Κυριακή 21 Ιανουαρίου 2024

Κωνσταντίνος Δαβάκης: Το τραγικό και άδοξο τέλος του ήρωα της Πίνδου

 Σχόλιο Στρατηγού Φράγκου Φ.:

Μνημείο του ΗΡΩΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΔΑΒΑΚΗ ΣΤΟ ΚΕΕΜ- ΣΠΑΡΤΗ

Κατασκευάσθηκε από τον Ταξίαρχο Διοικητή Γεώργιο Σιδηρόπουλο 

Οι Ιταλοί, ωστόσο, δεν ξέχασαν την ηρωική στάση του Δαβάκη στην Πίνδο και έτσι τον Δεκέμβριο του 1942 και παρά το γεγονός ότι όλο αυτό το διάστημα ο ηρωικός Έλληνας αξιωματικός ήταν καθηλωμένος στο κρεβάτι του νοσοκομείο με σοβαρότατα προβλήματα υγείας, τον κατηγόρησαν πως μαζί με άλλους αξιωματικούς του Ελληνικού Στρατού οργάνωναν την αντίσταση.

Ο ηρωικός Κωνσταντίνος Δαβάκης συνελήφθη από τις ιταλικές αρχές κατοχής που αποφάσισαν να τους μεταφέρουν σε στρατόπεδο συγκέντρωσης στη γειτονική χώρα. Εκτός από τον Δαβάκη πέντε συνταγματάρχες, δύο αντισυνταγματάρχες, 9 ταγματάρχες, 13 λοχαγοί, 14 υπολοχαγοί και 25 ανθυπολοχαγοί του Ελληνικού Στρατού επιβιβάστηκαν στο ατμόπλοιο «Citta Di Genova» και ξεκίνησαν το ταξίδι για την Ιταλία.

Ανάμεσα στις σορούς που ανασύρθηκαν, αναγνωρίστηκε εκείνη του Κωνσταντίνου Δαβάκη. Ο ήρωας του Ελληνικού Στρατού ετάφη στον Αυλώνα. Μετά τον πόλεμο τα οστά του ανακομίστηκαν και ενταφιάστηκαν στο Α’ Κοιμητήριο Αθηνών. Σε πανηγυρική συνεδρίαση της Ακαδημίας Αθηνών (Μάρτιος του 1948) τού απονεμήθηκε μεταθανάτια το αργυρό μετάλλιο της αυτοθυσίας.

Οι μάχες ήταν συνεχείς και σκληρές. Το απόσπασμα της Πίνδου κατέλαβε το ύψωμα Ταμπούρι, το χωριό Φούρκα και το ιππικό πήρε πίσω τη Σαμαρίνα. Την επόμενη ημέρα ο Κωνσταντίνος Δαβάκης τραυματίστηκε σοβαρά στο στήθος και τέθηκε εκτός μάχης. Όταν ένας αξιωματικός τον πλησίασε για να δει αν είναι καλά, ο Δαβάκης μάζεψε όσες δυνάμεις του είχαν απομείνει και του φώναξε: «Άσε με εμένα, πες με πεθαμένο! Και κοίτα να μη σου πάρουν τις θέσεις! Τράβα!».

Διαβάστε αναλυτικά το άρθρο στην ιστοσελίδα:www.pentapostagma.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου