Κυριακή 9 Ιανουαρίου 2022

Ρωσικό δημοσίευμα – Μετά το Καζακστάν και στην Τουρκία μπορεί όλα να φουντώσουν ξαφνικά

 Σχόλιο Στρατηγού Φράγκου Φ.:

Ο ΥΠΕΞ ΗΠΑ δήλωσε, ότι όταν τα Ρωσικά στρατεύματα εισβάλουν δύσκολα αποχωρούν!!..

Τέρμα τα επτά τουρκικά κράτη κύριε Ερντογάν, τώρα αποφάσισε η «Άσπρη Αρκούδα», ότι το Καζακστάν είναι το χρυσωρυχείο της Ρωσίας και δεν στο χαρίζει..


Εντύπωση προκαλεί δημοσίευμα του ρωσικού φιλοκυβερνητικού πρακτορείου ειδήσεων Regnum, το οποίο προειδοποιεί πως όλα μπορεί να φουντώσουν ξαφνικά και στην Τουρκία. Την ίδια στιγμή, για χτύπημα της Τουρκίας στο Καζακστάν κάνει λόγο η επίσης φιλοκυβερνητική τουρκική εφημερίδα Γενί Σαφάκ.

ΚΑΖΑΚΣΤΑΝ:

Ενδεικτικά γιατί η ΜΟΣΧΑ δεν πρόκειται να εγκαταλείψει το Καζακστάν την ένατη μεγαλύτερη σε έκταση χώρα με 18 εκατομυρια κατοίκους εκ των οποίων 3 εκατομυρια Ρώσοι.

Η αξιοποίηση των κοιτασμάτων πετρελαίου, φυσικού αερίου, και η εξόρυξη μετάλλων έγινε αιτία για την προσέλκυση επενδύσεων στο Καζακστάν, που ξεπερνούν τα 40 δισεκατομμύρια μετά το 1993.

Ομοίως το 57% της βιομηχανικής παραγωγής της χώρας, και το 13% του ΑΕΠ οφείλονται στην εκμετάλλευση υδρογονανθράκων και ορυκτού πλούτου.

 Το Καζακστάν έχει παγκοσμίως τα δεύτερα μεγαλύτερα αποθέματα ουρανίου, χρωμίου, μόλυβδου, και ψευδάργυρου. 

Επίσης, έχει τα τρίτα παγκοσμίως μεγαλύτερα αποθέματα μαγγανίου, τα πέμπτα μεγαλύτερα αποθέματα χαλκού, και κατατάσσεται στην πρώτη δεκάδα για τον άνθρακα, τον σίδηρο και τον χρυσό. Ακομη είναι εξαγωγέας διαμάντιων.

Το Καζακστάν έχει τα ενδέκατα μεγαλύτερα αποδεδειγμένα αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου. 

Συνολικά, υπάρχουν 160 κοιτάσματα με πάνω από 2,7 δισεκατομμύρια τόνους πετρελαίου. Οι έρευνες για πετρέλαιο έχουν δείξει ότι τα κοιτάσματα στην Κασπιακή ακτή αποτελούν μέρος ενός πολύ μεγαλύτερου κοιτάσματος. 

Εκτιμάται ότι 3,5 δισεκατομμύρια τόνοι πετρελαίου και 2,5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου είναι τα αποθέματα στην περιοχή. 

Τα συνολικά αποθέματα πετρελαίου του Καζακστάν ανέρχονται στους 6,1 δισεκατομμύριους τόνους. 

Ωστόσο, υπάρχουν μόνο τρία διυλιστήρια εντός της χώρας, που βρίσκονται στο Ατιράου, στο Παβλοντάρ και το Σιμκέντ και δεν επαρκούν να διυλίσουν την συνολική παραγωγή αργού, ενώ το μεγαλύτερο μέρος του πετρελαίου εξάγεται στη Ρωσία.

Σύμφωνα με την αμερικανική EIA, το Καζακστάν παρήγαγε περίπου 1.540.000 βαρέλια πετρελαίου την ημέρα, το 2009

Τέλος το Καζακστάν διαθέτει μεγάλα κοιτάσματα φωσφορίτη. Ένα από τα πιο γνωστά κοιτάσματα είναι η λεκάνη Καρατάου, με 650 εκατομμύρια τόνους P2O5, καθώς και το κοίτασμα Τσιλισάου της λεκάνης φωσφόρου του Ακτόμπε που βρίσκεται στο βορειοδυτικό Καζακστάν, με απόθεμα 500 με 800 εκατομμύρια τόνους, με 9% μετάλλευμα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου