Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2023

Η άγνωστη αερομαχία στην Ρόδο με την πτώση του Τούρκου στην θάλασσα: «Τον έριξα», ήταν το σήμα του Έλληνα πιλότου (vid)

Σαν σήμερα το 1995 έλαβε χώρα αερομαχία, με αποτέλεσμα την πτώση του τουρκικού F-16 να και 3ης γενιάς, σε αντίθεση με το ελληνικό Mirage F1CG, 2ης γενιάς.

Το σήμα «τον έριξα»

Ήταν ένα συνηθισμένο πρωινό όπως όλα τα άλλα, 8η Φεβρουαρίου το 1995, όταν στην 126η Σμηναρχία μάχης στο Ηράκλειο Κρήτης δίνεται εντολή σε ένα ζευγάρι ελληνικά Mirage F1CG να απογειωθούν προς αναχαίτιση.

Ένας σχηματισμός 4 τουρκικών F-16 είχε εισέλθει στο FIR Αθηνών χωρίς να καταθέσει σχέδια πτήσης, κατά την πάγια τουρκική τακτική. Τα αεροσκάφη (σ.σ. τρίτης γενιά των Τούρκων, δεύτερης τα ελληνικά) συναντήθηκαν στον εναέριο χώρο, τέσσερα περίπου ναυτικά μίλια ανοικτά των δυτικών ακτών της Καρπάθου, οπότε ακολούθησε αναγνώριση και αναχαίτιση των τουρκικών αεροσκαφών.

Διαβάστε αναλυτικά το άρθρο στην ιστοσελίδα:www.gazzetta.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου