Κυριακή 21 Απριλίου 2024

Η «μυστική συνθήκη» Ιταλίας - Τουρκίας για τα Δωδεκάνησα Ένα ιστορικό ντοκουμέντο - Το έγκλημα κατά της Ελλάδας

 

Σχόλιο Στρατηγού Φράγκου Φ.:

Τίποτα δεν είναι τυχαίο με την Τουρκία..

Η απόκρυψη της Ιταλοτουρκικής Συνθήκης του 1932 για τα Δωδεκάνησα, όπου καθορίζονταν τα θαλάσσια σύνορα αποκαλύπτει μια Ιστορία με ήρωα τον Τσιγάντε..

Διαβάστε ΕΔΩ σχετικά

Τον Μάρτιο του 1946 έγιναν οι πρώτες μεταπολεμικές εκλογές στη χώρα μας και τον Ιούλιο άρχισαν στο Παρίσι οι εργασίες της διάσκεψης για τη σύναψη συνθηκών ειρήνης με τους δορυφόρους της Γερμανίας (Ουγγαρία – Ρουμανία – Φινλανδία – Βουλγαρία και Ιταλία). Την Ελλάδα εκπροσώπησε στο Παρίσι αντιπροσωπία με επικεφαλής τον πρωθυπουργό Κων/νο Τσαλδάρη και η οποία ενισχύθηκε από τους ηγέτες των κοινοβουλευτικών κομμάτων όταν εμφανίστηκαν οι πρώτες δυσχέρειες. Η χώρα μας στη συνδιάσκεψη πρόβαλε μετριοπαθείς και δίκαιες διεκδικήσεις (απελευθέρωση Δωδεκανήσου και Βορείου Ηπείρου, προσάρτηση λωρίδας Ανατολικής Ρωμυλίας που ενίσχυε τη συνοριακή ασφάλεια της χώρας μας από τις συχνές επιδρομές των Βουλγάρων και περιελάμβανε μικρό πληθυσμό Πομάκων που μετά δυσφορίας ανέχονταν τη βουλγαρική κυριαρχία και τέλος ανάλογες επανορθώσεις για τις καταστροφές που έγιναν από τις επιθέσεις των Ιταλών και Βουλγάρων).. Από τις παραπάνω διεκδικήσεις ικανοποιήθηκε μόνο μια, η ένωση της Δωδεκανήσου με την Ελλάδα.

Ένα ντοκουμέντο που φέρνει στο φως της δημοσιότητας, μια από τις μεγαλύτερες ιστορικές αλήθειες. Πώς δηλαδή η Ιταλία προσπάθησε να συνεργαστεί με την Τουρκία με σκοπό να «κλέψουν» από τους Έλληνες, τη Συνθήκη των Δωδεκανήσων. Tο περιστατικό είναι παλιό, αλλά το μήνυμά του είναι πάντα επίκαιρο. Είναι από εκείνες τις «ξεχασμένες» ιστορίες που σπάνια έρχονται στη δημοσιότητα και συνήθως τις περισσότερες τις «καταπίνει» ο χρόνος όχι διότι δεν έχουν ενδιαφέρον αλλά διότι οι πρωταγωνιστές τους δεν επιδίωξαν να τις εξαργυρώσουν με παράσημα και προβολή.

Την επομένη ημέρα αναχώρησε μέλος της στρατιωτικής αποστολής για την Αθήνα και παρέδωσε τη συνθήκη στο υπουργείο Εξωτερικών. Ο πρωθυπουργός όταν πληροφορήθηκε το γεγονός απέστειλε τηλεγράφημα στον αρχηγό της στρατιωτικής αποστολής στη Ρόδο, εκφράζοντας τα συγχαρητήρια της κυβέρνησης. Την τελευταία στιγμή, ο αρχηγός της ελληνικής αντιπροσωπίας παρουσιάζοντας τη συνθήκη στην συνδιάσκεψη στο Παρίσι, πέτυχε να εξουδετερώσει την τουρκική αντίδραση και να χαραχθούν τα ίδια θαλάσσια σύνορα που υπήρχαν μεταξύ της Ιταλικής Δωδεκανήσου και της Τουρκίας στη συνθήκη παραχώρησης της Δωδεκανήσου στην Ελλάδα.

Διαβάστε αναλυτικά το άρθρο στην ιστοσελίδα:amarysia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου