Τρίτη 30 Απριλίου 2024

Η «Μεραρχία» της Κύπρου

Στρατηγός Φρ. Φράγκος: Αντί σχολίου..

Tου Χρήστου Μπολώση

Να μπούμε κι’ εμείς στην κουβέντα;

Λοιπόν. Προ καιρού έλαβα από την Κύπρο ένα ογκώδες δίτομο βιβλίο του κ. Ελευθερίου Παπαδοπούλου. Στο βιβλίο αυτό, περιλαμβάνεται όλη η έγγραφη κατάθεσή του, προς την συγκροτηθείσα επιτροπή για τον «Φάκελο της Κύπρου», στην οποία είχε κληθεί ως μάρτυρας.

Στην σελίδα 579 του Β’ Τόμου, ο συγγραφέας αναφέρεται στην εντολή που έδωσε ο Μακάριος προς τον αντιπρόσωπο της Κύπρου στον ΟΗΕ Ζήνωνα Ρωσίδη να παραδώσει επιστολή στον ΓΓ/ΟΗΕ Ου Θάντ, με την οποία κατήγγειλε την Ελλάδα ως κατέχουσα την Κύπρο στρατιωτικώς και παρεκάλει την παρέμβασή του δια την απόσυρσιν της ΕΛΔΥΚ/Μ! Αργότερα ο τελευταίος διοικητής της Μεραρχίας, όπως αναφέρει ο κ. Παπαδόπουλος, οποίος μάλιστα ήταν παρών στην ανωτέρω συνομιλία, δήλωνε στις ο 2 Σεπ. 1978 στην εφημερίδα «Σημερινή» της Λευκωσίας: «Η τότε Κυβέρνησις ευνοούσε την αποχώρηση της Μεραρχίας από την Κύπρο».

Δεν γνωρίζω αν τα παραπάνω είναι αληθινά αλλά αφού υπάρχει η δήλωση του Στρατηγού σε εφημερίδα, μήπως θα πρέπει να ψάξουμε λίγο παραπάνω;

Αυτές τις μέρες θα ακουστούν πολλά, φυσικά χωρίς αντίλογο, για την 21η Απριλίου 1967. Σίγουρα ένα από τα κυρίαρχα θέματα, θα είναι και αυτό της περίφημης «απόσυρσης» της Μεραρχίας από την Κύπρο.

Διαβάστε αναλυτικά το άρθρο στην ιστοσελίδα:www.dimokratia.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου