Σάββατο 22 Ιανουαρίου 2022

Γρίφος η επιστροφή κλεμμένων αρχαιοτήτων από τους ναζί

 Σχόλιο Στρατηγού Φράγκου Φ.:

Το απύθμενο θράσος των δήθεν πολιτισμένων της Ευρώπης είναι επιστημονικοί τυμβωρύχοι..

Οι Άγγλοι στην Αμφίπολη εκεί στον Λόφο Κάστα στον Α’ ΠΠ, έτσι και στην τετραπλή κατοχή Γερμανοί και Βούλγαροι έκαναν πλιάτσικο σε αρχαιολογικούς θησαυρούς..

Ο Αυστριακός αρχαιολόγος Αουγκουστ Σέργκεντορφερ και Γερμανός αξιωματικός (δεύτερος από αριστερά) εικονίζονται στη διάρκεια λαθρανασκαφής θολωτού μινωικού τάφου στην Κρήτη το 1941. Αρθρο των New York Times παρουσιάζει νέα έρευνα του ακαδημαϊκού Βασίλη Πετράκου για τις παράνομες ανασκαφές των ναζί και τη λεηλασία αρχαιοτήτων κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου (φωτ. August Schörgendorfer photo album / Courtesy Georgia Flouda).


Οι ειδικοί εστιάζουν σε κλοπές εκθεμάτων από την Ελλάδα και σε λαθρανασκαφές Γερμανών στην Κατοχή.

Ενεργό ρόλο σε λαθρανασκαφές στην Κρήτη είχε αναλάβει ο Αυστριακός αντιστράτηγος Γιούλιους Ρίνγκελ το 1941, αμέσως μετά την εισβολή των γερμανικών στρατευμάτων στο νησί. Ο Ρίνγκελ, υποβοηθούμενος από υφισταμένους του, αφαίρεσε μεγάλο αριθμό αρχαιοτήτων, όπως πήλινα αντικείμενα, ληκύθους και τμήματα γλυπτών, με πολλά από αυτά να καταλήγουν σε γερμανικά μουσεία ως λάφυρα πολέμου και άλλα να πωλούνται από τον ίδιο τον στρατηγό.

Διαβάστε αναλυτικά το άρθρο στην ιστοσελίδα:www.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου