Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

Ένας κοινός ευρωπαϊκός στρατός παρά 27 διαφορετικοί – Πόσο έτοιμοι είμαστε;

 Σχόλιο Στρατηγού Φράγκου Φ.:

Είναι η Ε.Ε. καθαρά ανήμπορη να ενωθεί και να αποτελέσει τις Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης (USE) στα πρότυπα των ΗΠΑ, διότι έχει έλλειμα ηγετών να προχωρήσουν, ώστε να έχει τουλάχιστον Κοινή Εξωτερική Πολιτική- Άμυνας και Ασφαλείας…

Το μόνο που ενδιαφέρει την Βόρεια Ευρώπη είναι να ελέγχει την οικονομική πολιτική για ίδιον όφελος και ΟΧΙ του συνόλου των κρατών..

ΧΡΗΣΤΟΣ ΔΕΜΕΤΗΣ

Η πρόταση που παρουσίασε η Κομισιόν για να ενισχύσει και να στηρίξει την ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία αποτελεί ένα από τα πλέον φλέγοντα ζητήματα αυτή τη στιγμή στις Βρυξέλλες. Η όλη πρόταση προβλέπει την ίδρυση Ταμείου επιδότησης ύψους 1,5 δισεκατομμυρίων ευρώ την περίοδο 2025-2027 για την παραγωγή πυρομαχικών και τη συγχρηματοδότηση της κοινής αγοράς οπλισμού στις περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.

Η ΕΕ εκτιμάται πως θα χρειαστεί 100 δισ. ευρώ για να μετασχηματίσει την παραγωγική ικανότητα της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας σε ρυθμούς πολέμου.

Σημειώνεται πως η χάραξη μιας κοινής ευρωπαϊκής αμυντικής πολιτικής προβλέπεται στη Συνθήκη της Λισαβόνας (Άρθρο 42(2) της ΣΕΕ). Η Συνθήκη, ωστόσο, ορίζει σαφώς τη σημασία των εθνικών πολιτικών άμυνας, συμπεριλαμβανομένης της συμμετοχής στο ΝΑΤΟ ή της ουδετερότητας.

Πρακτικά, αυτή τη στιγμή είμαστε πιο κοντά στις μεταρρυθμίσεις που θα αυξήσουν τις ενωσιακές αμυντικές δαπάνες και θα επιταχύνουν τη διαδικασία λήψης αποφάσεων, παρά σε έναν κοινό στρατό για την ΕΕ που ενδεχομένως θα συζητηθεί ρεαλιστικά σε δεύτερο χρόνο. 

Διαβάστε αναλυτικά το άρθρο στην ιστοσελίδα:www.news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου