Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2022

Στην Αθήνα διαμάχη των 12 μιλίων

 Στρατηγός Φράγκος Φ.: Αντί σχολίου παρατίθεται η κάτωθι παράγραφος του άρθρου της Τουρκικής Εφ. MILLIYET

«Ο Δρ. Χρήστος Ροζάκης, συμμετέχοντας σε τηλεοπτικό πρόγραμμα το 2020, προκάλεσε αντιδράσεις λέγοντας ότι το Καστελόριζο είναι πιο κοντά στην Τουρκία και ότι οι Τουρκικές ακτές απέναντι είναι μεγαλύτερες από το νησί και απομακρύνθηκε από τη θέση του στο ο ΥΠΕΞ.»

Η προδοσία σε συνέχειες από την Εφ. MILLIYET!!..


Εφημερίδα «Μιλλιέτ» της 18 Ιανουαρίου 2022

Αντιπαράθεση προκάλεσαν στη χώρα οι νέες δηλώσεις του Ροζάκη, ο οποίος είχε παυτεί από τα καθήκοντά του στο παρελθόν από το ΥΠΕΞ, μετά τις δηλώσεις του για τα δικαιώματα των χωρικών υδάτων της Τουρκίας.

Τις τελευταίες ημέρες η Ελλάδα συγκλονίζεται από τους ισχυρισμούς ότι η Αθηναϊκή διοίκηση έχει αποκηρύξει την επέκταση των χωρικών της υδάτων στα 12 μίλια στις συνομιλίες της με την Τουρκία και αποδέχτηκε να τα αυξήσει στα 10 μίλια.

Μιλώντας στο Ελληνικό ραδιοφωνικό κανάλι «Alpha» την προηγούμενη μέρα, ο πρώην επικεφαλής του Ανώτατου Επιστημονικού Συμβουλίου του ΥΠΕΞ Δρ. Χρήστος Ροζάκης, υποστήριξε ότι η Ελληνική κυβέρνηση παραιτήθηκε από το αίτημα των 12 μιλίων για χωρικά ύδατα, στο πλαίσιο των διερευνητικών συνομιλιών με την Τουρκία και προσφέρθηκε να τα αυξήσει στα 10 ναυτικά μίλια. Τονίζοντας ότι η Αθήνα κάνει ότι μπορεί για να αναβιώσει ο διάλογος με την Τουρκία, οι δηλώσεις Ροζάκη έπεσαν σαν βόμβα στο Ελληνικό κοινό.

Μιλώντας στο ραδιόφωνο «ΕΡΤ» πριν από λίγες μέρες και εκφράζοντας ότι η Αθήνα μπορεί να συζητήσει το ζήτημα των χωρικών υδάτων με την Άγκυρα παρά την επίσημη θέση της, ο Ροζάκης δήλωσε ότι τα ζητήματα της ακτογραμμής και των χωρικών υδάτων αποτελούν αντικείμενο διαλόγου και είπε: «Η Τουρκία έχει 12 μίλια για την ηπειρωτική χώρα, θα πρέπει να επιστρέψουμε στις προηγούμενες θέσεις τους, οι οποίες έγιναν δεκτές ως 6 μίλια για τα νησιά», ήταν επίσης το αντικείμενο συζήτησης.

Δεν υπάρχει επίσημη ανακοίνωση

Μετά τις καταγγελίες του Ροζάκη ότι η Αθηναϊκή διοίκηση είχε αποδεχθεί το θέμα της επέκτασης των χωρικών υδάτων στα 10 μίλια, η συζήτηση στο Ελληνικό κοινό μεγάλωνε.

Πηγές του ΥΠΕΞ έκαναν εσπευσμένα δηλώσεις στον Τύπο της χώρας, σημειώνοντας ότι οι δηλώσεις του Ροζάκη ήταν προσωπικές του απόψεις. Στην είδηση που βασίζεται σε διπλωματικές πηγές του Ελληνικού Τύπου αναφέρθηκε ότι «βασική στάση της Ελλάδας είναι ότι το δικαίωμα επέκτασης των χωρικών υδάτων της χώρας στα 12 μίλια, όπως ορίζει το Διεθνές Δίκαιο και ιδιαίτερα η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS), είναι απαραίτητο σήμερα, όπως ήταν στο παρελθόν». Ωστόσο δεν υπήρξε επίσημη δήλωση από του Υπουργείο.

Από την άλλη, ο «σκιώδης» υπουργός Εξωτερικών του αντιπολιτευόμενου ΚΙΝΑΛ, ο Ανδρέας Λοβέρδος, ζήτησε μια επίσημη δήλωση από το Ελληνικό ΥΠΕΞ για τους εν λόγω ισχυρισμούς. Ο Λοβέρδος αντέδρασε έντονα, δηλώνοντας ότι τα σχόλια από Ελληνικές διπλωματικές πηγές είναι ενοχλητικά και ότι θα «επιβεβαιώσει όσα είπε ο Ροζάκης», μέχρι να δοθεί συγκεκριμένη απάντηση.

Ο Δρ. Χρήστος Ροζάκης, συμμετέχοντας σε τηλεοπτικό πρόγραμμα το 2020, προκάλεσε αντιδράσεις λέγοντας ότι το Καστελόριζο είναι πιο κοντά στην Τουρκία και ότι οι Τουρκικές ακτές απέναντι είναι μεγαλύτερες από το νησί και απομακρύνθηκε από τη θέση του στο ο ΥΠΕΞ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου