Τρίτη 26 Μαρτίου 2024

Μάχη του Υψώματος 731: Το εντυπωσιακό μνημείο για την άγνωστη μάχη του ελληνικού στρατού

 Στρατηγός Φρ. Φράγκος:

ΑΘΑΝΑΤΟΙ στο ΠΑΝΘΕΟ των ΗΡΩΩΝ!!

Το Ύψωμα 731 δεν έχει βέβαια σχέση με την περιοχή. Βρίσκεται στα βόρεια της Κλεισούρας, στην Αλβανία. Εκεί, τον Μάρτιο του 1941 ξεκίνησε μία πολύ ισχυρή ιταλική επίθεση προς τις θέσεις του ελληνικού στρατού. Επρόκειτο για μία προσπάθεια να ανακαταληφθούν περιοχές που είχε καταλάβει ο Ελληνικός Στρατός στις μάχες της περιόδου του Ιανουαρίου του 1941.

Το πρωινό της 9ης Μαρτίου, λοιπόν, το ιταλικό πυροβολικό ξεκίνησε μία απίστευτης σφοδρότητας επίθεση . Ταυτόχρονα, υπήρξε και αεροπορικός βομβαρδισμός των ελληνικών θέσεων.
Το αποτέλεσμα της Μάχης

Το τέλος των μαχών έφερε μία ντροπιαστική ήττα για τους Ιταλούς. Ο ελληνικός στρατός μέτρησε 125 νεκρούς, 28 εξαφανισθέντες και 425 τραυματίες. Οι Ιταλοί από την πλευρά τους μέτρησαν 1000 νεκρούς και πάνω από 3000 τραυματίες Η ήττα αυτή ήταν το αποκορύφωμα της λάθος, όπως αποδείχθηκε, στρατηγικής της επίθεσης στην Ελλάδα. Είχε δε ως άμεσο αποτέλεσμα να επιβαρυνθούν οι σχέσεις του Ντούτσε με τη στρατιωτική ηγεσία.

Η νίκη αυτή του ελληνικού στρατούς ήταν μεν ηρωική αλλά όχι θριαμβευτική. Οι απώλειες ήταν πολλές, τα σώματα πολλών εκ των στρατιωτών δεν βρέθηκαν ποτέ, ενώ θεωρείται ότι αυτή ήταν η αφορμή για να εξαπολύσει η ναζιστική Γερμανία της επίθεσή της παρακάμπτοντας τη μεγάλη σύμμαχό της, την Ιταλία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου