Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2022

Φρ. Φράγκος: Αμεση επέκταση χωρικών υδάτων στα 12 ν.μ. Νότια της Κρήτης (βίντεο)



Ο Επίτιμος Αρχηγός ΓΕΣ Στρατηγός Φρ. Φράγκος παραχώρησε συνέντευξη στην τηλεοπτική εκπομπή του ANT1 "Καλημέρα Ελλάδα" με τους δημοσιογράφους  Γιώργο Παπαδάκη και Μαρία Αναστασόπουλου με θέμα συζήτησης τις τελευταίες εξελίξεις στα Ελληνοτουρκικά.

Ο Στρατηγός ξεκίνησε την συζήτηση με την διαπίστωση ότι η τουρκική αντίληψη δεν μπορεί να εξηγηθεί με τον δυτικό τρόπο..

Δείτε το βίντεο της συνέντευξης:

Και συνέχισε λέγοντας ότι αυτό που πρέπει να μας προβληματίσει είναι το γεγονός ότι η Τουρκία αποκτά μια ναυτική βάση στην Λιβύη η οποία ολοκληρώνεται εντός του 2023 και έχει υπό κατάληψη το αεροδρόμιο με όλες τις υποδομές του. Δημιουργώντας έτσι μια νέα απειλή από το Νότο σε συνδυασμό με την ναυτική βάση που κατέχουν στην Αυλώνα της Αλβανίας και τον εξοπλισμό της με Drones Bayraktar.

Επιδίωξη της Τουρκίας είναι η περίσφιξη στρατιωτικά και, κλείνοντας τον κύκλο,με στόχο την να δημιουργήσουν απειλή από διαφορετικές κατευθύνσεις σε αεροναυτικό πόλεμο και εξαναγκάζοντας τις δυνάμεις να διασκορπιστούν ώστε να απωλέσουμε την εν τόπο και χρόνο ισχύ.

Ο Επίτιμος Αρχηγός ΓΕΣ αναφέρθηκε στην συνεχιζόμενη απειλητική ρητορική της τουρκικής ηγεσίας με αμφισβήτηση του καθεστώτος των νησιών μας όπως τελευταία ο κυβερνητικός εταίρος και φερέφωνο του Ερντογάν κ. Μπαχτσελί σημειώνοντας ότι προέρχονται από την ίδια κολυμβήθρα του κόμματος Ερμπακάν.

Η απάντηση της Ελλάδος στο ενδεχόμενο που γεωτρύπανο ή ερευνητικό σκάφος ενεργήσει εντός της ελληνικής ΑΟΖ είναι η επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ν.μ.

Τόνισε πως σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΥΠΕΞ η Ελλάδα διατηρεί, όπως ορίζει η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, δικαίωμα ipso facto και ab initio σε υφαλοκρηπίδα, η οποία, ελλείψει διμερούς συμφωνίας ορίζεται με τη μέση γραμμή, πλην όμως στην συμφωνία που έχει υπογραφεί μεταξύ της Τουρκίας και Λιβύης το 40% που παραχωρείται στην Λιβύη είναι εντός της ελληνικής ΑΟΖ την οποία ατυχώς εμείς δεν έχουμε ανακηρύξει διαχρονικά.

Επίσης το Τουρκολιβυκό Σύμφωνο αγνοεί Ρόδο - ΚΑΣΟ - ΚΑΡΠΑΘΟ - ΚΡΗΤΗ και ακουμπάει στα 6 ν.μ.

«Η επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ν.μ. όπως επεσήμανε πρέπει να γίνει καθώς από εκεί και πέρα θα μετρήσει η ΑΟΖ...Έχοντας ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ ΕΝΤΟΣ ΤΩΝ ΧΩΡΙΚΩΝ ΥΔΑΤΩΝ ΚΑΙ ΚΥΡΙΑΡΧΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΕΝΤΟΣ ΤΗΣ ΑΟΖ»

Για το casus belli που έχει ψηφιστεί από το 1995 από την τουρκική εθνοσυνέλευση είπε πως δεν έχει καταγγελθεί διαχρονικά και αφορά μάλιστα μια χώρα μέλος του ΝΑΤΟ να απειλεί άλλη χώρα μέλος του ΝΑΤΟ στηλιτεύοντας την πολιτική των ίσων αποστάσεων του Γ.Γ. του ΝΑΤΟ κ. Στόλτενμπεργκ.

Πρότεινε διπλωματική επίθεση ενημέρωσης της Διεθνούς κοινότητας ότι επίκειται επέκταση των χωρικών υδάτων σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας το οποίο δεν έχει προσυπογράψει η Τουρκία, αλλά και την ανακήρυξη της ΑΟΖ κάτι που εν πολλοίς θα λύσει το ζήτημα. Δυστυχώς εμείς κωφεύαμε όταν ο τότε πρόεδρος της Κύπρου Τάσος Παπαδόπουλος μας καλούσε να καθορίσουμε την Ελληνοκυπριακή ΑΟΖ.

Επίσης πρότεινε συνάντηση των πολιτικών αρχηγών για την χάραξη ενιαίας εθνικής γραμμής και παράλληλη ενημέρωση - προετοιμασία του ελληνικού λαού για όλα τα πιθανά σενάρια.

Επέστησε την προσοχή λέγοντας ότι το νέο Τουρκολιβυκό μνημόνιο είναι ΑΚΥΡΟΣΙΜΟ ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΑΚΥΡΟ

Η Τουρκία εξήγησε ότι δεν επιδιώκει τον πόλεμο διότι διαχρονικά κινείται σε μια κόκκινη γραμμή με στόχο να "αρπάξει" και επιτίθεται μόνο όταν σε βρει διαλυμένο επικαλούμενος την ιστορία της,όπως έγινε και στην Κύπρο με τον ηλίθιο όπως χαρακτήρισε Ιωαννίδη με αποτέλεσμα την κατοχή του 37%  του νησιού.

Τώρα έχουμε όπως είπε μια χρυσή ευκαιρία ο Έλληνας Π/Θ στην σύνοδο της Ε.Ε. στην Πράγα να εξηγήσει το καθεστώς του casus belli την μόνιμη απειλή που δέχεται μια χώρα κράτος μέλος στηλιτεύοντας παράλληλα την μη ύπαρξη κοινής εξωτερικής πολιτικής και Άμυνας αλλά και την αποτυχία της και στο επίπεδο της οικονομικής ένωσης όπως εκδηλώθηκε με την ενεργειακή κρίση.

Δήλωσε πως πρέπει να εκμεταλλευτούμε την στάση των αραβικών κρατών και αναφέρθηκε στην συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε στην έδρα του Συνδέσμου στο Κάϊρο, στο περιθώριο της 158ης Συνόδου του Συμβουλίου του Αραβικού Συνδέσμου σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών αποτελούμενη από την Αίγυπτο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το βασίλειο του Μπαχρέιν, το βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας και το Γενικό Γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου, όπου εκφράστηκε η ανησυχία της για τη συνέχιση της στρατιωτικής τουρκικής παρουσίας στα εδάφη αραβικών χωρών και για τις τουρκικές παρεμβάσεις στα εσωτερικά των αραβικών χωρών και αποφάσισε:

- Την ανάγκη η Τουρκία να αποσύρει τις δυνάμεις της άμεσα, χωρίς προϋποθέσεις ή όρους από Λιβύη - Ιράκ - Συρία. Αυτό να πράξει ο κ. Δένδιας τώρα που θα μεταβεί στην Αίγυπτο. Έτσι ακυρώνει την ναυτική και αεροπορική βάση της Τουρκίας στην Λιβύη.

- Απέρριψε οποιονδήποτε επηρεασμό της δημογραφικής σύνθεσης σε διάφορες αραβικές περιοχές που υπόκεινται στον έλεγχο των τουρκικών δυνάμεων.

Σε ερώτηση εάν πρέπει να συναντηθεί ο Έλληνας Π/Θ με τον Τούρκο Πρόεδρο ο στρατηγός ξεκαθάρισε ότι δεν πρέπει να το ζητήσουμε από την πλευρά μας αλλά να διατυπωθεί η άποψη ότι είμαστε έτοιμοι να μιλήσουμε εφόσον η Τουρκία αποδεχθεί:

- Άρση του casus belli 

- Το Διεθνές Δίκαιο

- Σεβασμό στις Διεθνείς συνθήκες

- Σεβασμό στην Εθνική κυριαρχία της Ελλάδος

- Άμεσο τερματισμό της επιθετικής και παραβατικής συμπεριφοράς έναντι της Ελλάδος, όπως με το άνοιγμα δημοσίων κτιρίων στο Βαρώσι της Κύπρου ή με την εγκαίνια γραφείου για τους Τούρκους του εξωτερικού στην Αδριανούπολη παρουσία των ψευτομουφτήδων!

Όσον αφορά την Διεθνή Κοινότητα σημείωσε ότι τα λόγια δεν μας αρκούν αλλά να εγκαλέσουν τον Ερντογάν στην νομιμότητα..

Αυτό που αισθάνονται οι Τούρκοι είναι ότι σφίγγει ο κλοιός από Συρία - ΚΟΥΡΔΙΣΤΑΝ - Β. Ιράκ και Ελλάδα ύστερα και από την συμφωνία που υπεγράφη στο Irbil από τον Υπουργό των Πεσμεργκά και την ΥΦΕΘΑ των ΗΠΑ. Αλλά και η παρουσία των Αμερικανών τόσο στην ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ όσο και στην Σούδα με παράλληλη απώλεια της αξίας της βάσης των ΗΠΑ στο Ιντσιρλίκ στην νοτιοανατολική Τουρκία.

Τέλος συνέστησε ψυχραιμία πλην όμως σε περίπτωση που αποσταλεί γεωτρύπανο ή ερευνητικό σκάφος οφείλουμε να αντιδράσουμε ως κυρίαρχο κράτος.-

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου