Δευτέρα 5 Ιουνίου 2023

Ο αρχηγός της ΜΙΤ νέος ΥΠΕΞ στην Τουρκία - Σιμσέκ στο τιμόνι της οικονομίας

Στρατηγός Φρ. Φράγκος Αντί σχολίων..

Γιασάρ Γκιουλέρ - Αλλαγή στρατηγικής στη Άμυνα της Τουρκίας

Στο υπουργείο Άμυνας τοποθετήθηκε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Γιασάρ Γκιουλέρ. Γεννήθηκε στο ανατολικό Αρνταχάν το 1954, αλλά η καταγωγή του είναι από το Μπαϊμπούρτ, προπύργιο εθνικιστών.

Αν και ο Γκιουλέρ είναι στενός φίλος του Ακάρ και ίδιας πολιτικής νοοτροπίας στα εθνικά και αμυντικά θέματα, η επιλογή του στο υπουργείο Άμυνας θεωρείται ότι θα σημάνει μια σοβαρή αλλαγή στρατηγικής στην άμυνα της Τουρκίας.

Το 2014, συμμετείχε σε μία μυστική συνάντηση μεταξύ του υπουργού Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου και του διοικητή του Εθνικού Οργανισμού Πληροφοριών Χακάν Φιντάν σχετικά με τον εμφύλιο πόλεμο στη Συρία, η συνομιλία της οποίας διέρρευσε στο διαδίκτυο μέσω του YouTube και στην οποία ο Φιντάν είχε πει: "Εάν χρειαστεί, θα στείλω τέσσερις άνδρες στη Συρία και από την Τουρκία θα εκτοξεύσω οκτώ πυραύλους για να προκαλέσω πρόσχημα για πόλεμο, ώστε να επιτεθούμε στον τάφο του Σουλεϊμάν Σαχ". Τότε ο Γκιουλέρ είχε πει: "Οι ένοπλες δυνάμεις είναι πάντοτε στη διάθεσή σας".

Στην απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 2016, στρατιώτες πραξικοπηματίες εισέβαλαν στο γραφείο του Γιασάρ Γκιουλέρ, ο οποίος βρισκόταν στο Αρχηγείο του Γενικού Επιτελείου, και τον συνέλαβαν, έδεσαν τα χέρια του πίσω από την πλάτη του και του έβαλαν ένα καπέλο στο κεφάλι για να καλύψουν τα μάτια του. Στη συνέχεια τον μετέφεραν με τη βία στην αεροπορική βάση Ακιντζί, έξω από την Άγκυρα, με ελικόπτερο.

Το 2018, διορίστηκε αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων

Διαβάστε αναλυτικά το άρθρο στην ιστοσελίδα:www.ethnos.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου