Παρασκευή 14 Απριλίου 2023

Το Ελληνικό σχέδιο στο ΝΑΤΟ δεν απέδωσε

Σχόλιο Στρατηγού Φράγκου Φ.:

Δεν αλλάζουν την αναθεωρητική τους πολιτική οι Τούρκοι με τίποτα!!…

Εφημερίδα «Χουριέτ» της 13 Απριλίου 2023

Παρά τις θετικές εξελίξεις στον άξονα Αθήνας-Άγκυρας μετά τους σεισμούς στην Τουρκία, η Ελλάδα επιχείρησε να συμπεριλάβει τα νησιά του Αιγαίου Θάσος και Άγιος Ευστράτιος στην άσκηση του ΝΑΤΟ, τα οποία υποτίθεται ότι θα είχαν μη στρατιωτικό καθεστώς, σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λωζάννης. Η Τουρκία απέρριψε το σχέδιο. Το ΝΑΤΟ το εγκατέλειψε.

Η προσπάθεια της Ελλάδας, που ξεκίνησε μια νέα εποχή στις σχέσεις της με την Τουρκία μετά τους σεισμούς της 6ης Φεβρουαρίου, να συμπεριλάβει στο Αιγαίο τα νησιά Θάσος και Άγιος Ευστράτιος, που βρίσκονταν σε μη στρατιωτικό καθεστώς σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λωζάννης 1923, στην άσκηση του ΝΑΤΟ, δεν απέδωσε αποτελέσματα λόγω της αντίδρασης της Τουρκίας.

Απόρριψη από την Τουρκία

Σύμφωνα με ορισμένες ιστοσελίδες Ελληνικών ειδήσεων, συμπεριλαμβανομένων των «CNN Greece» και «Onalert», το Ελληνικό Γενικό Επιτελείο, που έχει αναλάβει την προετοιμασία των σχεδίων για την αεροπορική άσκηση του ΝΑΤΟ «Ramstein Guard», που έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα από τις 27 έως τις 31 Μαρτίου φέτος, θα αναπτύσσονταν στους χώρους ασκήσεων στην περιοχή του βορείου Αιγαίου και περιλάμβανε επίσης τα νησιά Θάσο και Άγιο Ευστράτιο. Στη σύσκεψη που έγινε για την έγκριση των σχεδίων άσκησης, Τούρκοι επιτελείς στο ΝΑΤΟ είπαν ότι «παραβιάζεται το μη στρατιωτικό καθεστώς των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου» και ζήτησε να αφαιρεθούν τα δύο νησιά από τα σχέδια άσκησης. Το ΝΑΤΟ αποδέχτηκε την ένσταση της Τουρκίας. Η Συμμαχική Αεροπορική Διοίκηση AIRCOM αποφάσισε να ακυρώσει την άσκηση «Ramstein Guard».

Αντίδραση από τους Έλληνες

Στην ίδια είδηση αναφέρθηκε ότι Έλληνες επιτελείς αντέδρασαν στην απόφαση του ΝΑΤΟ να μην συμπεριληφθούν στην άσκηση τα νησιά Θάσος και Άγιος Ευστράτιος, υποστηρίζοντας ότι τα νησιά του Αιγαίου ήταν εξοπλισμένα επειδή έβλεπαν απειλή από την Τουρκία.

Συνέβη και πριν από 6 χρόνια

Παρόμοιες εξελίξεις σημειώθηκαν και στην άσκηση «Ramstein Guard» του ΝΑΤΟ το 2017. Το Έλληνες επιτελείς ήθελαν να συμπεριλάβουν στα σχέδια εκείνης της άσκησης το σενάριο ενός Ελληνικού μαχητικού αφους να πετάει πάνω από τη Λήμνο και για τον ίδιο λόγο αντέδρασε και το Τουρκικό επιτελείο. Όταν το ΝΑΤΟ δικαιολόγησε την αντίρρηση της Τουρκίας, η Ελλάδα ακύρωσε και πάλι την άσκηση. Η Τουρκία αντιτίθεται στον εξοπλισμό των νησιών στο πλαίσιο της Συνθήκης της Λωζάννης και του Παρισιού, ενώ η Ελλάδα υποστηρίζει ότι έχει τέτοιο δικαίωμα στο πλαίσιο της εθνικής άμυνας.

Το μανιφέστο του ΑΚΡ στα Ελληνικά ΜΜΕ

Θεωρώντας την επανάληψη της θέσης της Τουρκίας από τον ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου για τις συγκρούσεις στο Αιγαίο ως «πρώτο σημάδι», ότι η νέα διαδικασία προσέγγισης δεν θα διαρκέσει πολύ, τα Ελληνικά ΜΜΕ αξιολόγησαν το προεκλογικό μανιφέστο του AKΡ ως «δεύτερο σημάδι». Στα Ελληνικά ΜΜΕ, ορισμένες από τις δηλώσεις για την Ελλάδα στο προεκλογικό μανιφέστο του AKΡ, καλύφθηκαν με τίτλους «Πρόκληση Ερντογάν», «Οι Τούρκοι παίζουν ξανά την παλιά κασέτα», «Εθνικιστικό παραλήρημα» και «Πετάνε τη διαδικασία επαναπροσέγγισης».

Στο προεκλογικό μανιφέστο του AKΡ στα Ελληνικά ΜΜΕ, αναφέρονται: «Τα βήματα της Ελλάδας, που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και τις συμφωνίες, θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια της Τουρκίας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο» και «Στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο, έναν από τους πιο θεμελιώδεις πυλώνες της γαλάζιας πατρίδας μας, θα προστατεύσουμε τα νόμιμα συμφέροντα της χώρας μας και της ‘ΤΔΒΚ’, που πηγάζουν από το διεθνές δίκαιο, κινητοποιώντας όλα τα μέσα μας».

Από την άλλη, θα προσπαθήσουμε να επιλύσουμε τις συγκρούσεις στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο μέσω διπλωματικών διαπραγματεύσεων με τη γειτονική μας Ελλάδα, που στάθηκε δίπλα μας στην καταστροφή του αιώνα. Πιστεύουμε ότι αυτό θα ενισχύσει την οικονομική, ανθρωπιστική και πολιτιστική αλληλεπίδραση και συνεργασία των δύο γειτονικών χωρών».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου