Σχόλιο Στρατηγού Φράγκου Φ.:
Επιβουλεύονται την Εθνική Κυριαρχία όλων των γειτονικών κρατών οι Τούρκοι και κυρία εναντίον της Κύπρου και Ελλάδος, όπως η στρουθοκάμηλος για να μη δουν το «κακό που είναι ορατό και υπαρκτό..»
Στην Άγκυρα γνωρίζουν καλά ότι η Συνθήκη των Σεβρών δεν είναι νεκρή και το ΚΟΥΡΔΙΣΤΑΝ έρχεται…
Εφημερίδα «Γενί Τσάγ» της 21 Φεβρουαρίου 2024
Naim BABÜROĞLU (Ταξχος ε.α)
Με τη σκέψη ότι είχε έρθει η ώρα της κατάρρευσης της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, η οποία εισήλθε στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, έγιναν μυστικές συμφωνίες μεταξύ των χωρών για να μοιραστούν τα εδάφη τους. Μία από αυτές τις μυστικές συμφωνίες είναι η συμφωνία Sykes-Picot. Αυτή η μυστική συμφωνία, που προέβλεπε το μοίρασμα της Μέσης Ανατολής, υπογράφηκε με την έγκριση της Ρωσίας τον Οκτώβριο του 1916. Η συμφωνία αυτή δεν τέθηκε σε ισχύ, λόγω της επανάστασης των Μπολσεβίκων και της αποχώρησης της Ρωσίας από τον πόλεμο.
Η Συνθήκη των Σεβρών υπογράφηκε στις 10 Αυγ 1920 για να μοιραστεί η Οθωμανική Αυτοκρατορία, η οποία ηττήθηκε στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Τα άρθρα της συμφωνίας σχετικά με τους σημερινούς γείτονες της Τουρκίας, τη Συρία και το Ιράκ, ήταν τα εξής: Θα δημιουργηθεί μια ανεξάρτητη Αρμενία στην Ανατολική Ανατολία και ένα αυτόνομο Κουρδιστάν στο νότο, η περιοχή της Νοτιοανατολικής Ανατολίας και η Συρία θα παραχωρηθούν στη Γαλλία. Η Αγγλία θα καταλάμβανε το Ιράκ και την Παλαιστίνη.
Τα ακόλουθα λόγια που είπε ο Βρετανός ΥΠΕΞ Λόρδος Κέρζον στον Ισμέτ Πασά (Ινονού) πριν από 101 χρόνια, στο τέλος της Διάσκεψης της Λωζάννης, ήταν απόδειξη ότι ο Φάκελος των Σεβρών παρέμενε ανοιχτός: «Όλα αυτά που απέρριψες τα βάζω στην τσέπη μου σήμερα. Αύριο θα τα βγάλω ένα - ένα και θα σε κάνω να πληρώσεις».
Στο τέλος του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, η Οθωμανική Αυτοκρατορία αποχώρησε από την Αραβία και τη Μεσοποταμία και αντικαταστάθηκε από την Αγγλία και τη Γαλλία. Στη διαδικασία ανάπτυξης, παρενέβησαν οι ΗΠΑ. Κατά τη διάρκεια και μετά τον Ψυχρό Πόλεμο, ανέλαβε τον έλεγχο των πόρων πετρελαίου και ενέργειας στη Μέση Ανατολή, ιδιαίτερα στον Περσικό Κόλπο. Ενώ οι ΗΠΑ διαμόρφωσαν την περιοχή σύμφωνα με τους δικούς τους σκοπούς, πάντα έδιναν προτεραιότητα στην ασφάλεια του Ισραήλ. Μετά την εισβολή των Σοβιετικών στο Αφγανιστάν το 1979, οι ΗΠΑ εγκαταστάθηκαν πλήρως στην περιοχή του κόλπου.
Οι πλούσιες σε πετρέλαιο χώρες του Κόλπου, λαμβάνοντας υπόψη τη δική τους ασφάλεια, άνοιξαν τις πόρτες τους στον αμερικανικό στρατό. Υπάρχουν αμερικανικές βάσεις στο Κατάρ, το Μπαχρέιν, το Κουβέιτ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ), τη Σαουδική Αραβία, το Ομάν, την Ιορδανία και το Ιράκ. Η μεγαλύτερη αμερικανική βάση στην περιοχή είναι η αεροπορική βάση στο Κατάρ με περισσότερους από 10000 στρατιώτες. Υπάρχει ο 5ος στόλος στο Μπαχρέιν. Ο μεγαλύτερος αριθμός Αμερικανών στρατιωτών στην περιοχή (15000) βρίσκεται στο Κουβέιτ. Υπάρχουν 5000 Αμερικανοί στρατιώτες στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Δεν υπάρχει ούτε μία χώρα που να έχει κλείσει τη βάση λόγω της επίθεσης του Ισραήλ.
***
Οι ΗΠΑ όχι μόνο αναπτύσσουν τους στρατιώτες τους στις χώρες του Κόλπου, αλλά πωλούν επίσης στρατιωτικές συμβουλές, στρατιωτικό εξοπλισμό και όπλα σ’ αυτές τις χώρες. Οι πωλήσεις όπλων των ΗΠΑ σε ξένες χώρες το 2023 αυξήθηκαν κατά 16%, φτάνοντας το επίπεδο ρεκόρ των 238 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας, ο εξοπλισμός χωρών της Ανατολικής Ευρώπης και η ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, έκαναν τις ΗΠΑ να σπάσουν ένα ρεκόρ στις πωλήσεις όπλων. Ο τροχός του «Χρήμα για Πόλεμο, Πόλεμο για Χρήμα» γυρίζει γρήγορα.
Για παράδειγμα, η Σαουδική Αραβία αντιπροσώπευε το 11% των παγκόσμιων εισαγωγών όπλων την περίοδο 2018-2022. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, έγινε ο δεύτερος μεγαλύτερος εισαγωγέας όπλων στον κόσμο μετά την Ινδία. Το 78% των όπλων που αγόρασε η Σαουδική Αραβία είναι από τις ΗΠΑ.
***
Οι ΗΠΑ δεν σκοπεύουν να αποσύρουν την επιρροή τους από τη Μεσοποταμία και την περιοχή του Κόλπου. Η περιφερειακή κυβέρνηση των Κούρδων του Ιράκ, ενισχύει τη στρατηγική της συνεργασία με τον ηγέτη της Μπαρζανί. Δεν σκοπεύει να συμβιβαστεί σε πολιτικές που εξαλείφουν τον έλεγχο του Ιράν στο Ιράκ και τη Συρία και προστατεύουν την ασφάλεια του Ισραήλ. Κατά την εφαρμογή αυτής της στρατηγικής, οι ΗΠΑ θα επιδιώξουν να διατηρήσουν τη θέση τους ως η «απαραίτητη, ηγετική χώρα» με το λιγότερο κόστος, χωρίς να συμμετέχουν άμεσα στις συγκρούσεις, χρησιμοποιώντας τις χώρες της περιοχής ως «λαβίδα».
Το ΥΠΕΞ των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι το μεγαλύτερο προξενείο του κόσμου, η κατασκευή του οποίου ξεκίνησε στο Ερμπίλ το 2018, θα ολοκληρωθεί το 2025. Ο χώρος του προξενείου, πλάτους 200000 τετραγωνικών μέτρων, έχει πλάτος όσο 28 γήπεδα ποδοσφαίρου. Υπάρχουν φήμες ότι οι ΗΠΑ θα αποσύρουν τη στρατιωτική τους παρουσία από τη Συρία και το Ιράκ. Οι ΗΠΑ δεν χτίζουν το μεγαλύτερο συγκρότημα προξενείων στον κόσμο στο Ερμπίλ, το Ερμπίλ γίνεται το επίκεντρο των ΗΠΑ. Οι ΗΠΑ ενδέχεται να αναπτύξουν τα εξαιρετικά σημαντικά στρατιωτικά τους μέσα, τα οποία θα αποσύρουν από τη Συρία και το Ιράκ, σ’ αυτήν την περιοχή του προξενείου. Από αυτή την άποψη, η απόσυρση στρατευμάτων από το Ιράκ και τη Συρία σημαίνει μόνο αλλαγή θέσεων. Οι ΗΠΑ θα εξακολουθήσουν να διατηρούν την ικανότητα να παρεμβαίνουν όπου θέλουν, όποτε θέλουν.
***
Ας επιστρέψουμε τώρα στη Συνθήκη των Σεβρών, η οποία υπογράφηκε από την Οθωμανική Αντιπροσωπεία στην περιοχή Σεβρών του Παρισιού στις 10 Αυγ 1920. Ένα Κουρδιστάν στην περιοχή… Ο βόρειος δακτύλιος του Ιράκ ολοκληρώνεται με το συγκρότημα του προξενείου των ΗΠΑ. Ο πληθυσμός στη βόρεια Συρία συμπληρώθηκε με το 25% περίπου της συριακής γεωγραφίας να καταλαμβάνεται από την τρομοκρατική οργάνωση PKK/PYD. Η ενοποίηση αυτών των δύο περιοχών είναι δουλειά των ΗΠΑ, της Αγγλίας και της Γαλλίας.
Ενώ οι επιθέσεις του Ισραήλ συνεχίζονται, ο στόχος των ΗΠΑ δεν παρεκκλίνει. Στο τέλος αυτού του μακροχρόνιου πολέμου, στον νέο χάρτη που θα σχεδιαστεί, προβλέπεται ότι το Ιράκ, η Συρία, ο Λίβανος, η Υεμένη και η Λιβύη, θα χωριστούν σε μικρά τμήματα με βάση εθνοτικές και θρησκευτικές γραμμές και θα ιδρυθεί ένα νέο κράτος στην περιοχή, με κέντρο το Ερμπίλ.
Η Τουρκία είναι μια από τις χώρες που επηρεάζονται περισσότερο αρνητικά από τη στρατηγική των ΗΠΑ στην περιοχή. Ο Βρετανός κατάσκοπος, ο Άνχης Τόμας Έντουαρντ Λόρενς (1888-1935), ο οποίος επαναστάτησε τους Άραβες εναντίον της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας μεταξύ 1916 και 191, είπε: «Κατάφερα την επιτυχία να διαλύσω την Οθωμανική Αυτοκρατορία στη Μέση Ανατολή χρησιμοποιώντας το εθνοτικό μωσαϊκό στην περιοχή εναντίον κάθε άλλου».
Τα ακόλουθα λόγια που είπε ο Βρετανός ΥΠΕΞ Λόρδος Κέρζον στον Ισμέτ Πασά (Ινονού) πριν από 101 χρόνια, στο τέλος της Διάσκεψης της Λωζάννης, ήταν απόδειξη ότι ο Φάκελος των Σεβρών παρέμενε ανοιχτός: «Όλα αυτά που απέρριψες τα βάζω στην τσέπη μου σήμερα. Αύριο θα τα βγάλω ένα - ένα και θα σε κάνω να πληρώσεις».
Η ιστορία είναι σαν την ιστορία μιας ματωμένης ρόδας που περιπλανιέται ανάμεσα στις άβυσσους της στρατηγικής τύφλωσης και της προσωπικής φιλοδοξίας και στις κορυφές της στρατηγικής προνοητικότητας και της διπλωματικής ωριμότητας...
Από τη μια ο Χίτλερ που προκάλεσε το θάνατο περισσότερων από 50 εκατομμυρίων ανθρώπων και από την άλλη ο Ατατούρκ που σταμάτησε την αποχώρηση που ξεκίνησε στη Βιέννη το 1683 στο Σαγγάριο το 1921. Στο ένα, ακραία προσωπική φιλοδοξία και περιπέτεια, στο άλλο, γνώση ιστορίας, αγάπη για την πατρίδα και το έθνος, στρατηγική προνοητικότητα και διπλωματική ωριμότητα...
«Στις διεθνείς σχέσεις, δεν υπάρχουν αιώνιες φιλίες, αλλά αιώνια συμφέροντα», είναι ίσως το πιο σημαντικό γεγονός που εξηγεί τη σημερινή εξίσωση. Η Στρατηγική Προοπτική Διερεύνηση, είναι επίσης το κλειδί για τα Εθνικά Συμφέροντα…
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου