Κυριακή 14 Απριλίου 2024

Ήρεμα νερά με το τουρκικό πιστόλι στο τραπέζι

Του Καθηγητή κ. Θεοδωρου Καρυώτη 

“Η κυβέρνηση Μητσοτάκη δηλώνει ότι θα διαπραγματευθεί μόνο συμφωνία για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας-ΑΟΖ, ενώ ο Ερντογάν δήλωσε ότι πρέπει να παραπεμφθούν στο Διεθνές Δικαστήριο όλα τα διμερή ζητήματα. Στην πράξη, όμως, η Αθήνα συζητάει μονομερείς τουρκικές επεκτατικές διεκδικήσεις, για τις οποίες δεν έπρεπε να δέχεται συζήτηση. Κι αυτό, επειδή στη διπλωματία η διαδικασία είναι και ουσία.”

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, από το 1982, έχουν ενημερώσει τις ελληνικές κυβερνήσεις ότι δεν επιθυμούν η Ελλάδα να αυξήσει την αιγιαλίτιδα ζώνη της στα 12 Ν.Μ.

Την ίδια στάση έχουν η Ρωσία και η Κίνα.

Η πρώτη νύξη έγινε στην ελληνική αντιπροσωπεία στην Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας στην Νέα Υόρκη τον Απρίλιο του 1982.

ΛΥΓΕΡΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ

Μετά τη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο στο Βίλνιους (Ιούλιος 2023) έγραφα: «Ήταν εδώ και καιρό προφανές ότι η συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν θα λειτουργούσε σαν το εναρκτήριο λάκτισμα για τον επικείμενο νέο κύκλο ελληνοτουρκικής διαπραγμάτευσης υπό αμερικανική εποπτεία, ο οποίος θα αγγίξει όχι μόνο κυριαρχικά δικαιώματα, αλλά εθνική κυριαρχία».

Από τότε κύλησε αρκετό νερό στο αυλάκι. Μεσολάβησε η επίσκεψη Ερντογάν στην Ελλάδα και η υπογραφή της διμερούς διακήρυξης, ενώ για τα μέσα Μαΐου είναι προγραμματισμένη η ανταποδοτική επίσκεψη Μητσοτάκη στην Τουρκία. Είναι αληθές ότι η συμπεριφορά της Άγκυρας όλο το προηγούμενο διάστημα είναι διαφορετική από αυτή που ήταν τα προηγούμενα χρόνια. Ο δείκτης της έντασης έχει πέσει σημαντικά, αν και δεν έλειψαν οι σποραδικές ρητορικές προκλήσεις που μας υπενθύμισαν πως το τουρκικό πιστόλι παραμένει στο τραπέζι.

Διαβάστε αναλυτικά το άρθρο στην ιστοσελίδα:slpress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου