Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου 2023

ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΤΩΡΑ

 

Δεδομένα:

(1) Οι μη επανδρωμένες πλατφόρμες αναμένεται να κυριαρχήσουν στο απώτερο μέλλον, ο δε αριθμός των επανδρωμένων αεροπορικών μέσων βαίνει ήδη μειούμενος.

(2) Όσο εξελίσσεται η τεχνολογία, το σύγχρονο αεροπορικό υλικό καθίσταται περισσότερο ακριβό στην αγορά του, περισσότερο σύνθετο στη χρήση του και περισσότερο απαιτητικό στη συντήρησή του.

(3) Το 2019, από το 1ο Διακλαδικό Τμήμα Βασικής Εκπαίδευσης Χειριστών της Σχολής Αεροπορίας Στρατού αποφοίτησαν 7 χειριστές ελικοπτέρων του Στρατού Ξηράς και 10 χειριστές της Πολεμικής Αεροπορίας.

(4) Η νεότευκτη Μονάδα Αεροπορικών Ειδικών Επιχειρήσεων (ΜΑΕΕ) με έδρα το Α/Δ Πάχης Μεγάρων επανδρώνεται από Ιπταμένους και των 3 Κλάδων ενώ υφίσταται εξαιρετικό επίπεδο διακλαδικής συνεργασίας (βλ. 390 Μοίρα Μη Επανδρωμένων, ΚΕΑΤ/ΣΟΤ κλπ).

(5) H έδρα της 1ης Ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού πιθανότατα θα μεταφερθεί οριστικά από το Α/Δ Στεφανοβικείου στην 110 Πτέρυγα Μάχης/Αεροπορική Βάση Λάρισας, εγγύτερα στο Πεδίο Βολής Λιτοχώρου όπου εκτελούνται οι βολές των επιθετικών Ε/Π της ΑΣ.

(6) Η ΑΣ και η ΠΑ βρίσκονται στο τελικό στάδιο επιλογής νέου τύπου μέσου μεταφορικού ελικοπτέρου.

(7) Έως τα τέλη της τρέχουσας-αρχές της επομένης δεκαετίας θα έχει παροπλιστεί μεγάλος όγκος υφιστάμενου αεροπορικού υλικού τόσο της ΑΣ όσο και της ΠΑ (Ε/Π UH-1H Huey/ΑΒ-205Α, AB-206Β, AB-212, U-17A/B, Super Puma).

Πρόταση:

Υιοθέτηση μοντέλου Ισραήλ-Ολλανδίας με σταδιακή μεταβίβαση έως το 2035 όλων των αεροπορικών μέσων της Αεροπορίας Στρατού στην Πολεμική Αεροπορία με αναδιοργάνωση/ανακατανομή μέσων των Ταγμάτων Ελικοπτέρων σε Μοίρες, ως ακολούθως:

• Από το Α/Δ Στεφανοβικείου στην 110 Πτέρυγα Μάχης/Αεροπορική Βάση Λάρισας.

• Από το Α/Δ Αλεξάνδρειας Ημαθίας στην 113 Πτέρυγα Μάχης/Αεροπορική Βάση Μίκρας.

• Από το Α/Δ Πάχης Μεγάρων:

α) στην 112 Πτέρυγα Μάχης/Αεροπορική Βάση Ελευσίνας πλην ΜΑΕΕ

β) στην 133 Σμηναρχία Μάχης στο Καστέλι Ηρακλείου.

Οι ανωτέρω αλλαγές θα οδηγήσουν σε κατακόρυφη βελτίωση στους τομείς επιχειρησιακής σχεδίασης, εκπαίδευσης, υποστήριξης, εφοδιασμού, ασφάλειας και επάνδρωσης καθώς και στην επίτευξη οικονομιών κλίμακας συνολικά.

ΥΓ. Πόσοι θυμούνται ότι τα πρώτα ελληνικά CH-47 Chinook παραλήφθηκαν και αξιοποιήθηκαν επιχειρησιακά από την Πολεμική Αεροπορία για διάστημα 5 ετών πριν μεταβιβαστούν στην Αεροποριία Στρατού; (www.haf.gr/history…)

Πηγή: e- Amyna

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου