Ο Επίτιμος Αρχηγός ΓΕΣ Στρατηγός Φρ. Φράγκος σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ στην εκπομπή "Σήμερα" αναφέρθηκε στις τελευταίες εξελίξεις στα Ελληνοτουρκικά.
Δείτε το βίντεο της συνέντευξης:
Για την δήλωση του Π/Θ για έρευνες νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου και της Κρήτης από την Εxxon Mobil ο στρατηγός απάντησε πως οι Τούρκοι θεωρούσαν πως εμείς θα είμασταν πιο συγκαταβατικοί μαζί τους. Στην συγκεκριμένη περίπτωση όταν βγει η Navtex η οποία θα καθορίζει ποιες περιοχές θα αποκλειστούν για έρευνες τότε ίσως να έχουμε μια πιο άμεση απάντηση από τους Τούρκους.
Και συνέχισε πως αυτό που τους απασχολεί τώρα είναι εάν εμείς μπορούμε να συνάψουμε συμφωνίες με την Λιβύη πράγμα βέβαια που είναι δύσκολο μετά την απόφαση της 28ης Οκτωβρίου του Συμβουλίου Ασφαλείας με την οποία η προσωρινή κυβέρνηση της Λιβύης δεν μπορεί να συνάπτει συμφωνίες. Ορθώς ο Π/Θ εμμένει στον διάλογο με την Λιβύη καθώς έτσι στέλνει το μήνυμα ότι το Τουρκολιβυκό Σύμφωνο έστω και αν αναρτήθηκε στον ΟΗΕ δεν έχει ισχύ, σε συνδυασμό με την Ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία και την προοπτική επέκτασης της.
Σημαντική χαρακτήρισε και την συνάντηση των υπουργών της Ελλάδος,της Κύπρου και του Λιβάνου για την ΑΟΖ όπου θα τεθεί και το θέμα των 12 ν.μ. νοτίως της Κρήτης.
Επεσήμανε ως θετικό γεγονός την συγκατάνευση του πολιτικού κόσμου για το θέμα των 12 ν.μ. νοτίως της Κρήτης αλλά και το άνοιγμα της συζήτησης για την επέκταση νοτίως της Ρόδου και Καστελόριζου "κάτι που πρέπει να γίνει" ανέφερε χαρακτηριστικά.
Εκτίμησε πως σε μια τέτοια κίνηση η αντίδραση της Τουρκίας θα είναι σε ρητορικό επίπεδο και όχι ουσίας αλλά παράλληλα θα διαφανεί η πραγματική απειλή τους καθώς είναι ενάντια σε κράτος μέλος του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. αλλά και του Διεθνούς Δικαίου εν γένει.
Δήλωσε χωρίς περιστροφές ότι η Ελλάδα είναι πανέτοιμη! Το γνωρίζουν οι Τούρκοι και δεν τολμούν…
Όσον αφορά την επίσκεψη του Γ.Γ. του ΝΑΤΟ κ. Στόλτενμπεργκ στην Τουρκία είπε ότι για πρώτη φορά έφυγε ενοχλημένος αφού τελικά αντιλήφθηκε δεν μπορείς να συνομιλήσεις χωρίς να τρελαθείς με τους Τούρκους ούτε εντός των πλαισίων του ΝΑΤΟ ούτε εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ανέφερε πως οι Τούρκοι νιώθουν περικυκλωμένοι από τις συμφωνίες που υπέγραψαν οι Αμερικανοί με τους Κούρδους σε Συρία και Ιράκ αλλά και από την Αίγυπτο η οποία στα πλαίσια της Αραβικής συνόδου τους προειδοποίησε να αποσύρουν τα στρατεύματα τους από Συρία, Ιράκ και Λιβύη χωρίς όρους.
Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η προσπάθεια των Αμερικανών να τους καθησυχάσουν με το ενδεχόμενο κάποια στιγμή να τους δώσουν τα F-16 .
Επανέλαβε για πολλοστή φορά ότι σε περίπτωση πολέμου θα είμαστε μόνοι αλλά με την διαφορά ότι πλέον υπάρχει το δεδομένο της Ουκρανίας και η στάση που κράτησε η ελληνική κυβέρνηση και παράλληλα καιρός είναι η αλλαγή αντίληψης από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον ευρωπαϊκό στρατό.
Έτσι σε μία τέτοια περίπτωση θα έχουμε ισχυρές συμμαχίες και ένα πανίσχυρο στρατό ο οποίος συνεχώς θα ανεβάζει το επίπεδο του. Άλλωστε και ο πρέσβης των Ηνωμένων πολιτειών δήλωσε ξεκάθαρα ότι η Ελλάδα μπορεί να τα καταφέρει μόνη της.
Η δυσκολία του διαλόγου έγκειται στο γεγονός ότι η απέναντι πλευρά έχει επιδοθεί σε μία φρενίτιδα εθνικισμού η οποία είναι δύσκολο να αποστασιοποιηθεί από μία ενδεχόμενη εναλλαγή στην ηγεσία της Τουρκίας.
Για τον πύραυλο TAYFUN ανέφερε ότι η Ελλάδα δεν έχει χάσει το στρατηγικό της βάθος αλλά το υπέρ καλύπτουμε με το πολεμικό μας ναυτικό και αεροπορία η οποία είναι από τις καλύτερες του κόσμου και επανέλαβε πως υπάρχει απάντηση και για τα drones των Τούρκων.
Σημείωσε ότι επιτέλους η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να χαράξει κοινά σύνορα κοινή εξωτερική πολιτική και άμυνα κάτι που δεν έγινε εφικτό μέχρι και σήμερα διότι υπήρχε απροθυμία εξεύρεσης πόρων και έδωσε ως παράδειγμα τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις επιπτώσεις που έχει στην Ευρώπη.
Τέλος για την Κύπρο δήλωσε ότι πρέπει να εξοπλιστεί και στο ναυτικό και στην αεροπορία από τα οπλικά συστήματα που εμείς σταδιακά αποσύρουμε και να μπει στο ΝΑΤΟ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου