Κυριακή 6 Αυγούστου 2023

Νέες παραδόσεις στις ΤΕΔ

 Στρατηγός Φρ. Φράγκος: Αντί σχολίου..

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΑΣΣ:

-Α/ΓΓΕΘΑ Ο ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ ΔΚΤΗΣ 2ης ΣΤΡΑΤΙΑΣ

ΜΕΤΙΝ ΓΚΙΟΥΡΑΚ

- Α/ΓΕΣ Ο ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ ΥΠΑΡΧΗΓΟΣ ΓΕΕΘΑ

  ΣΕΛΤΖΟΥΚ ΜΠΑΙΡΑΚΤΑΡΟΓΛΟΥ

- Α/ΓΕΑ Ο ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ ΔΚΤΗΣ ΑΕΡΟΠ. ΔΥΜΑΜΕΩΝ

ΠΤΧΟΣ ΖΙΓΙΑ ΤΖΕΜΑΛ ΚΑΝΤΙΟΓΛΟΥ


32 ΑΝΩΤΑΤΟΙ ΠΡΟΗΧΘΗΣΑΝ 63 ΣΧΕΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΟΙ ΠΡΟΗΧΘΗΣΑΝ.

Εφημερίδα «Τζουμχουριέτ» της 6 Αυγούστου 2023

Με τη λογική «όχι άλλη απόπειρα πραξικοπήματος», άλλαξε η θέση του Α/ΓΕΕΘΑ στο πρωτόκολλο και οι διοικήσεις των Κλάδων υπήχθησαν στο ΥΕΘΑ. Τότε ο Α/ΓΕΕΘΑ έγινε ΥΕΘΑ. Μετά τον Χουλουσί Ακάρ και ο Γιασάρ Γκιουλέρ, έγινε το δεύτερο πρόσωπο που έγινε ΥΕΘΑ, ενώ ήταν Α/ΓΕΕΘΑ.

Οι ΤΕΔ, των οποίων οι ιδιότητες του «Εθνικού Στρατού» και του «Κοινοβουλευτικού Στρατού» καταστράφηκαν από το πραξικόπημα των FETO, θα πρέπει να προετοιμαστούν για το μέλλον, ενισχύοντας αυτά τα δύο χαρακτηριστικά.

Στο Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο (ΑΣΣ), που συνήλθε κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, ανανεώθηκε το επίπεδο διοίκησης των ΤΕΔ. Πριν από την απόπειρα πραξικοπήματος των FETO, οι παραδόσεις της 1ης Στρατιάς, του ΓΕΣ και του ΓΕΕΘΑ, έχουν αλλάξει. Τις δύο τελευταίες θητείες, οι Α/ΓΕΕΘΑ τοποθετήθηκαν Υπουργοί Άμυνας. Επιπλέον, δεδομένου ότι το κέντρο στρατιωτικής συγκέντρωσης της Τουρκίας έχει μετατοπιστεί στα σύνορα του Ιράκ, της Συρίας και της αντιτρομοκρατικής περιοχής, οι Α/ΓΕΕΘΑ επιλέγονται μεταξύ εκείνων που υπηρετούν σ’ αυτήν την περιοχή.
Στην αρχή της διακυβέρνησης του ΑΚΡ, τα μέλη του ΑΣΣ της κυβέρνησης άρχισαν να αντιφάσκουν με το επίπεδο διοίκησης, λόγω εκείνων που απολύθηκαν λόγω «αντιδραστικότητας». Οι αποφάσεις που λαμβάνονταν ήταν πάντα σχολιασμένες. Η στάση του σχολιασμού αναφέρθηκε ως η αιτιολόγηση ότι «το δικαστήριο δεν είναι ανοιχτό στις αποφάσεις». Μαζί με τη δομή του Φετουλάχ Γκιουλέν, που αργότερα έγινε FETÖ, υπήρχε ενότητα και σ’ αυτό το σημείο. Κάθε συνεδρίαση του ΑΣΣ ήταν τεταμένη λόγω των απολύσεων. Αργότερα αποκαλύφθηκε ότι μέλη των FETO που είχαν διεισδύσει στις ΤΕΔ, με την απόπειρα πραξικοπήματος δεν μπορούσαν να εκκαθαριστούν επαρκώς. Ωστόσο, η πολιτική υποστήριξη που τους παρασχέθηκε, συμβολιζόταν με αγωγές όπως η Εργκένεκον και η Βαριοπούλα. Οι αγωγές αυτές χρησιμοποιήθηκαν και ως «αναδιάρθρωση» των ΤΕΔ για συγκεκριμένους σκοπούς.
Η οργάνωση Γκιουλέν, εναντίον της οποίας η κυβέρνηση του ΑΚΡ πήρε μέτωπο μετά τη διαδικασία της 17ης-25ης Δεκεμβρίου, δεν μπορούσε να αποδυναμωθεί, ειδικά στο «στρατιωτικό». Η παρουσία τους στις τάξεις του Αντιστρατήγου και χαμηλότερα, στα τμήματα προσωπικού και πληροφοριών, είχε φτάσει σε επίπεδο κυριαρχίας και οι δομές αυτές αναδείχθηκαν με την απόπειρα πραξικοπήματος. Χρησιμοποιώντας όλη την καθιερωμένη παράδοση των ΤΕΔ, οι FETO ακολούθησαν την τακτική της κατάληψης των μονάδων, όλοι οι βοηθοί του προέδρου δημοκρατίας σχηματίστηκαν από αυτή τη δομή και οι Αξιωματικοί του επιπέδου διοίκησης και οι βοηθοί τους έφτασαν στο σημείο να ακολουθήσουν εκ μέρους των FETO . Όντας «αξιωματικός προσωπικού», όλες οι θέσεις στις Ειδικές Δυνάμεις, οι αποστολές στο εξωτερικό, στο Επιτελείο και οι θέσεις αξιωματικών δασκάλων, αναλήφθηκαν σχεδόν πλήρως. Οι FETO ανακάλυψαν επίσης τον δρόμο προς τη διοίκηση και το ΓΕΕΘΑ, κινούνταν με ταχύτητα προς αυτόν τον στόχο και έγινε η απόπειρα πραξικοπήματος.
Υπήρχαν τέτοιες παραδόσεις στις ΤΕΔ, που ακόμη και οι σπουδαστές της Τουρκικής Στρατιωτικής Ακαδημίας (ΣΣΕ), έκαναν υπολογισμούς αν θα ήταν Α/ΓΕΕΘΑ από την τάξη τους. Οι αξιωματικοί που ήρθαν στο προσκήνιο στον στρατό και ανέβηκαν γρήγορα, προετοιμάστηκαν πρώτα για το επιτελείο, μετά για Στρατηγοί (Ανώτατοι) και μετά για την ιεραρχία Δκσεως. Έγιναν συζητήσεις για τους αντιστράτηγους του στρατού, σχετικά με το ποιος είχε την ευκαιρία να γίνει ΑΓΕΕΘΑ. Αυτοί που προάγονταν ήταν οι Δκτές της 1ης Στρατιάς από την Κων/πολη, που αφού γίνονταν αρχικά Α/ΓΕΣ, στη συνέχεια γινόταν και Α/ΓΕΕΘΑ.
Πραξικόπημα και αλλαγή
Μετά την απόπειρα πραξικοπήματος των FETO (Γκιουλενιστές) όλες οι παραδόσεις διαλύθηκαν. Στρατιωτικά λύκεια, στρατιωτικά νοσοκομεία, ακαδημίες πολέμου, έκλεισαν. Στη θέση τους ιδρύθηκε το Πανεπιστήμιο Εθνικής Άμυνας και μ’ αυτό το πανεπιστήμιο συνδέθηκαν οι στρατιωτικές σχολές. Στην πραγματικότητα, η ιδέα της ίδρυσης ενός πανεπιστημίου ήταν ένα θέμα που συζητήθηκε πολύ καιρό και η απόπειρα πραξικοπήματος ήταν καθοριστική.
Με τη λογική «όχι άλλη απόπειρα πραξικοπήματος», άλλαξε η θέση του Α/ΓΕΕΘΑ στο πρωτόκολλο και οι διοικήσεις των Κλάδων υπήχθησαν στο ΥΕΘΑ. Τότε ο Α/ΓΕΕΘΑ έγινε ΥΕΘΑ. Μετά τον Χουλουσί Ακάρ και ο Γιασάρ Γκιουλέρ, έγινε το δεύτερο πρόσωπο που έγινε ΥΕΘΑ, ενώ ήταν Α/ΓΕΕΘΑ.
Καταργήθηκαν οι απαιτήσεις συγκεκριμένου βαθμού στις τοποθετήσεις των Κλάδων και των άλλων Σχηματισμών και Μονάδων. Οι Διοικητές των Κλάδων τοποθετούνταν συνήθως για δύο χρόνια, αυτή η απαίτηση εξαφανίστηκε. Υπήρχαν αυτοί που παρέμειναν σ’ αυτές τις θέσεις για τρία χρόνια και αυτοί που παρέμειναν για ένα χρόνο. Η συμμόρφωση με την πολιτική, ερχόταν στο προσκήνιο στις τοποθετήσεις.
Το ενδιαφέρον του κοινού για τις αποφάσεις του ΑΣΣ μειώθηκε. Σε αντίθεση με τις προσδοκίες ορισμένων του τύπου, βγήκαν αντίθετες αποφάσεις από την τελευταία συνεδρίαση του ΑΣΣ. Ο Α/ΓΕΣ Στγός Μουσά Άβσεβερ, ο οποίος έγινε αναπληρωτής Α/ΓΕΕΘΑ όταν ο Γκιουλέρ έγινε υπουργός, αποστρατεύτηκε. Αν και είχε ήδη την εξουσία του προέδρου, διορίστηκε ως πληρεξούσιος και όχι αυτοπροσώπως. Ο Α/ΓΕΑ Πτχος Aττίλα Γκιουλάν μπόρεσε να παραμείνει στη θέση για ένα χρόνο. Τόσο ο Α/ΓΕΣ όσο και ο Α/ΓΕΕΘΑ, είναι από την τάξη 1981.
Το πιο χαρακτηριστικό γνώρισμα του Διοικητή της 2ης Στρατιάς, Στγού Μετίν Γκιουράκ, που τοποθετήθηκε Α/ΓΕΕΘΑ, ξεχωρίζει το στρατιωτικό καθήκον «100%». Ένα άλλο χαρακτηριστικό μπορεί να είναι πιο σημαντικό. Αυτό πρέπει να γίνει κατανοητό από την αντίδραση των λογαριασμών των FETO, μετά την ανακοίνωση της απόφασης. Άρχισαν αμέσως να συκοφαντούν τον στρατηγό Γκιουράκ. Είναι γνωστό ότι το επίπεδο ανοχής του γι’ αυτή την ομάδα είναι απολύτως «μηδενικό».
Λόγω των καθηκόντων του, γνωρίζει εκ των προτέρων τις στρατιωτικές απαιτήσεις της Τουρκίας. Το Ιράκ, η Συρία, η μάχη κατά της τρομοκρατίας, ακόμη και η Λιβύη και το Καραμπάχ...
Είναι επίσης απαραίτητο να υπενθυμίσουμε την ψυχραιμία και τη διακριτικότητα του. Δεν θα ήταν υπερβολή αν λεγόταν ότι «δεν βγαίνει ούτε μια περιττή λέξη από το στόμα του». Οι ΤΕΔ, των οποίων οι ιδιότητες του «Εθνικού Στρατού» και του «Κοινοβουλευτικού Στρατού» καταστράφηκαν από το πραξικόπημα των FETO, θα πρέπει να προετοιμαστούν για το μέλλον, ενισχύοντας αυτά τα δύο χαρακτηριστικά.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου