Ιστοσελίδα Δημοσιογράφου «Müyesser Yıldız» της 18 Σεπτεμβρίου 2023
Müyesser Yıldız
Όταν ο Ερντογάν πήγε στη Λιθουανία στις 10 Ιουλίου, έθεσε τον ακόλουθο όρο για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ:
«Υπάρχει μια Τουρκία που περιμένει στην πόρτα της ΕΕ για περισσότερα από 50 χρόνια και τώρα σχεδόν όλες οι χώρες μέλη του ΝΑΤΟ είναι μέλη της ΕΕ. Κάνω έκκληση σ’ αυτές τις χώρες, που κράτησαν την Τουρκία να περιμένει στην πόρτα της ΕΕ για περισσότερα από 50 χρόνια. Πρώτα, ελάτε να ανοίξουμε το δρόμο για την Τουρκία στην ΕΕ και μετά ας ανοίξουμε το δρόμο για τη Σουηδία».
Ωστόσο, περίπου 2 μήνες αργότερα, ενώ πήγαινε στις ΗΠΑ για τη Σύνοδο του ΟΗΕ το περασμένο Σάββατο, είπε τα εξής:
«Η ΕΕ προσπαθεί να ξεκολλήσει από την Τουρκία… Θα κάνουμε τις αξιολογήσεις μας μπροστά σ’ αυτές τις εξελίξεις και στη συνέχεια, εάν χρειαστεί, μπορούμε να χωρίσουμε τους δρόμους μας με την ΕΕ».
Το γεγονός που ανάγκασε τον Ερντογάν να αντιμετωπίσει για πρώτη φορά την ΕΕ, ήταν η έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κατά της Τουρκίας. Ωστόσο, μια τέτοια έκθεση δεν ήταν η πρώτη, ούτε ήταν άγνωστη η αποφασιστικότητα της ΕΕ να ξεφλουδίσει την Τουρκία, την οποία έχει και περιμένει στην πόρτα της για 50 χρόνια. Αλλά κοιτάξτε, ο Ερντογάν εξακολουθεί να λέει, «Μπορούμε να χωρίσουμε τους δρόμους μας αν χρειαστεί». Τι άλλο «χρειάζεται» να κάνει η ΕΕ και ποιος δρόμος μένει ?
Ωστόσο, καθώς ο Ερντογάν ήταν αυτός που επέβαλε τους όρους της ΕΕ, ήταν πολύ θυμωμένος. Λοιπόν, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε, δεν είναι να ανακοινώσουμε σήμερα ότι οι πόρτες για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ είναι κλειστές ?
Ας βάλουμε τη σακοράφα στον εαυτό μας αντί για την ΕΕ
Όσο για την έκθεση της Τουρκίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που είναι το κοινοβούλιο της Ε.Ε, εκτός από τον Ερντογάν, σ’ αυτό αντέδρασαν και το ΥΠΕΞ και πολλά μέλη της κυβέρνησης. Για παράδειγμα, ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιλμάζ Τούντς είπε·
«Η εν λόγω έκθεση είναι μια έκθεση που αγνοεί τις τρέχουσες μεταρρυθμιστικές προσπάθειες στην Τουρκία και τις εξελίξεις στους τομείς των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου, απέχει πολύ από το να είναι αντικειμενική, δεν βασίζεται σε δεδομένα, είναι άδικη, αβάσιμη και γεμάτη αυταπάτες... Η Τουρκία, αφενός, με τη δίκαιη εξωτερική της πολιτική υπό την ηγεσία του Προέδρου μας, ενώ εργάζεται για την παγκόσμια ειρήνη, από την άλλη, δεν έχει συμβιβαστεί με την αποφασιστικότητά του να μεταρρυθμιστεί στον τομέα της νόμου και τα δικαιοσύνης, για την ευημερία του λαού μας και δεν θα συμβιβαστεί ποτέ στο μέλλον».
Γνωρίζουμε πολύ καλά την κατάσταση της δημοκρατίας, του δικαίου και της δικαιοσύνης στη χώρα μας και την πορεία του ΑΚΡ. Ας δώσουμε όμως ένα παράδειγμα μέσα από κάποια τρέχοντα γεγονότα.
O Μερντάν Γιανάρνταγ και η Περβίν Μπουλντάν
Όπως γνωρίζετε, ο δημοσιογράφος-συγγραφέας Μερντάν Γιανάρνταγ κρατείται από τον Ιούνιο. Αιτία οι αξιολογήσεις που έκανε βουλευτής του ΑΚΡ για τη διαδικασία λύσης και οι δηλώσεις του για τον αρχιτρομοκράτη. Κατηγορείται ότι «εξύμνησε το έγκλημα και τον εγκληματία και έκανε προπαγάνδα για την τρομοκρατική οργάνωση», επειδή επέκρινε την «απομόνωση» που επιβλήθηκε στον αρχιτρομοκράτη.
Τι είπε λοιπόν η συμπρόεδρος του HDP Περβίν Μπουλντάν στο συνέδριο του κόμματος στις 27 Αυγούστου? Έκανε έκκληση για ελευθερία για τον ηγέτη της τρομοκρατίας. Δήλωσαν ότι θα τερματίσουν οπωσδήποτε την πρακτική της απομόνωσης και έκανε την απειλή: «Το κρατικό μυαλό που επέβαλε την απομόνωση στον κ. Οτζαλάν στο Ιμραλί, πρέπει να γνωρίζει καλά ότι ποτέ δεν μπορείς να εμποδίσεις τον δρόμο της λύσης και της ειρήνης».
Έχετε ακούσει ότι έχει γίνει κάποια ενέργεια κατά της Μπουλντάν, τη «Νεφερτίτη» (*) του Αρχιτρομοκράτη ?
Το πρόβλημα Σεζγκίν Τανρίκουλου της Τουρκίας
Ενα άλλο παράδειγμα, ο Σεζγκίν Τανρίκουλου, επίσημα από το CHP αλλά στην πραγματικότητα από τις ΗΠΑ/HDP, συκοφάντησε για άλλη μια φορά τις ΤΕΔ.
Ο Ερντογάν σε κάθε ευκαιρία και κατά την επιστροφή του από την Ινδία, επέκρινε τον Τανρίκουλου στην τελετή μαθημάτων επαρχιακών Δκσεων και ακόμη και στην τελετή έναρξης του έτους εκπαίδευσης-κατάρτισης 2023-2024, λέγοντας ότι «δεν θα επιτρέψουν σε καμία δύναμη να αγγίξει το στρατό μας», «αυτές οι συκοφαντίες εναντίον των ΤΕΔ μας, δεν θα μείνουν ατιμώρητες», «πρέπει να πάρουν το απαραίτητο μάθημα», τόνισε ότι «θα το δώσουν ως κράτος και ως δικαστικό σώμα».
Ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιλμάζ ΤούντςYılmaz, ο οποίος είναι ο κύριος υπεύθυνος για την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης, δήλωσε ότι έχει ξεκινήσει η απαραίτητη έρευνα εναντίον του Τανρίκουλου και είπε: «Δεν είναι δυνατόν να χαιρετίσουμε ή να αποδεχθούμε αυτές τις δηλώσεις».
Τις ίδιες μέρες, 54 Δικηγορικοί Σύλλογοι επρόκειτο να κάνουν κατάθεση ενώπιον του Συνταγματικού Δικαστηρίου για τον Τζάν Αταλάϊ, ο οποίος δεν αφέθηκε ελεύθερος παρόλο που εξελέγη βουλευτής. Ο αντιπρόεδρος του MHP και μέλος της Συνταγματικής Επιτροπής της Μεγάλης Εθνοσυνέλευσης της Τουρκίας, Φετί Γιλντίζ, υπενθύμισε την εξής:
«Κανένα πρόσωπο ή θεσμός δεν μπορεί να ασκήσει πίεση, να ασκήσει επιρροή, να δώσει εντολές ή να δώσει συμβουλές ή υποδείξεις σε όσους υπηρετούν στο δικαστικό σώμα. Η δημόσια υποβολή προφορικών ή γραπτών δηλώσεων προκειμένου να επηρεαστούν οι αποφάσεις και οι κρίσεις των δικαστηρίων, συνιστά το αδίκημα της απόπειρας επιρροής στο δικαστικό σώμα».
Τι γίνεται λοιπόν με αυτές τις δηλώσεις Ερντογάν και Tούντς?
Σίγουρα δεν υπερασπιζόμαστε τον Τανρίκουλου, θέλουμε απλώς να επιστήσουμε την προσοχή στα εξής:
Δεν αποκαλύφθηκε το 2012 ότι ο Τανρίκουλου συνεργαζόταν με την Αμερικανική ιδιωτική εταιρεία πληροφοριών Stratfor και κωδικοποιήθηκε ως «TR705» ? Ενώ η Ντιλέκ Ακάγκιουν Γιλμάζ, τότε βουλευτής του CHP του νομού Ούσακ, καταδικάστηκε σε πειθαρχική ποινή επειδή το αμφισβήτησε, τι έκανε η κυβέρνηση για τον Τανρίκουλου ?
Ο Τανρίκουλου, του οποίου το παρελθόν και η ταυτότητα είναι γνωστά, ήταν καλός όταν υποστήριξε τη «διαδικασία ανοίγματος-ξανοίγματος» (με τους Κούρδους), αλλά τώρα έγινε σαφές ότι είναι κακός?
Δεν ήταν ο πρώτος στόχος της «επιτροπής αλήθειας και αντιπαράθεσης», που ο ίδιος ο αρχηγός της τρομοκρατίας όρισε στις διαπραγματεύσεις του Ιμραλί, να κατηγορήσει τις ΤΕΔ ?
Δεν έγινε ο τρομοκράτης μάρτυρας ?
Ας μεταφέρουμε επίσης την αντίδραση του ΥΕΘΑ στον Τανρίκουλου. Σημειώθηκε ότι «όσοι συκοφάντησαν τις ΤΕΔ και όσοι συνέβαλαν σ’ αυτές» βρίσκονταν «σε κατάσταση απροσεξίας και παραπλάνησης».
Κοίτα, όμως, ένα στυλό της κυβέρνησης έγραψε τα εξής:
«Θα αγνοήσουμε τις ανεξιχνίαστες δολοφονίες, πραξικοπήματα και δολοφονίες στην ιστορία μας, μόνο και μόνο επειδή το είπε ο Τανρίκουλου ? Ναι, η Τουρκία έχει αφήσει πίσω της αυτές τις σκοτεινές περιόδους. Ο Ερντογάν έκανε τη στρατιωτική κηδεμονία παρελθόν και επέστρεψε την κυριαρχία στο λαό. Τώρα, οι ΤΕΔ, υπό τις διαταγές του λαού τους, αντιμετωπίζουν τους εχθρούς της Τουρκίας και της ανθρωπότητας με πρωταρχικό έργο την προστασία των συνόρων... Και οφείλουμε αυτή την απόσταση που έχουμε φτάσει, να αντιμετωπίσουμε την ιστορία μας παρά τις κρίσεις άρνησης από ένα συγκεκριμένο τμήμα της κοινωνίας».
Θυμηθείτε την Εργκένεκον, τη Βαριοπούλα, τις Συνωμοσίες Στρατιωτικής Κατασκοπείας. Τι είπαν τώρα τα ίδια μέλη της κυβέρνησης που αντέδρασαν κατά του Τανρίκουλου για τις ΤΕΔ, οπλισμένοι με την ΕΕ, με τον ισχυρισμό της «εξάλειψης της κηδεμονίας» ?
Ο Σεμντίν Σακικ, ο δολοφόνος 33 Τούρκων στρατιωτών, δεν οδηγήθηκε ως μάρτυρας εναντίον του πρώην Α/ΓΕΕΘΑ Στγού Ιλκερ Μπάσμπουγ (**), ο οποίος δικάστηκε στη Σηλυβρία ως «αρχηγός τρομοκρατικής οργάνωσης» ? Τι άλλο να γίνει ?
Αυτός είναι ο λόγος για το ερώτημα που θέσαμε στον τίτλο. Λοιπόν, κάθε είδους συκοφαντίες/προσβολές κατά των παλιών ΤΕΔ ήταν σωστές, αλλά τώρα είναι έγκλημα, σωστά?
Η Γκιούλσεν και ο Τζουμπελί Αχμέτ
Τρίτο παράδειγμα των νομικών μας προτύπων: Πέρυσι, ενώ η τραγουδίστρια Γκιούλσεν συνομιλούσε με τους φίλους της ορχήστρας στη σκηνή, συνελήφθη με την κατηγορία της «υποκίνησης του κοινού σε μίσος και εχθρότητα ή ταπείνωση» για μια δήλωση που έκανε σχετικά με τα σχολεία Imam Hatip (***) και συνελήφθη παρόλο που ζήτησε συγγνώμη.
Εκτός από πολλά μέλη της κυβέρνησης, ο τότε υπουργός Δικαιοσύνης, Μπεκίρ Μποζνταγ, καταδίκασε «σθεναρά» την Γκιούλσεν και είπε: «Κανείς δεν έχει το δικαίωμα ή την ελευθερία να κρύβει μνησικακίες, μίσος, εχθρότητα και διακρίσεις μεταξύ του λαού μας».
Πολύ πριν από το περιστατικό της Γκιούλσεν, το 2021, στη ζωντανή μετάδοση του CNN Türk, ο Τζιουμπελί Αχμέτ κάλεσε τους γονείς να μην στείλουν τα παιδιά τους σε σχολεία Imam Hatip. Τρεις μήνες μετά τη σύλληψη της Γκιούλσεν, υποστήριξε στο YouTube, ότι όσοι πήγαιναν σ’ αυτά τα σχολεία ήταν ντεϊστές (****) και άθεοι.
Αλλά τίποτα δεν συνέβη με τον Τζιουμπελί Αχμέτ. Όχι μόνο δεν ήρθε, αλλά ανακοίνωσε ότι ο Ερντογάν του τηλεφώνησε πριν από λίγες μέρες μετά από αυτές τις συνομιλίες και είπε: «Υπάρχουν 1.300.000 θρησκευόμενοι, δεν τους αρέσεις», εντάξει ?
Έτσι για την Γκιούλσεν, αλλιώς για τον Τζιουμπελί... Πού είναι ο νόμος σ’ αυτό?
Η Δύση γνωρίζει καλά τη δικαιοσύνη μας
Εντάξει, ας βυθίσουμε τη σακοράφα μέχρι τον πάτο της Δύσης, οι άνθρωποι δεν βλέπουν την κατάσταση του δικαίου μας, δεν το γνωρίζουν και δεν συμμετέχουν καν σε παρανομίες ? Πώς το ξέρουν ?
Πρώτα απ' όλα, γνωρίζουν για τον πάστορα Μπράνσον, την Ντενίζ Γιουτσέλ, την έκδοση του φακέλου Κασόγκι στη Σαουδική Αραβία και τέλος για την απελευθέρωση ενός εμπόρου ναρκωτικών ως αποτέλεσμα των πρωτοβουλιών του Ισραηλινού Προέδρου Χέρτζογκ και του υπουργού Εξωτερικών Έλι Κοέν με τον Ερντογάν και τον Χακάν Φιντάν.
Ομοίως, δεν έχουν ακούσει όλοι έναν υπουργό σ’ αυτή τη χώρα να λέει «να εφαρμοστεί ο νόμος?» Και ο νέος υπουργός που διορίστηκε πρόσφατα στη θέση του, δεν παραδέχτηκε ότι δεν εφαρμόστηκαν οι δικαστικές αποφάσεις που είχαν ενώπιόν τους ?
Ο Ερντογάν στην τελετή έναρξης του δικαστικού έτους την 1η Σεπτεμβρίου, τονίζοντας ότι «το κράτος δικαίου είναι ο κοινός μας στόχος και η κόκκινη γραμμή», είπε: «Θα συνεχίσουμε το έργο μας με αποφασιστικότητα για να κάνουμε τον αιώνα της Τουρκίας... αιώνα της δικαιοσύνης».
Κουράγιο, έφτασε η ώρα να σβήσει αυτή η «κόκκινη γραμμή»!..
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Σχόλια Συντάκτη
(*) Η Νεφερτίτη ήταν αρχαία Αιγύπτια βασίλισσα που έζησε μεταξύ 1370-1330 π.Χ. περίπου. Είναι μία από τις πιο διάσημες βασίλισσες της αρχαίας Αιγύπτου δίπλα στη Χατσεψούτ, τη Νεφερτάρι και την Κλεοπάτρα, που φημίζονταν για τη δυναμική προσωπικότητα και το κάλλος τους.
(**) Ιλκέρ Μπασμπούγ: Τέως Α/ΓΕΕΘΑ (2008-2010) συνελήφθη στις6 Ιαν 2012 και κατηγορήθηκε για τη σύσταση τρομοκρατικής οργάνωσης με στόχο την ανατροπή της κυβέρνησης του Ταγίπ Ερντογάν. Ο ίδιος έχει απορρίψει τις κατηγορίες αποκαλώντας τες «κωμικοτραγικές» προσπάθειες της κυβέρνησης να τον εμπλέξουν σε τρομοκρατικές ενέργειες. Τιμωρήθηκε και φυλακίστηκε για 26 μήνες στη φυλακή της Σηλυβρίας. Αφέθηκε ελεύθερος από τις φυλακές Σηλυβρίας μετά την απόφαση αποφυλάκισης που δόθηκε από το 20ο Ανώτατο Ποινικό Δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης.
Ο Μπάσμπουγ έκανε μια δήλωση στον Τύπο μετά την αποφυλάκισή του από τις φυλακές: «Ο 26ος Αρχηγός Γενικού Επιτελείου συνελήφθη με την κατηγορία της ίδρυσης και της ηγεσίας τρομοκρατικής οργάνωσης. Τα εύσημα ανήκουν στο μεγάλο τουρκικό έθνος. Αυτοί που έδρασαν με αισθήματα μίσους και εκδίκησης μας κράτησαν εδώ σ’ αυτή τη φυλακή για 26 μήνες. Μου έκλεψαν τη ζωή για 26 μήνες. Μου στέρησαν την ελευθερία μου για 26 μήνες. Ότι και να σημαίνει φυλακή, φυλακή σημαίνει πόνο, βάσανα, βάσανα... Αυτό είναι γεγονός, αλλά εγώ έχω να πω με όλη μου την ειλικρίνεια ότι, παρ' όλα αυτά, δεν κουβαλάω καθόλου συναισθήματα μίσους ή εκδίκησης μέσα μου. Γιατί πιστεύω ότι όσοι νιώθουν συναισθήματα μίσους και εκδίκησης παρασύρονται πραγματικά στην καταστροφή. Η αγάπη νικάει το μίσος. Εμείς έτσι ανατραφήκαμε. Είμαστε γεμάτοι αγάπη μέσα μας. Το μεγάλο τουρκικό έθνος σύντομα συνειδητοποίησε ότι ήταν απαράδεκτο να κατηγορεί το Αρχηγείο της ως έδρα τρομοκρατικής οργάνωσης. Αν είμαι εδώ σήμερα, είμαι εδώ χάρη στην αγάπη που μας έδειξε το μεγάλο έθνος μου και την υποστήριξη που μας έδωσε. Γι' αυτό είμαι πάνω από όλα. Θα ήθελα να εκφράσω τη βαθύτατη ευγνωμοσύνη μου στο μεγάλο τουρκικό έθνος».
(***) Η Τουρκάλα τραγουδίστρια Γκιούλσεν συνελήφθη και προφυλακίστηκε γιατί επέκρινε τα σχολεία Ιμάμ Χατίπ τα οποία κατήργησε ο Μουσταφά Κεμάλ. Αρχικά ιδρύθηκαν για να εκπαιδεύσουν τους νεαρούς άνδρες ως ιμάμηδες (Imam) και ιεροκήρυκες (Χατίπ). Το Υπουργείο Παιδείας διευθύνει τα σχολεία Ιμάμ Χατίπ και Διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων που συνήθως αναφέρεται απλώς ως Diyanet, διευθύνει τα “κατηχητικά του Κορανίου” (Kuran kursu).
(****) Ντεϊσμός ονομάζεται η άποψη ότι η λογική μάλλον, παρά η θεία αποκάλυψη ή η παράδοση, πρέπει να τοποθετούνται στη βάση της πίστης μας στον Θεό. Οι ντεϊστές απορρίπτουν την οργανωμένη θρησκεία και προωθούν τη λογική ως τον κρίσιμο παράγοντα στη λήψη ηθικών αποφάσεων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου