Σχόλιο Στρατηγού Φράγκου Φ.
Ένα εξαιρετικό άρθρο που απαντά και στο ερώτημα
“Μήπως όμως υπάρχει κόλλημα να πάμε στη Χάγη, δεδομένου ότι η Ελλάδα έχει αρνηθεί τη δικαιοδοσία του δικαστηρίου σε θέματα κυριαρχίας, ήδη από τον Ιανουάριο του 2015;”
Δεν πας στη Χάγη εάν δεν υπογράψει συνυποσχετικό η Τουρκία ότι δεν θα συμπεριλαμβάνει θέματα κυριαρχίας.
Ο Καθηγητης κύριος Θεοδωρος Καρυώτης επισημαίνει :
Οι Αμερικανοί γνωρίζουν ότι οι Τούρκοι δεν θα αποδεχτούν την απόφαση της Χάγης ακόμα και εάν θεωρούνται κερδισμένοι. Πιστεύουν ότι μόνο αυτοί θα μπορέσουν να λύσουν την διαφορά όπως έκαναν και στην οριοθέτηση ΑΟΖ ανάμεσα σε Ισραήλ και Λίβανο.
Τα κυρία σημεία του άρθρου είναι:
Η Ελλάδα, δεν μπορεί να προσφύγει στο Αμβούργο για το Δίκαιο της Θάλασσας, γιατί η Τουρκία δεν έχει υπογράψει την αποδοχή/εφαρμογή του Δικαίου της Θάλασσας.
Επομένως τα πάντα θα κριθούν στο συνυποσχετικό μνημόνιο που θα υπογράψει η Ελλάδα με την Τουρκία, πριν προσφύγει/ουν στο ΔΔΧ .
Άραγε, η Ελλάδα θα δέχεται στο συνυποσχετικό, την ισχύ των γενικών κανόνων δικαίου, που ίσχυαν πριν το 1982 , αγνοώντας τις προβλέψεις του Δικαίου της Θάλασσας για πλήρη επήρεια των νησιών, απεμπολώντας τα δικαιώματα της πριν καν εκδικαστεί η υπόθεση στο ΔΔΧ, ή όχι ;
Το Δικαστήριο της ΕΕ, είναι αρμόδιο για ζητήματα οριοθέτησης ΑΟΖ τόσο μεταξύ κρατών-μελών της ΕΕ ( πχ με την Κύπρο ), αλλά και μεταξύ κρατών-μελών με υποψήφια προς ένταξη κράτη, όπως είναι η Τουρκία, αλλά και η Αλβανία , για καθορισμό ζωνών αλιείας μεταξύ αυτών. Θα μπορούσε να γίνει μονομερής προσφυγή από την Ελλάδα, με κλήση της Τουρκίας.
Ζητούμενο αν η Τουρκία προσέλθει ή ερημοδικήσει και το σημαντικότερο:
Ποιο υπερεθνικό όργανο θα επιβάλει στην Τουρκία, τη συμμόρφωσή της με τις δικαστικές αποφάσεις του ΔΔΧ , του Δικαστηρίου του Αμβούργου για το Δίκαιο της Θάλασσας, ή του Δικαστηρίου της ΕΕ ;
Ο ΟΗΕ , τον οποίο αγνοεί επιδεικτικά, όπως στην περίπτωση της Κύπρου ;
Η Ε.Ε , ή κάποια μεγάλη δύναμη που θα της επιβάλει την εφαρμογή της απόφασης, με δυναμικό στρατιωτικό τρόπο;
Δυστυχώς δεν αισιοδοξώ και τα βλέπω ατελέσφορα όλα τα παραπάνω.
Διαβάστε αναλυτικά το άρθρο στην ιστοσελίδα:www.militaire.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου