Παρασκευή 9 Ιουνίου 2023

Χακάν Φιντάν: Ο «ενοχλητικός» Τούρκος υπουργός Εξωτερικών – Ποιος είναι ο «άνθρωπος του προέδρου» που ανέλαβε πλήθος ειδικών αποστολών

 Σχόλιο Στρατηγού Φράγκου Φ:

«Κολαούζος του Ερντογάν»,, για το λόγο αυτό είναι αδίστακτος και επικίνδυνος…

Ίδωμεν και ΟΨΟΜΕΘΑ!!..

Ο νέος υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, αποτελεί ένα από τα πλέον πολύ-συζητημένα πρόσωπα (και) στην Τουρκία, μετά την ανακοίνωση του υπουργικού συμβουλίου του Ερντογάν, τόσο για το παρελθόν του ως διοικητής των μυστικών υπηρεσιών (ΜΙΤ) στο εσωτερικό, όσο και για το ρόλο του σε διάφορες διπλωματικές και επιχειρησιακές αποστολές σε χώρες του εξωτερικού.

Κούρδος μόνο εξ αίματος

Το ρόλο του Κούρδου Χακάν Φιντάν απέναντι στους ομοεθνείς του Κούρδους αναλύει επίσης η Αμπερίν Ζαμάν στο think tank Al-Monitor. «Ενώ συχνά τονίζεται ο ρόλος του Φιντάν στις ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ του παράνομου Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) και της κυβέρνησης, ως επικεφαλής της εθνικής υπηρεσίας πληροφοριών, επέβλεψε παράλληλα στοχευμένες δολοφονίες πολλών υποτιθέμενων μαχητών του ΡΚΚ στο Ιρακινό Κουρδιστάν και τη βορειοανατολική Συρία, για να μην αναφερθούμε στον μη τεκμηριωμένο αριθμό αμάχων που χάθηκαν σε επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη», αναφέρει η Ζαμάν.

Ο Χακάν Φιντάν δεν ενοχλεί γιατί αποτρέπει επιχειρήσεις εναντίον της Τουρκίας ή γιατί εκτελεί επιχειρήσεις για λογαριασμό της Τουρκίας. Αυτά είναι πράγματα που είναι στη φύση της δουλειάς. Αυτό που θα κάνει τους ομολόγους του Χακάν Φιντάν να νιώθουν άβολα είναι ότι θα κλείσει την πόρτα στο ψέμα που χρησιμοποιείται συχνά στις διμερείς διαπραγματεύσεις. Μιλάμε για κάποιον [τον Χακάν Φιντάν] που έγραψε πριν από χρόνια στη διατριβή του στο [Πανεπιστήμιο] Bilkent: "Η καλή υπηρεσία πληροφοριών δεν εγγυάται πάντα καλή εξωτερική πολιτική, αλλά η κακή υπηρεσία πληροφοριών οδηγεί σίγουρα σε κακή εξωτερική πολιτική".

Ο διορισμός του Χακάν Φιντάν στο Τ/ΥΠΕΞ παρέχει σημαντικά στοιχεία για την κατανόηση των στόχων και των προσανατολισμών της κυβέρνησης στην εξωτερική πολιτική στη νέα εποχή, υποστηρίζει στην αριστερή εφημερίδα Εβρενσέλ ο Γιουσούφ Καραντάς, παραθέτοντας με τη σειρά του μία σειρά επιχειρησιακών δράσεων της τουρκικής υπηρεσίας πληροφοριών επί Φιντάν:

  • Ο ηγέτης του ιρακινού ισλαμικού κόμματος που υποστηρίζεται από την κυβέρνηση Ερντογάν καταδικάστηκε σε θάνατο στη χώρα του για τη συμμετοχή του σε πολυάριθμες βομβιστικές επιθέσεις και σφαγές. Μετά την καταδίκη του, απήχθη από την τουρκική υπηρεσία πληροφοριών και μεταφέρθηκε στην Τουρκία.
  • Η τουρκική υπηρεσία πληροφοριών έστειλε φορτηγά γεμάτα όπλα στους τζιχαντιστές στη Συρία.
  • Παρά την προειδοποίηση ενός αξιωματικού του στρατού, η τουρκική υπηρεσία πληροφοριών δεν έλαβε κανένα μέτρο για να αποτρέψει την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου.
  • Οι ενδείξεις δείχνουν, κατά τον Γιουσούφ Καραντάς, ότι με τον Φιντάν η κυβέρνηση θα συνεχίσει τις παρεμβατικές πολιτικές της σύμφωνα με τις επεκτατικές φιλοδοξίες και τα συμφέροντα μιας μικρής μειοψηφίας με την οποία συνεργάζεται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου