Η ανθοφορία του κρόκου, «χρυσάφι» της ελληνικής γης όπως τον αποκαλούν, βρίσκεται στ’ αποκορύφωμά της και εντυπωσιάζει αυτήν την εποχή
Τις μέρες αυτές οι κροκοκαλλιεργητές εργάζονται συνεχώς, προκειμένου να αφαιρέσουν με το χέρι τ’ άνθη του κρόκου/Photo: Αργύρης Καραμούζας |
ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΣΑΒΒΙΔΗ
Χρώματος μώβ είναι ο μοναδικός λόγος που τις μέρες αυτές θα πρέπει να εκδράμετε προς δυτική Μακεδονία και στα φημισμένα κροκοχώρια της Κοζάνης. Είναι η εποχή που η ανθοφορία του κρόκου, «χρυσάφι» της ελληνικής γης όπως τον αποκαλούν, βρίσκεται στ’ αποκορύφωμά του, εντυπωσιάζοντας για το έντονο χρώμα και το βαθύ άρωμα του.
Ο κρόκος, γνωστός και με τις ονομασίες ζαφορά και σαφράνι, είναι το φυτό από τ’ οποίο παράγεται ένα από τα πιο ακριβά καρυκεύματα στον κόσμο, το οποίο, όμως, έχει ευρεία χρήση και στην φαρμακοβιομηχανία. Ο ελληνικός κρόκος, ο κρόκος Κοζάνης, είναι ΠΟΠ (Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης) και ανήκει στην καλύτερη ποιότητα σαφράν στον κόσμο, χωρίς υπερβολή.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου