Δευτέρα 2 Οκτωβρίου 2023

Κοιτάξτε τι έκανε ο υπαξιωματικός μας της Στρκής: Η εκπληκτική εγχώρια τεχνολογία πανοπλιών βρίσκεται σε μαζική παραγωγή!

 Εφημερίδα «Γενί Ακίτ» της 29 Σεπτεμβρίου 2023

Ως αποτέλεσμα περίπου 6 ετών εργασίας του Hasan Talha Οnuk, ο οποίος εργάζεται ως υπαξιωματικός στη Γενική Διοίκηση Στρκής, η θωράκιση βαλλιστικής προστασίας, η οποία αναπτύχθηκε εγχώρια με ένα μείγμα ινών, υαλοβάμβακα, ρητίνης και ειδικής σκόνης, με τη δική του φόρμουλα και η οποία ξεπερνά τους ομολόγους της με την ελαφρότητα και την ευελιξία της, έχει φτάσει στο στάδιο της μαζικής παραγωγής.

Ο υπαξιωματικός Onuk, ο οποίος ασχολείται επίσης με την τοξοβολία, πραγματοποίησε διάφορες μελέτες το 2017 σε υλικό ινών, το οποίο χρησιμοποιείται επίσης στην κατασκευή τόξων, για να ελαφρύνει το βάρος της υπάρχουσας θωράκισης βαλλιστικής προστασίας. Επικαλύπτοντας το ινώδες υλικό με ένα μείγμα από διάφορες ρητίνες και μια ειδική σκόνη, ο Οnuk μέτρησε την αντίδραση της εφεύρεσής του στα πυρομαχικά.

#2

Ο Onuk έλαβε διεθνές δίπλωμα ευρεσιτεχνίας PCT καθώς και το Τουρκικό Δίπλωμα Ευρεσιτεχνίας (TÜRKPATENT) για την εγχώρια θωράκιση βαλλιστικής προστασίας, οι δοκιμές της οποίας ολοκληρώθηκαν στη Δνση του 8ου Κύριου Εργοστασίου Συντήρησης στο Aφιονκαράχισαρ το 2019.

Ελαφριά και εύκαμπτη, αλεξίσφαιρη πανοπλία, η οποία μπορεί εύκολα να χρησιμοποιηθεί σε καλύμματα κεφαλής, πλάκες στήθους, μη μεταλλικά εσωτερικά μέρη θωράκισης οχημάτων, θωράκιση βάσης ελικοπτέρων και θωράκιση φρουρών, είναι έτοιμη για μαζική παραγωγή.

#4

Ο Onurk, ο οποίος εξέθεσε το προϊόν στην Έκθεση Βιομηχανίας του Εσκίσεχιρ, η οποία πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή της Προεδρίας των Αμυντικών Βιομηχανιών, των εταιρειών του Τουρκικού Ιδρύματος Ενόπλων Δυνάμεων (TSKGV), της μεταποιητικής βιομηχανίας και των ειδικευμένων προμηθευτών που παράγουν τεχνολογία, έκανε μια δήλωση στον ανταποκριτή του πρακτορείου «Ανατολή» και ευχαρίστησε την υπηρεσία TÜRKPATENT, για την ευκαιρία να εκθέσει την εφεύρεσή του.

Εξηγώντας ότι ο στόχος του προϊόντος που κατοχύρωσε είναι να καλύψει την ανάγκη για θωράκιση σε στρατιωτικό επίπεδο και να ενισχύσει περαιτέρω την υπάρχουσα θωράκιση, ο Οnuk είπε:

#6

«Με βάση αυτό, μετακινήσαμε το προϊόν μας μπροστά από άλλα προϊόντα, επειδή ήμασταν σε άμεση επαφή με το προσωπικό. Ο πιο σημαντικός παράγοντας ήταν ότι τα συστήματα θωράκισης που χρησιμοποιεί το προσωπικό στο πεδίο είναι βαριά. Τα σακίδια του προσωπικού, τα πυρομαχικά και τα όπλα στα χέρια τους, είναι βαριά. Επιπλέον, προστίθενται βάρη όπως υποχρεωτικές βαλλιστικές πλάκες και βαλλιστικά κράνη για την προστασία του προσωπικού. Παλαιότερα ήμουν προπονητής τοξοβολίας και με ενδιέφερε πολλά χρόνια η τοξοβολία. Με ενδιέφερε να φτιάξω παραδοσιακά Τουρκικά τόξα. Ήξερα ότι και αυτά τα τόξα κατασκευάζονταν με ινώδη υλικά. Αφού έγινα υπαξιωματικός, ενώ εξέταζα υλικά από ίνες, συνειδητοποίησα ότι είχαν επίσης βαλλιστικά στρώματα και αξίες. «Επομένως, δούλεψα πάνω σ’ αυτό, για το πώς θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ελαφρύτερο υλικό από ίνες αντί για βαριά πανοπλία».

Ο Hasan Talha Οnuk δήλωσε ότι είναι «Πολύ ελαφρύτερο από τα αντίστοιχά του», ότι όλα τα υλικά της πανοπλίας, από τις ίνες της έως τις ρητίνες και μέχρι τον απαραίτητο εξοπλισμό υποστήριξης στο εσωτερικό, παράγονται στο έδαφος της Τουρκικής Δημοκρατίας εξ ολοκλήρου και με τους πόρους του Τουρκικού έθνους και είπε:

 «Απέκτησα μια ελαφριά βαλλιστική θωράκιση χάρη στις ίνες επικαλυμμένες με ρητίνη αναμεμειγμένη με ειδική σκόνη. Σε σύγκριση με τα αντίστοιχα του, το κάναμε ελαφρύτερο κατά 1/3 με την ίδια αντοχή. Έγιναν επίσης οι απαραίτητες εξετάσεις. Το ποσοστό επιτυχίας μας αποκαλύφθηκε επίσης ως αποτέλεσμα επιτόπιων και εργαστηριακών δοκιμών. Το 2019, οι δοκιμές ολοκληρώθηκαν στη Δνση του 8ου Κύριου Εργοστασίου Συντήρησης στο Aφιονκαράχισαρ και έλαβα μια εγγραφή από το Τουρκικό Γραφείο Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας. Πραγματοποιήθηκαν δοκιμές με σφαίρες 7,62x39 mm, 7,62x51 που χρησιμοποιούνται σε G3 και MPT, δηλαδή με διεισδυτικά πυρομαχικά.

Κανονικά, υπάρχουν θωρακίσεις συστήματος ινών. Είναι μια βαλλιστική θωράκιση με βοριοκαρβίδιο και κεραμικές πλάκες που υποστηρίζονται. Αυτή η πλάκα είναι μια κεραμική πλάκα από σύνθετο υλικό. Η διαφορά του όμως είναι η ελαφρότητά του. Οι επιπλέον ρητίνες που χρησιμοποιούμε σ’ αυτό και ο τύπος της ρητίνης μας είναι διαφορετικοί. Το γεγονός ότι ο τύπος ρητίνης μας είναι διαφορετικός επιτρέπει στις ίνες να σκληρύνουν και να σκληρύνουν με διαφορετικό τρόπο. Δηλώνοντας ότι θέλει να λάβει υποστήριξη για τη μαζική παραγωγή της θωράκισης, ο Οnuk είπε: «Είναι ένα έργο Έρευνας και Ανάπτυξης, έτοιμο για μαζική παραγωγή τώρα. Ας ελπίσουμε ότι, αν το ολοκληρώσουμε, είναι ένα προϊόν που πιστεύουμε ότι μπορεί να προσφερθεί στην υπηρεσία του Τουρκικού στρατού, της Τουρκικής αστυνομίας και της Γενικής Διοίκησης Στρκής». Ο Onuk είπε ότι επειδή η εφεύρεσή του είναι ένα σύνθετο υλικό, μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε βαλλιστικά κράνη, πλάκες στήθους, μη μεταλλικά εσωτερικά μέρη θωρακισμένων οχημάτων, βάσεις ελικοπτέρων, καθώς και θάλαμοι φύλαξης. Τονίζοντας ότι το μεγαλύτερο πλεονέκτημα του σύνθετου υλικού είναι ότι μπορεί να διαμορφωθεί εύκολα και έχει τη δυνατότητα συγκόλλησης, ο Onuk είπε: «Ως εκ τούτου, μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε όλα τα είδη θωράκισης. Απλά πρέπει να το φανταστούμε και να δημιουργήσουμε ένα κατάλληλο μοτίβο. Είναι πολύ πιο ελαφρύ από τα αντίστοιχα. Οι Τουρκικές και διεθνείς πατέντες PCT μου ανήκουν. Δεδομένου ότι δεν έχουμε εγκαταστάσεις μαζικής παραγωγής, δεν μπορούμε να φτάσουμε στον τελικό χρήστη. Η προσδοκία μας από εδώ είναι να φτάσουμε στον τελικό χρήστη».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου