Στρατηγός Φράγκος Φ.:
Κύριε καθηγητά και λίγα τους καταμάρτυρας…
Του ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΚΑΡΥΩΤΗΗ νέα Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS) υιοθετήθηκε στην Νέα Υόρκη στις 30 Απριλίου του 1982. Δηλαδή έχουν περάσει από τότε 40 ολόκληρα χρόνια και όλοι οι οκτώ πρωθυπουργοί της Ελλάδας,που κυβέρνησαν από τότε την χώρα, ουσιαστικά αδιαφόρησαν για ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της παγκόσμιας κοινότητας στο 20ο αιώνα, που δεν ήταν άλλο από την δημιουργία της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ).
Όταν επέστρεψα στην Ουάσιγκτον, στο τέλος Απριλίου 1982, από τη Νέα Υόρκη, όπου ήμουν μέλος της ελληνικής αντιπροσωπείας στην Τρίτη Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας, έστειλα ένα σημείωμα στο Υπουργείο Συντονισμού (υπηρετούσα τότε ως οικονομικός σύμβουλος της πρεσβείας μας στην Ουάσιγκτον) επισημαίνοντας την αξία της ΑΟΖ, αλλά δεν έλαβα ποτέ καμία απάντηση.
Έτσι ξεκίνησα, πριν 40 χρόνια, να ασχολούμαι με την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, αλλά πολλοί στην Αθήνα με θεωρούσαν ένα γραφικό τύπο και δεν έδωσαν καμία σημασία στο πρώτο χάρτη που δημοσιεύτηκε ποτέ στην Ελλάδα με τα θαλάσσια σύνορα της πατρίδας μας.
Διαβάστε αναλυτικά το άρθρο στην ιστοσελίδα:hellasjournal.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου