Πέμπτη 8 Ιουνίου 2023

Στην τελετή ορκωμοσίας...

 Σχόλιο Στρατηγού Φράγκου Φ.:

Το μήνυμα εστάλη!!

Είναι θέμα ανεξήγητο τι δεν κατάλαβαν στη γείτονα, όταν από ΗΠΑ και Ε. Ε. δεν υπήρξε παρουσία Αρχηγού κράτους..

Εφημερίδα «Γενί Τσάγ» της 5 Ιουνίου 2023

Αν παρατηρήσετε, εκτός από πρώην Προέδρους και Πρωθυπουργούς, δεν υπάρχει ούτε ένας υψηλόβαθμος εκπρόσωπος από δυτικές χώρες.

Απλώς επισημαίνω ένα σημείο!

Κατά τα άλλα, ΗΠΑ και Δυτική Ευρώπη σημαίνουν ιμπεριαλισμό, αποικιοκρατία.

Αλλά πρέπει να υπάρχει κάποιος λόγος για τον οποίο καμία δυτική χώρα δεν παρευρίσκεται στην τελετή σε επίπεδο Προέδρου ή Πρωθυπουργού, έτσι δεν είναι;

 Arslan BULUT

Είναι απαραίτητο να αναθεωρηθεί ο κατάλογος των αρχηγών ξένων κρατών που παρευρέθηκαν στην τελετή ορκωμοσίας της Προεδρίας του Ταγίπ Ερντογάν. Παραθέτω από την είδηση που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα του Προεδρείου:

Παρέστησαν:

 Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ilham Aliyev,

 Πρόεδρος της Βενεζουέλας Nicolas Maduro,

 Πρόεδρος της Βουλγαρίας Rumen Radev,

 Πρόεδρος της Γκαμπόν Ali Bongo Ondimba,

 Πρόεδρος της Γουινέας Μπισάου Umaro Sissoco Embalo,

 Πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Cyril Ramaphosa,

 Πρόεδρος του Μαυροβουνίου Yakov Milatovic,

 Πρόεδρος του Καζακστάν Kasım Cömert Tokayev,

 Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Κιργιζίας Sadir Caparov,

 Πρόεδρος του Κονγκό Denis Sassou N'Guesso,

 Πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου Vjosa Osmani,

 Πρόεδρος της «ΤΔΒΚ» Ersin Tatar,

 Πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας Stevo Pendarovski,

 Πρόεδρος του Ουζμπεκιστάν Şevket Mirziyoyev,

 Πρόεδρος της Ρουάντα Paul Kagame,

 Πρόεδρος της Σενεγάλης Macky Sall,

 Πρόεδρος της Σομαλίας Hasan Sheikh Mahmud,

 Πρόεδρος του Τόγκο Faure Essozimna Gnassingbe,

 Πρόεδρος του Τουρκμενιστάν Serdar Berdimuhamedov,

 Πρόεδρος του Μπαγκλαντές Mohammed Shahabuddin Chuppu,

 Πρόεδρος της Γουινέας Mamady Doumbouya,

 Πρωθυπουργός του Πακιστάν Shahbaz Sharif,

 Πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Victor Orban,

 Πρωθυπουργός της Αρμενίας Nikol Pashinyan,

 Πρωθυπουργός της Λιβύης Abdulhamid Dibeybe,

 Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών Kubanicbek Ömuraliyev,

 Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg,

 Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας Huseyin Ibrahim Taha,

 Πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας Κρατικής Δούμα Vyacheslav Viktorovic Volodin,

 Αναπληρωτής Πρόεδρος της Μόνιμης Επιτροπής του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας Ding Zhongli,

 Πρόεδρος του Προεδρικού Συμβουλίου της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης Jelka Sviyanovic, με τα μέλη του Συμβουλίου Jelko Komsic εκτός από τον Denis Beçirovic και ο πρόεδρος της Σερβικής Οντότητας της Ερζεγοβίνης Milorad Dodik,

 Ο πρώην πρόεδρος της Γερμανίας Christian Wulff,

 Οπρώην καγκελάριος της Γερμανίας Gerhard Schröder,

 Οπρώην πρόεδρος της «ΤΔΒΚ» Derviş Eroğlu,

 το πρώην μέλος του Προεδρικού Συμβουλίου της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης Bakir İzzetbegovic,

 Ο πρώην πρωθυπουργός της Σουηδίας Carl Bildt.

***

Αν παρατηρήσετε, εκτός από πρώην Προέδρους και Πρωθυπουργούς, δεν υπάρχει ούτε ένας υψηλόβαθμος εκπρόσωπος από δυτικές χώρες.

Απλώς επισημαίνω ένα σημείο!

Κατά τα άλλα, ΗΠΑ και Δυτική Ευρώπη σημαίνουν ιμπεριαλισμό, αποικιοκρατία.

Αλλά πρέπει να υπάρχει κάποιος λόγος για τον οποίο καμία δυτική χώρα δεν παρευρίσκεται στην τελετή σε επίπεδο Προέδρου ή Πρωθυπουργού, έτσι δεν είναι ?

Στην ομιλία του στην τελετή, ο Ερντογάν είπε: «Από εδώ και πέρα, η διεθνής κοινότητα θα δει μια Τουρκία που αναλαμβάνει μεγαλύτερη πρωτοβουλία για την επίλυση παγκόσμιων κρίσεων, αγωνίζεται περισσότερο για την εδραίωση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή της, θα τρέχει περισσότερο για την ανάπτυξη του τουρκικού και του ισλαμικού κόσμου και θα φροντίζει περισσότερο τους καταπιεσμένους και τα θύματα». Εξήγησε επίσης τι είδους εξωτερική πολιτική θα ασκηθεί.

Η Τουρκία μπαίνει στη νέα θητεία του Ερντογάν ως περιθωριοποιημένη από τη Δύση! Θα μπορούσε αυτό να αποτελεί ένδειξη ότι η εσωτερική πολιτική του κράτους, θα είναι παρόμοια με τον μέσο όρο των κρατών που αναφέρονται παραπάνω ?

***

Στην ομιλία του, ο Ερντογάν είπε: «Δεν κάναμε ποτέ τοπικισμό, κομματισμό ή διάκριση». Ακούγοντας αυτό το μέρος της ομιλίας στην τηλεόραση, σκέφτηκα: «Τα 21 χρόνια διακυβέρνησης, δεν υπήρξε ούτε ένας κομματικός διορισμός ?...»

Χαμογέλασα πικρά όταν ο Ερντογάν είπε: «Αν και εκτεθήκαμε σε ψέματα και συκοφαντίες, δεν παρεκκλίναμε ποτέ από τη δικαιοσύνη. Μιλήσαμε με τους δικούς μας ψηφοφόρους, καθώς και μ’ αυτούς που δεν μας ψήφισαν» και χαμογέλασα πικρά... Ποιος χρησιμοποίησε τις κασέτες μοντάζ στην προεκλογική εκστρατεία?

***

Ο Ερντογάν είπε επίσης: «Θέλουμε οι δημοσιογράφοι, οι συγγραφείς, η κοινωνία των πολιτών, οι καλλιτέχνες, οι πολιτικοί και όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, να συμφιλιωθούν με την εθνική βούληση. Πιστεύουμε ότι η Τουρκία χρειάζεται μια «μεγάλη αγκαλιά» φέτος, τη στιγμή που είμαστε ενθουσιασμένοι που γιορτάζουμε τα 100 χρόνια για την επέτειο της Δημοκρατίας μας».

Πώς μπορεί ο Ερντογάν, που δεν έχει προσκαλέσει ούτε έναν δημοσιογράφο ή αρθρογράφο που βρίσκεται στη γραμμή της αντιπολίτευσης στην τελετή των εγκαινίων του ή στα 21 χρόνια δράσης του, να μιλήσει για συμφιλίωση με την εθνική βούληση, για μια μεγάλη αγκαλιά ?

Πρέπει να πω από μόνος μου ότι δεν περιμένω πρόσκληση από κανέναν, αλλά προτεραιότητά μου είναι τα πολιτικά στελέχη που κυβερνούν την Τουρκία, να είναι σε ειρήνη με την ιδρυτική βούληση του κράτους. Γιατί η ιδρυτική βούληση είναι το βλαστοκύτταρο της εθνικής βούλησης!

Εάν ο Ερντογάν συμβιβαστεί με την ιδρυτική βούληση, θα συμφιλιωθεί και ο ίδιος με την εθνική βούληση. Το πραγματικό πρόβλημα θα έχει λυθεί

Η πλειοψηφία όσων ψήφισαν τον Ερντογάν έκαναν μια τέτοια επιλογή, επειδή έβλεπαν το κράτος σε κίνδυνο. Μόνο το όνομα του στόχου «Αιώνας της Τουρκίας» είναι όμορφο. Υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι το περιεχόμενό του είναι ν’ ανοίξει τα σύνορα στη λεγόμενη προσφυγική εισβολή και να μετατραπεί η Τουρκία σε συνομοσπονδία της Μέσης Ανατολής.

Η εθνική βούληση είναι να αντιταχθεί.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου