Σχόλιο Στρατηγού Φράγκου Φ.:
Η Γαλλία δώρισε το Σαντζάκι της Αλεξανδρέττας (Χατάι) το 1939 μια καθαρά Αραβική περιοχή, που ανήκει στη Συρία με ένα υπό αμφισβήτηση δημοψήφισμα!!…
Ο πρώην Α/ ΓΕΕΘΑ Ιλκέρ Μπάσμπουγ
μιλά για το δημογραφικό, που προκύπτει με την εγκατάλειψη του Χατάι μετά τους σεισμούς αλλά δεν αποκαλύπτει, ότι το μείζον των Τούρκων εκεί είναι έποικοι, όπως στη κατεχόμενη Βόρεια Κύπρο..
Με την ιστορική, πολιτιστική και δημογραφική του δομή, το Χάταϊ είναι επίσης στρατηγικής σημασίας με τη γεωγραφική του θέση. Το Χάταϊ δίνει στην Τουρκία ένα πλεονέκτημα κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο. Μετατρέπει τον κόλπο Αλεξανδρέττας σε Τουρκικό κόλπο. Όπως και στις άλλες πόλεις μας, υπάρχουν μεταναστεύσεις και από αυτή την όμορφη πόλη. Οι άνθρωποι μεταναστεύουν. Ωστόσο, αυτοί οι μετανάστες θα πρέπει να επιστρέψουν με τη διαμόρφωση των κατάλληλων συνθηκών.Είναι επιτακτική ανάγκη να αποφευχθούν συνέπειες που μπορεί να προκαλέσουν αλλαγή στη δημογραφική δομή του Χάταϊ. Είναι ζωτικής σημασίας. Αυτό είναι και το χρέος μας προς τον Ατατούρκ.
Εφημερίδα «Σοζτζιού» της 2 Μαρτίου 2023
Uğur Dündar
Στο χθεσινό μέρος της συνέντευξής μας με τον 26ο Α/ΓΕΕΘΑ των ΤΕΔ Στγό Ιλκέρ Μπάσμπουγ, ο κος Μπάσμπουγ αποκάλυψε με περιεκτικό και κατανοητό τρόπο, υπό το φως ιστορικών ντοκουμέντων, γιατί ο Ατατούρκ αποδέχτηκε το πρόβλημα του Χάταϊ ως προσωπική του υπόθεση και πώς πάλεψε να το λύσει.
Έτσι, γινόμαστε μάρτυρες για άλλη μια φορά πόσο μεγάλος ηγέτης ήταν ο Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ. Στο σημερινό μέρος της συζήτησής μας, του αφήνω ξανά τον λόγο:
★★★
Ιλκέρ Μπάσμπουγ: Η στρατηγική που ακολούθησε ο Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ για την επίλυση του προβλήματος του Χατάι, είναι η «στρατηγική αποτροπής στην οποία επιδεικνύεται αποφασιστικότητα». Αυτή η στρατηγική εφαρμόστηκε ως «διαχείριση κρίσεων». Είναι ένα μοναδικό παράδειγμα διαχείρισης κρίσεων. Ξέρετε, στο Πανεπιστήμιο MEF, διεξάγουμε ένα δευτερεύον μάθημα επιλογής με τίτλο «Μελέτη πεδίου για τους ηγέτες που έγραψαν ιστορία στον 20ο αιώνα».
Στο μάθημα που θα πραγματοποιήσουμε στις 7 Μαρτίου 2023, θα συζητήσουμε το πρόβλημα του Ατατούρκ και του Χάταϊ με τους μικρούς μας φίλους φοιτητές, ως παράδειγμα ηγεσίας στη διαχείριση κρίσεων.
★★★
Λόγω των σεισμών στο Kαχραμάνμαρας στις 6 Φεβ 2023, η όμορφη χώρα μας η Τουρκία, βίωσε τις πιο οδυνηρές ημέρες στην ιστορία της Δημοκρατίας. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι μας πέθαναν. Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι τραυματίστηκαν. Εκτός από απώλειες ανθρώπινων ζωών, ο σεισμός αυτός προκάλεσε και μεγάλες υλικές ζημιές σε 11 νομούς. Όπως είπα στις 14 Φεβ 2023, η Τουρκία κάθεται σε μια ζώνη σεισμού.
Ενόψει της καταστροφής του σεισμού της 6ης Φεβ 2023, πρέπει να εντοπίσουμε γρήγορα τις ελλείψεις και τις ανεπάρκειες που αντιμετωπίσαμε και να λάβουμε άμεσα διορθωτικά μέτρα για να διορθώσουμε αυτές τις ελλείψεις. Σύμφωνα με τους επιστήμονές μας, δυστυχώς, υπάρχει κίνδυνος σεισμών σε μεγάλες πόλεις όπως η Σμύρνη, ειδικά στην Κωνσταντινούπολη. Αν δεν είμαστε προετοιμασμένοι γι’ αυτούς τους σεισμούς, οι συνέπειες που θα αντιμετωπίσουμε μπορεί να είναι πιο σοβαρές απ’ ότι σήμερα.
Έχουμε πολύ σημαντικές πόλεις στην περιοχή που έχουν καταστραφεί από την καταστροφή. Αυτές οι πόλεις είναι μοναδικές περιοχές όσον αφορά τις οικονομικές, κοινωνικές, ιστορικές και πολιτιστικές πτυχές. Σε αυτές τις πόλεις, πρέπει να επισκευάσουμε και να ανανεώσουμε χωρίς να βλάψουμε την κοινωνική, οικονομική, ιστορική, πολιτιστική και δημογραφική δομή, χωρίς να προκαλέσουμε καμία αλλαγή σε αυτές τις δομές.
★★★
Με την ιστορική, πολιτιστική και δημογραφική του δομή, το Χάταϊ είναι επίσης στρατηγικής σημασίας με τη γεωγραφική του θέση. Το Χάταϊ δίνει στην Τουρκία ένα πλεονέκτημα κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο. Μετατρέπει τον κόλπο Αλεξανδρέττας σε Τουρκικό κόλπο. Όπως και στις άλλες πόλεις μας, υπάρχουν μεταναστεύσεις και από αυτή την όμορφη πόλη. Οι άνθρωποι μεταναστεύουν. Ωστόσο, αυτοί οι μετανάστες θα πρέπει να επιστρέψουν με τη διαμόρφωση των κατάλληλων συνθηκών.
Είναι επιτακτική ανάγκη να αποφευχθούν συνέπειες που μπορεί να προκαλέσουν αλλαγή στη δημογραφική δομή του Χάταϊ. Είναι ζωτικής σημασίας. Αυτό είναι και το χρέος μας προς τον Ατατούρκ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου