθήκαμε το Τζαμί Kariye, διάσημο για τα ψηφιδωτά του, το οποίο άνοιξε ξανά για λατρεία μετά από 79 χρόνια μουσείου. Στη Χώρα, που προσελκύει μεγάλο ενδιαφέρον από ντόπιους και ξένους επισκέπτες, οι μουσουλμάνοι κάνουν την προσευχή τους στο τμήμα του τζαμιού όπου καλύπτονται οι τοιχογραφίες, ενώ χριστιανοί τουρίστες προσεύχονται μπροστά από τις τοιχογραφίες σε άλλα τμήματα.

Το Τζαμί Kariye, διάσημο για τα ψηφιδωτά του, άνοιξε ξανά για λατρεία τις προάλλες μετά από 79 χρόνια μουσειακής χρήσης. Στρώθηκαν χαλιά και τοποθετήθηκε άμβωνας στο κεντρικό τμήμα που ονομαζόταν «Ναός». Το μαρμάρινο μιχράμπ παρέμεινε από την περίοδο που ήταν τζαμί. Το επισκέφτηκα και χθες. Υπήρχαν άνθρωποι που προσεύχονταν στην αίθουσα που ονομαζόταν «ναός», την οποία οι Οθωμανοί αποκαλούσαν «χαρίμ», και τουρίστες που προσεύχονταν μπροστά στις τοιχογραφίες στο εξωτερικό τμήμα που ονομαζόταν «νάρθηκας».

Στο τμήμα της προσευχής, το ένα βρίσκεται πάνω από την πόρτα της εισόδου και τα άλλα δύο είναι δεξιά και αριστερά του άμβωνα. Τρία ψηφιδωτά με θέμα τον Ιησού και τη Μαρία, προβλήθηκαν με ειδική εφαρμογή. Τα ψηφιδωτά έξω επίσης καθαρίστηκαν και αποκαταστάθηκαν με ειδικές μεθόδους. Υπήρχε ήδη κόσμος που περίμενε με ανυπομονησία τα εγκαίνια του κτιρίου, που έχει πολλούς επισκέπτες εδώ και καιρό. Το ενδιαφέρον αυτών των επισκεπτών ξεκίνησε την πρώτη μέρα μετά τα εγκαίνια. Οι τουρίστες που ήρθαν με οδηγούς, θαύμαζαν τα ψηφιδωτά και τις τοιχογραφίες του τόπου λατρείας.

Και λατρεία και ιστορία

Ο Κρις, που ήρθε από το Utah των ΗΠΑ, ήταν ένας από αυτούς τους τουρίστες. Συναντηθήκαμε στο τμήμα που ονομάζεται «εξωτερικός νάρθηκας». Σπούδασε αρχαιολογία και έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα ιστορικά αντικείμενα, ο οποίος είπε: «Είναι ένα μέρος που προκαλεί δέος. Καταπληκτική αρχιτεκτονική. Υπάρχει τόσο θρησκεία όσο και ιστορία στους τοίχους. Εντυπωσιάστηκα πολύ».

Ο φίλος του ο Στίβεν καταγόταν από τη Βοστώνη. «Δεν έχουμε τόσο παλιά κτίρια (γέλια). «Αυτό το μέρος είναι γεμάτο ιστορία και πολιτισμό» και εξήγησε τον θαυμασμό του.

Στο τμήμα της προσευχής βρέθηκε ο 18χρονος μαθητής του Λυκείου Μεχμέτ. Η επίσκεψη στο Kariye ήταν πάντα στα σχέδιά του: «Όταν έμαθα για τα εγκαίνια, ήρθα σήμερα και προσευχήθηκα. «Είναι ένας ωραίος τόπος λατρείας».

Η Φατμά είναι φοιτήτρια πανεπιστημίου: «Οι νωπογραφίες και τα ψηφιδωτά είναι πολύτιμα τόσο από την άποψη της ιστορίας της τέχνης, όσο και της ιστορίας των θρησκειών. Είναι ένα ωραίο περιβάλλον».

Έργο τέχνης βυζαντινής περιόδου

- Η Μονή της Χώρας χτίστηκε ως εκκλησία το 536 κατά τη βυζαντινή περίοδο. Στο εξωτερικό του τμήμα, υπάρχουν ψηφιδωτά που απεικονίζεται η ζωή του Χριστού ενώ στο εσωτερικό υπάρχουν ψηφιδωτά που απεικονίζουν τη Μαρία. Ο ναός, που ονομαζόταν και «Εκκλησία του Αγίου Σωτήρα της Χώρας» στις πρώτες περιόδους, ήταν στην πραγματικότητα το κέντρο ενός μοναστηριακού συγκροτήματος. Έχει υποστεί πολλές επισκευές και ανακαινίσεις, αλλά έμεινε πάντα όρθιο. Έγινε ένα από τα πολιτιστικά και θρησκευτικά σύμβολα του Βυζαντίου. Από τις πρώτες περιόδους του, το εσωτερικό του ήταν διακοσμημένο με τοιχογραφίες και ψηφιδωτά που περιείχαν θρησκευτικές σκηνές. Τα ψηφιδωτά, ειδικά αυτά που κατασκευάστηκαν το 1300, θεωρούνταν μια από τις κορυφές της βυζαντινής τέχνης.

Άντεξε δυο μεγάλους σεισμούς

Η εκκλησία μετατράπηκε σε τζαμί από τον Μεγάλο Βεζίρη Ατίκ Αλή Πασά το 1511, 58 χρόνια μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης. Οι τοιχογραφίες καλύφθηκαν με γύψο και στη θέση της καμπάνας χτίστηκε ένας μιναρές. Στις πρώτες περιόδους ήταν γνωστό ως «Τζαμί της Εκκλησίας». Υπέστη ζημιές στον μεγάλο σεισμό του 1766 και επισκευάστηκε. Το κτίριο, το οποίο επίσης υπέστη ζημιές στον σεισμό του 1894, αναστηλώθηκε από τον σουλτάνο Αμπντούλ Χαμίτ Β'. Οι τοιχογραφίες και τα ψηφιδωτά στο εσωτερικό διατηρούνταν πάντα. Μετά τη Δημοκρατία, μετατράπηκε σε μουσείο το 1945. Μετατράπηκε ξανά σε τζαμί με προεδρικό διάταγμα το 2020 και μετά την αναστήλωση άνοιξε για προσκύνηση στις 6 Μαΐου.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου