Σχόλιο Στρατηγού Φράγκου Φ.:
Η Άγκυρα επιχειρεί να καταστήσει το ΙΡΑΚ χώρα μειωμένης κυριαρχίας και να το στρέψει εναντίον των Κούρδων για δικό της όφελος..
Εφημερίδα «Μιλλιέτ» της 23 Απριλίου 2024 Didem Özel Tümer
Ένα από τα σημαντικότερα θέματα της επίσκεψης του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Ιράκ, ήταν αναμφίβολα οι ενέργειες που έπρεπε να γίνουν, στο πλαίσιο της κοινής μάχης κατά της τρομοκρατίας. Μετά τις επιθέσεις της τρομοκρατικής οργάνωσης PKK στις περιοχές προσωρινής κατάληψης των ΤΕΔ στο Hakurk και στη Metina στις 22-23 Δεκ 2023 και στο Zap στις 12 Ιαν 2024, η οργάνωση κρίθηκε «απαγορευμένη» στο Ιράκ και οι δύο χώρες δημιούργησαν κέντρο κοινών επιχειρήσεων. Η απόφαση ίδρυσής του επιτεύχθηκε ταχύτερα από το αναμενόμενο.
Τι θα γίνει στο κοινό κέντρο επιχειρήσεων;
Πρώτα απ' όλα, χρειάζεται να αναλύσουμε λίγο τις ειδήσεις για το κοινό κέντρο επιχειρήσεων (OHM), που εμφανίζονται εδώ και καιρό σε ορισμένες πηγές. Με βάση το όνομά τους, τέτοια κέντρα νοούνται ως κέντρα όπου οι χώρες σχεδιάζουν και διαχειρίζονται από κοινού επιχειρήσεις. Ωστόσο, πηγές προσκείμενες στο θέμα αναφέρουν ότι το OHM, που σχεδιάζεται να δημιουργηθεί μεταξύ Τουρκίας και Ιράκ, θα πρέπει να θεωρείται ως κέντρο ανταλλαγής πληροφοριών και όχι ως κέντρο κοινών επιχειρήσεων. Με άλλα λόγια, το εν λόγω κέντρο δεν θα είναι ένα αρχηγείο όπου θα εργάζονται δεκάδες ή εκατοντάδες στρατιωτικοί, αλλά θα είναι σαν ένα σημείο επαφής όπου θα εργάζεται ένας συγκεκριμένος αριθμός στρατιωτικών.
Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι οι δύο χώρες εξακολουθούν να έχουν διαφορετικές προσεγγίσεις στο OHM. Σημειώνεται ότι η ιρακινή πλευρά προσεγγίζει το θέμα περισσότερο από τη σκοπιά της ασφάλειας των συνόρων και ως εκ τούτου τάσσεται υπέρ της ίδρυσης του OHM σε σημείο κοντά στα σύνορα, ενώ η Τουρκία είναι της άποψης ότι πρέπει να καθοριστεί ένα σημείο πιο κοντά στην περιοχή της επιχείρησης. Υπογραμμίζεται ότι και η ιρακινή πλευρά έχει θετική γνώμη για το OHM, το οποίο η Τουρκία επιθυμεί να υλοποιηθεί το συντομότερο δυνατό. Ωστόσο, αναφέρεται ότι δεν είναι ακόμη ξεκάθαρες όλες οι λεπτομέρειες. Σ’ αυτό το πλαίσιο, αναφέρεται ότι λεπτομέρειες όπως το πού θα βρίσκεται το κέντρο, πόσο προσωπικό θα είναι παρόν και αν οι Πεσμεργκά θα βρίσκονται σ’ αυτό το κέντρο, θα καθοριστούν ανάλογα με το κείμενο-πλαίσιο. Πηγές αναφέρουν επίσης ότι το OHM θεωρήθηκε ότι σχεδιάστηκε ως κέντρο αποκλειστικά για επιχειρήσεις από την Τουρκία, ενώ η συνεργασία μπορεί επίσης να είναι δυνατή για τις επιχειρήσεις του ιρακινού στρατού σε πιο νότιες περιοχές, για παράδειγμα. Ένας αξιωματούχος σχολίασε: «Είναι πολύ σημαντικό να φτάσουμε ακόμη και σε αυτό το στάδιο για ένα θέμα που πάντα ήθελε η Τουρκία».
Όπως είναι γνωστό, η Tουρκία καθόρισε μια νέα αντίληψη στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας το 2016. Στο πλαίσιο αυτής της προσέγγισης, η οποία μπορεί να συνοψιστεί ως εξάλειψη της τρομοκρατίας στην πηγή της, από το 2017 πραγματοποιούνται επιχειρήσεις μεγάλης κλίμακας, ανεξάρτητα από την εποχή, τη σοβαρότητα ή τη μορφή επίθεσης. Το επιχειρήσεις αποφασιστικότητας εναντίον των περιοχών Zap και Hakurk το 2018 ακολούθησε η σειρά της επιχείρησης Pençe, η οποία ξεκίνησε το 2019. Η σειρά επιχειρήσεων, η οποία συνεχίζεται από τον Απρίλιο του 2022, ονομάζεται Pençe-Kilit και στοχεύει στην ολοκλήρωση της ασφαλούς περιοχής που θα δημιουργηθεί για επιθέσεις κατά της Τουρκίας. Η κλειδαριά θα κλείσει με την επέμβαση, η οποία προετοιμάζεται για λίγο και θα κλείσει μια περιοχή σε σχήμα τσέπης γύρω από το Zap.
Συνεργασία σε δεκάδες επιμέρους τομείς
Είναι επίσης σημαντικό να προστεθούν νέοι δεσμοί, για ν’ αυξηθεί και να διατηρηθεί η δυναμική που έχει επιτευχθεί μεταξύ των δύο χωρών σε κάθε τομέα για λίγο. Στο πλαίσιο αυτό, μεταξύ της σειράς συμφωνιών που υπογράφηκαν κατά την επίσκεψη Ερντογάν, υπήρχαν και δύο στρατιωτικές συμφωνίες. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ελήφθησαν, μία από τις συμφωνίες που υπογράφηκαν ονομάζεται «Μνημόνιο Συνεργασίας Στρατιωτικής Εκπαίδευσης» και προβλέπει συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών σε 43 ξεχωριστούς υποτομείς. Αυτό το μνημόνιο απαριθμεί τη συνεργασία στον τομέα της εκπαίδευσης σε διάφορα στρατιωτικά θέματα, όπως χαρτογραφία, μαθήματα γλώσσας, εκπαίδευση προσομοίωσης, εισαγωγή φοιτητών στρατιωτικών στο Πανεπιστήμιο Εθνικής Άμυνας, διαχείριση καταστροφών, καταπολέμηση της τρομοκρατίας και ανταλλαγή προσωπικού.
Η δεύτερη συμφωνία τιτλοφορείται «Πρωτόκολλο Εκπαίδευσης και Συνεργασίας στον Τομέα της Στρατιωτικής Υγείας». Στο πλαίσιο αυτής της συμφωνίας, προβλέπεται η συνεργασία σε 15 διαφορετικούς υποτομείς, που κυμαίνονται από την ιατρική εκπαίδευση έως τη βελτίωση των προσωπικών δικαιωμάτων των φιλοξενούμενων στρατιωτικών φοιτητών και προσωπικού, την εκπαίδευση οδοντιατρικής και φαρμακευτικής και την αποστολή ιατρικού προσωπικού παρατηρητών σε ασκήσεις.
Ο τελευταίος λόγος για το θέμα είναι ότι όλοι αυτοί οι τομείς συνεργασίας θα πρέπει να αξιολογηθούν λαμβάνοντας υπόψη την προσπάθεια ενίσχυσης και εκσυγχρονισμού του κεντρικού ιρακινού στρατού.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου