Από τις 15 Ιουλίου, συνολικά εκδιώχθηκαν 24.254 μέλη των FETO:
- 12.730 από τη Διοίκηση Χερσαίων Δυνάμεων,
- 4.698 από τη Διοίκηση Ναυτικών Δυνάμεων και
- 6.654 από τη Διοίκηση της Πολεμικής Αεροπορίας.
Στην απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου συμμετείχαν 5.600 αξιωματικοί, υπαξιωματικοί και ειδικευμένοι Λοχίες. Με τις επιχειρήσεις της γραμμής πληρωμής που υποστηρίζονται από τον Γιασιάρ Γκιουλέρ, η αποκρυπτογράφηση 27.521 μελών των FETO των TΕΔ και η αποβολή 24.254 μελών της οργάνωσης μέχρι στιγμής, δείχνουν το μέγεθος του αγώνα που έδωσε. Μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι «ο αγώνας κατά των FETO θα συνεχιστεί μέχρι να αποβληθεί και το τελευταίο μέλος τω FETO από τον Στρατό».
Εφημερίδα «Χουριέτ» της 10 Ιουν 2023
Νεντίμ Σενέρ
Ο Στγός Γιασιάρ Γκιουλέρ, Α/ΓΕΕΘΑ, αναλαμβάνοντας τη θέση από τον Χουλουσί Ακάρ μετά τον διορισμό του ως ΥΕΘΑ, δήλωσε τα ακόλουθα σχετικά με την καταπολέμηση της τρομοκρατίας:
«Όπως ήταν μέχρι τώρα, η πρώτη μας προτεραιότητα θα είναι η καταπολέμηση της τρομοκρατίας, με αυξανόμενη αποφασιστικότητα και καρτερία. Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε ενάντια σε κάθε είδους τρομοκρατικές οργανώσεις που απειλούν την ειρήνη και την ασφάλεια της χώρας μας, μέχρι να εξουδετερωθεί και ο τελευταίος τρομοκράτης».
Αυτό που τράβηξε την προσοχή μου στην ομιλία του ήταν ότι ανέφερε συγκεκριμένα το όνομα της Τρομοκρατικής Οργάνωσης FETO, αφού χρησιμοποίησε την έκφραση «κάθε είδους τρομοκρατική οργάνωση» χωρίς να κατονομάσει οργανώσεις όπως το PKK και το DEΑS. Την ημέρα που ανέλαβε τα καθήκοντά του, είπε ξεκάθαρα: «Ο αγώνας ενάντια στους FETO θα συνεχιστεί επίσης με αυξανόμενη αποφασιστικότητα και καρτερία».
Το γεγονός ότι άνοιξε ένα ειδικό κεφάλαιο για τον αγώνα κατά των FETO μου έδειξε ότι ως στρατιώτης δεν ξέχασε την προδοσία που έγινε το βράδυ της 15ης Ιουλίου. Όχι μόνο αυτός, αλλά αφού έγινε Α/ΓΕΕΘΑ, είχε κρεμασμένη στους τοίχους όλων των αιθουσών του Αρχηγείου την εξής επιγραφή για να μην ξεχαστεί αυτή η προδοσία: «Ο αγώνας κατά των FETO θα συνεχιστεί μέχρι το τελευταίο μέλος των FETO να εκδιωχθεί από τον Στρατό».
Αξέχαστη προδοσία
Ένας στρατιωτικός πολεμάει σε όλη του τη ζωή, κερδίζει ή χάνει. Πολλοί ξεχνούν ακόμη και τον αριθμό των συγκρούσεων που έχουν διεξαγάγει.
Αλλά για έναν στρατιωτικό, το πιο αξιομνημόνευτο δεν είναι η σύγκρουση στην οποία μπήκε, ο πόλεμος που κέρδισε ή έχασε, αλλά η προδοσία εκείνων που ορκίστηκε να πεθάνει μαζί τους και τους οποίους αποκαλούσε «συναδέλφους εν όπλοις», ακόμα πιο κοντά από τον αδερφό του.
Εδώ, μέλη των FETO, που διείσδυσαν στις ΤΕΔ μεταμφιεσμένοι σε «Ατατουρκιστές» από τη δεκαετία του 1980, πρόδωσαν τους «συντρόφους εν όπλοις», με τους οποίους υπηρέτησαν για χρόνια και το τουρκικό έθνος και κράτος μέχρι σήμερα.
Φυσικά, μια τέτοια προδοσία, που δεν έχει προηγούμενο στην ιστορία των Τούρκων και του τουρκικού έθνους που αντιστέκεται σ’ αυτήν την προδοσία με γυμνά χέρια, τον ηρωισμό των 252 μαρτύρων μας που πέθαναν για τη χώρα τους εκείνη τη νύχτα και των σχεδόν 3.000 τραυματισμένων βετεράνων μας δεν θα ξεχαστεί ποτέ.
Και ξέρω ότι ο Γιασιάρ Γκιουλέρ δεν ξέχασε ποτέ εκείνη τη νύχτα.
Ο Γιασιάρ Γκιουλέρ όχι μόνο προδόθηκε από τους προδότες των FETO τη νύχτα της 15ης Ιουλίου, αλλά αντιμετώπισε και τον πιο σκληρή μεταχείριση μεταξύ των συλληφθέντων διοικητών.
«Τον ξάπλωσαν με το ζόρι, τον πάτησαν στο κεφάλι»
Το Αρχηγείο κινητοποιήθηκε χάρη στη σχολαστικότητα και την προσοχή του Υπαρχηγού ΓΕΕΘΑ Γιασιάρ Γκιουλέρ, ο οποίος ενήργησε γρήγορα μετά την αναφορά ενός πρώην μέλους των FETÖ στη MIT το μεσημέρι της 15ης Ιουλίου.
Ήταν το όνομα που επέτρεψε στα μέλη των FETO, που νόμιζαν ότι «η απόπειρα πραξικοπήματος μαθεύτηκε», να προωθήσουν την απόπειρα πραξικοπήματος, που σχεδιάστηκε στις 16 Ιουλίου στις 03.00, διασφαλίζοντας ότι ο Α/ΓΕΕΘΑ Χουλουσί Ακάρ και ο επικεφαλής της MIT Χακάν Φιντάν συναντήθηκαν προς τις βραδινές ώρες και η προσπάθεια παρέμεινε ασαφής.
Σέρνοντας στο έδαφος
Ο Γιασιάρ Γκιουλέρ, ο οποίος έδωσε την κατάθεσή του ως καταγγέλλων στην υπόθεση «κορυφής» του ΓΕΕΘΑ, σχετικά με την απόπειρα πραξικοπήματος που έπρεπε να κάνουν στις 21.00 της 15ης Ιουλίου, είπε ότι η πόρτα του άνοιξε γύρω στις 21.25 και δεν έδωσε σημασία ποιος ήρθε και εξήγησε τι συνέβη εκείνο το βράδυ ως εξής: Άρχισαν να φωνάζουν, «Ξάπλωσε … ξάπλωσε κάτω!». Είδα μέχρι και 10 οπλισμένα και εξοπλισμένα άτομα. Μου έστρεψαν τα όπλα. Με όρμησαν, αντιστάθηκα. Με ανάγκασαν να πέσω στο έδαφος. Κάποιος πάτησε το κεφάλι μου με το πόδι του, μου έδεσε τα χέρια πίσω από την πλάτη μου, μου κόλλησε με ταινία το στόμα, μου έβαλε μια μάσκα στο κεφάλι. Στο μεταξύ, είδα τον υπασπιστή Μεχμέτ Ακκούρτ με πολιτικά ρούχα. Μου είπε κοροϊδευτικά: «Μην ανησυχείς Διοικητά μου, αυτό είναι ένα μια άσκηση». Με έσυραν και με ξυλοκόπησαν έξω από το κτίριο και με έβαλαν σε όχημα.
Έσπρωξα δυνατά αυτόν που καθόταν στα αριστερά και με έβγαλαν από το όχημα. Με έσυραν στα γόνατα σε άλλο όχημα στο έδαφος. Δυο τρία λεπτά μετά, όπως καταλαβαίνω, τον έβαλαν σε ασθενοφόρο. Και πάλι τον τράβηξαν σε άλλο κτίριο στον ίδιο στρατώνα».
Ο Γιασιάρ Γκιουλέρ, ο οποίος μεταφέρθηκε στην αεροπορική βάση Aκιντζί, είπε ότι τα γόνατά του αιμορραγούσαν κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.
Ο Γιασιάρ Γκιουλέρ, ο οποίος δεν ξέχασε ποτέ τι συνέβη εκείνο το βράδυ, ήταν στην πρώτη γραμμή του αγώνα κατά των FETO μετά την καταστολή της απόπειρας πραξικοπήματος. Αφού τοποθετήθηκε Α/ΓΕΕΘΑ, είχε στους τοίχους όλων των αιθουσών του Αρχηγείου την επιγραφή «Ο αγώνας κατά των FETO θα συνεχιστεί μέχρι να εκδιωχθεί και το τελευταίο μέλος των FETO από το Στρατό».
Εκδιώχθηκαν 25000 FETO (Γκιουλενιστές), μέσω της γραμμής του καρτοτηλεφώνου
Εργάστηκε με όλες του τις δυνάμεις για να αποκαλύψει όχι ΜΟΝΟ τα μέλη των FETO που συμμετείχαν στο πραξικόπημα, αλλά όλα τα μέλη της οργάνωσης που δεν αποκρυπτογραφήθηκαν εντός των ΤΕΔ.
Μετά την θητεία του στην Κωνσταντινούπολη, έδωσε κάθε είδους υποστήριξη στη δημιουργία μιας ομάδας αμοιβών σε όλη τη χώρα, όπου αποκρυπτογραφήθηκαν 27521 μέλη των FETO, η οποία ιδρύθηκε μαζί με τη Γενική Διεύθυνση Ασφάλειας, Τμήμα TEM, από τον Can Tuncay. , ο οποίος έγινε Αναπληρωτής Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας της Σμύρνης μετά το καθήκον του στην Κωνσταντινούπολη.
Στο πλαίσιο αυτό, ήταν το όνομα που έδωσε τη δυνατότητα στις Διοικήσεις των Κλάδων να συνεργάζονται με την Εισαγγελία, τον Εθνικό Οργανισμό Πληροφοριών και τις μονάδες Ασφαλείας.
Το 37% απ’ αυτούς ήταν δηλωσίες
Στο πλαίσιο των ερευνών συνδρομητικής γραμμής, εκδιώχθηκαν 27.521 μέλη των FETO σε 1.812 επιχειρήσεις, ενώ 25.196 άτομα κρατήθηκαν. Συνελήφθησαν 8.903 άτομα, αφέθηκαν ελεύθεροι με δικαστικό έλεγχο 13.564 άτομα. 2.729 άτομα αφέθηκαν ελεύθερα και 9.306 άτομα, το 37% των κρατουμένων, έγιναν δηλωσίες (εξομολογητές) στις επιχειρήσεις της γραμμής πληρωμής στις οποίες 2.325 άτομα ήταν φυγάδες.
Από τις 15 Ιουλίου, συνολικά εκδιώχθηκαν 24.254 μέλη των FETO:
12.730 από τη Διοίκηση Χερσαίων Δυνάμεων,
4.698 από τη Διοίκηση Ναυτικών Δυνάμεων και
6.654 από τη Διοίκηση της Πολεμικής Αεροπορίας.
Στην απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου συμμετείχαν 5.600 αξιωματικοί, υπαξιωματικοί και ειδικευμένοι Λοχίες. Με τις επιχειρήσεις της γραμμής πληρωμής που υποστηρίζονται από τον Γιασιάρ Γκιουλέρ, η αποκρυπτογράφηση 27.521 μελών των FETO των TΕΔ και η αποβολή 24.254 μελών της οργάνωσης μέχρι στιγμής, δείχνουν το μέγεθος του αγώνα που έδωσε. Μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι «ο αγώνας κατά των FETO θα συνεχιστεί μέχρι να αποβληθεί και το τελευταίο μέλος τω FETO από τον Στρατό».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου