Πέμπτη 19 Μαΐου 2022

Δεν είναι μια φωτεινή κατάσταση να συμβιβαστείς με τα F-16, ενώ η Ελλάδα φιλοδοξεί να πάρει τα F-35

 Εφημερίδα «Τζουμχουριέτ» της 18 Μαϊου 2022

Ο πρώην πρέσβης Faruk Logoğlu αξιολόγησε την επίσκεψη του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στις ΗΠΑ.

Ο πρώην πρεσβευτής της Ουάσινγκτον Faruk Loğoğlu, δήλωσε σχετικά με την επίσκεψη του ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου στις ΗΠΑ: «Δεν είναι μια φωτεινή κατάσταση να συμβιβαστείς με τα F-16, ενώ η Ελλάδα φιλοδοξεί για τα F-35».

Ο ΥΠΕΞ Τσαβούσογλου επισκέπτεται τις ΗΠΑ για να συναντηθεί με τον Αμερικανό ομόλογό του Άντονι Μπλίνκεν, στο πλαίσιο του «Στρατηγικού Μηχανισμού» που έχει συσταθεί μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ. Οι δύο υπουργοί αναμένεται να συναντηθούν σήμερα στην Ουάσιγκτον. Στη συνάντηση θα συζητηθεί το νέο αίτημα της Τουρκίας για F-16 από τις ΗΠΑ και οι αιτήσεις της Σουηδίας και της Φινλανδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ. Η επίσκεψη έρχεται αμέσως μετά τη συνάντηση του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στον Λευκό Οίκο. Αξιολογώντας την επίσκεψη στην εφημερίδα «Τζουμχουριέτ», ο συνταξιούχος πρεσβευτής Loğoğlu τόνισε ότι η «ζεστασιά» στη συνάντηση Μπάιντεν-Μητσοτάκη δεν προκαλεί έκπληξη και είπε: «Λαμβάνοντας υπόψη το παρελθόν του Μπάιντεν, δείχνει πάντα τη συμπάθεια και το ενδιαφέρον του προς την Ελληνική πλευρά και υπερασπίστηκε τις Ελληνικές διατριβές στο Αιγαίο και την Κύπρο. Τηρεί αυτή τη στάση. Στις συνθήκες της κρίσης της Ουκρανίας, δείχνουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον για την Ελλάδα, γιατί οι ΗΠΑ έχουν κάνει μια σοβαρή συσσώρευση στην Ελλάδα, για να τη χρησιμοποιήσουν εναντίον της Ρωσίας».

 «Το εκπληκτικό αποτέλεσμα είναι δύσκολο»

Δηλώνοντας ότι είναι απίθανο να βγει ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα από την επίσκεψη Τσαβούσογλου, ο Loğoğlu είπε: «Πιθανότατα θα είναι επικεντρωμένο στα F-16. Μπορεί να υπάρχει μια λογική γι’ αυτή την αγορά σύμφωνα με τις ανάγκες, αλλά η αγορά ενός F-16 αντί ενός F-35, είναι σαν να αγοράζεις ένα καινούργιο αυτοκίνητο παλιού τύπου. Δεν είναι μια φωτεινή κατάσταση για την Τουρκία, να συμβιβαστεί με τα F-16, σε ένα περιβάλλον όπου η Ελλάδα φιλοδοξεί να αποκτήσει τα F-35. Είναι δύσκολο να καταλήξουμε σε ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα από την επίσκεψη, αλλά η κυβέρνηση, που περιμένει να βγει κάτι θετικό, θα τη θεωρήσει εποικοδομητική επίσκεψη ανεξαρτήτως αποτελέσματος και θα προσπαθήσει να την αντικατοπτρίσει στο κοινό μ’ αυτόν τον τρόπο. Σημειώνοντας ότι το αμερικανικό Κογκρέσο θα διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο στην πώληση των F-16 στην Τουρκία, ο Loğoğlu είπε: «Η κυβέρνηση μπορεί να εγκρίνει, αλλά δεν πρέπει να αντιταχθεί και το Κογκρέσο.. Φαίνεται δύσκολο για το Κογκρέσο να αναλάβει αυτή την πώληση, ενώ είναι γνωστή η στάση του για το Αρμενικό ζήτημα, τις Τουρκο-Ελληνικές σχέσεις και το ζήτημα του Αιγαίου».

 «Μήνυμα στο εσωτερικό»

Δηλώνοντας ότι η ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, θα είναι επίσης ένα νέο θέμα της ατζέντας στις σχέσεις, ο Loğoğlu είπε:

«Οι λόγοι της Τουρκίας που αντιτίθεται στην ένταξη αυτών των χωρών στο ΝΑΤΟ, μπορεί να είναι δικαιολογημένοι. Ωστόσο, αυτές οι δικαιολογίες αναφέρθηκαν σε λάθος μέρος και σε λάθος χρόνο». Επισημαίνοντας ότι οι αντιρρήσεις κατά της ένταξης των δύο χωρών ανακοινώθηκαν από τις δηλώσεις του Προέδρου Ερντογάν και όχι διπλωματικά, ο Loğoğlu είπε:

«Αν συγκρίνουμε το ΝΑΤΟ με ένα τραπέζι πόκερ, αυτές οι δηλώσεις είναι σαν να παίζουμε κουμκάν σε ένα τραπέζι πόκερ. Στην εσωτερική πολιτική, θα προσπαθήσουμε να τηρήσουμε έναν λόγο όπως ΄΄Προκαλούμε και το ΝΑΤΟ΄΄. Όμως οι δημόσιες κατακραυγές βλάπτουν την Τουρκία»


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου