Πέμπτη 8 Ιουνίου 2023

Ανέφερε ως παράδειγμα την Τουρκία και ζήτησε ψήφους

 Εφημερίδα Χουριέτ» της 7 Ιουνίου 2023

Στην Ελλάδα, που ετοιμάζεται να πάει ξανά στις κάλπες στις 25 Ιουνίου, ο πρώην πρωθυπουργός Μητσοτάκης, ο οποίος είναι το φαβορί των εκλογών, είπε: «Η Τουρκία έχει μια σταθερή κυβέρνηση σήμερα. Χρειαζόμαστε και εμείς μια σταθερή κυβέρνηση» και ζήτησε στήριξη από τους ψηφοφόρους.

Το φαβορί των νέων εκλογών που θα διεξαχθούν στις 25 Ιουνίου στην Ελλάδα, ο αρχηγός του κεντροδεξιού κόμματος της Νέας Δημοκρατίας (ΝΔ), πρώην πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, δήλωσε ότι η Τουρκία έχει σήμερα μια νέα, σταθερή και ισχυρή κυβέρνηση.

Ο Μητσοτάκης είπε στη χθεσινή του προεκλογική ομιλία στη Νέα Ιωνία: «Η Ελλάδα χρειάζεται μια σταθερή κυβέρνηση, που να μπορεί να αντιμετωπίσει τις γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή και να οδηγήσει τη χώρα στο μέλλον με αυτοπεποίθηση. Κοιτάξτε, η Τουρκία έχει μια νέα, σταθερή και ισχυρή κυβέρνηση. «Η Ελλάδα χρειάζεται επίσης μια σταθερή κυβέρνηση για να προστατεύσει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, να συνεχίσει να ενισχύει τον γεωπολιτικό ρόλο της χώρας μας και να προστατεύει με ασφάλεια τα σύνορά μας σε ξηρά και θάλασσα». Οι δημοσκοπήσεις συγκλίνουν ότι το κόμμα του Μητσοτάκη, η ΝΔ, έχει καλές πιθανότητες να επιστρέψει μόνη της στην εξουσία αυτοδύναμη

Το σύστημα αλλάζει

Στις εκλογές της 21ης Μαΐου κανένα κόμμα δεν μπόρεσε να έρθει μόνο του στην εξουσία και αποφασίστηκε να διεξαχθούν νέες πρόωρες εκλογές στις οποίες θα εφαρμοστεί νέο εκλογικό σύστημα. Εκτός από τις ψήφους που θα συγκεντρώσει η ΝΔ για να είναι μόνη στην εξουσία, σημαντικές είναι και οι ψήφοι των κομμάτων που δεν θα ξεπεράσουν το όριο του 3% και θα παραμείνουν εκτός βουλής. Όσο υψηλότερο είναι το ποσοστό ψήφου των πολιτικών κομμάτων που δεν μπορούν να εισέλθουν στη βουλή, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα της ΝΔ να έρθει αυτοδύναμη στην εξουσία.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου