Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου 2021

Πρώτη αντίδραση στο κατηγορητήριο των Ναυάρχων

 Ιστοσελίδα «odatv» της 6 Δεκεμβρίου 2021

Αντίδραση από τον CEM GÜRDENİZ

Ο Ναύαρχος ε.α Cem Gürdeniz, εκ των κατηγορουμένων της υπόθεσης, αντέδρασε μετά το κατηγορητήριο. Λέγοντας: «Είθε ο Θεός να βοηθήσει το Τουρκικό έθνος», ο Gürdeniz μοιράστηκε το εξής:

«Η δημιουργία ενός τέτοιου κατηγορητηρίου από ένα δελτίο τύπου στο οποίο δεν υπήρχε εγκληματικό στοιχείο, τη στιγμή που η Τουρκία βρισκόταν υπό γεωπολιτική πολιορκία και οικονομική κρίση, είναι εξαιρετικά προβληματική από κάθε άποψη. Είθε ο Θεός να βοηθήσει το τουρκικό έθνος».

Η Γενική Εισαγγελία της Άγκυρας ολοκλήρωσε την έρευνα «δήλωσης» και εξέδωσε κατηγορητήριο κατά 103 υπόπτων...

Στο πλαίσιο της έρευνας που διεξήγαγε η Γενική Εισαγγελία της Άγκυρας, συντάχθηκε κατηγορητήριο κατά 103 Ναυάρχων ε.α, ζητώντας ποινή φυλάκισης έως και 12 ετών, για το αδίκημα της «συμφωνίας για τη διάπραξη εγκλημάτων κατά της ασφάλειας του κράτους ή της συνταγματικής τάξης»

Ξεκίνησε αυτεπάγγελτα η έρευνα για τη «δήλωση του Μοντρέ», η οποία εκπονήθηκε από απόστρατους Ναυάρχους στις 4 Απριλίου, από το Γραφείο Διερεύνησης Τρομοκρατικών Εγκλημάτων της Γενικής Εισαγγελίας της Άγκυρας και είναι γνωστή στο κοινό ως «δήλωση των ναυάρχων». Στο πλαίσιο της έρευνας, 10 από τους 14 Ναυάρχους ε.α που συνέταξαν την προαναφερθείσα δήλωση και συμμετείχαν ενεργά στη διαδικασία δημοσίευσης είναι οι:

 Ergun Mengi,

 Atilla Kezek,

 Alaettin Sevim,

 Ramazan Cem Gürdeniz,

 Nadir Hakan Eraydın,

 Bülent Olcay,

 Kadir Sağdıç,

 Türker. Ertürk,

 Turgay Erdağ και

 Ali Sadi.

Ο Unsal τέθηκε υπό κράτηση. Οι Engin Baykal, Cemil Şükrü Bozoğlu, Mustafa Özbey και Atilla Kıyat, κλήθηκαν να καταθέσουν στο αστυνομικό τμήμα. Οι ύποπτοι αφέθηκαν ελεύθεροι υπό τον όρο δικαστικού ελέγχου μετά τις καταθέσεις τους. Στο πλαίσιο της έρευνας, 6 απόστρατοι ναύαρχοι και 1 απόστρατος στρατηγός κλήθηκαν να καταθέσουν στις 16 Απριλίου και 84 ύποπτοι στις 27 Μαΐου και αφέθηκαν ελεύθεροι μετά από δικαστικό έλεγχο.

Κατηγορητήριο σχετικά με τους 103 υπόπτους

Η Γενική Εισαγγελία της Άγκυρας ολοκλήρωσε την έρευνα «δήλωσης» και εξέδωσε κατηγορητήριο κατά 103 υπόπτων. Στο κατηγορητήριο ζητήθηκε ποινή φυλάκισης έως και 12 ετών για τους υπόπτους για το αδίκημα της «συμφωνίας για διάπραξη εγκλήματος κατά της ασφάλειας του κράτους ή της συνταγματικής τάξης» του άρθρου 316/1 του TCK. Στη δήλωση που έκανε η Γενική Εισαγγελία, αναφέρεται ότι: «Η έρευνα γνωστή ως «δήλωση των ναυάρχων» ολοκληρώθηκε και το κατηγορητήριο στάλθηκε στο 20ο Ανώτατο Ποινικό Δικαστήριο της Άγκυρας. Με το κατηγορητήριο, 103 ύποπτοι κατηγορήθηκαν για διάπραξη εγκλημάτων κατά της ασφάλειας του κράτους ή της συνταγματικής τάξης που εμπίπτουν στο άρθρο 316/1 του TCK. Έχει ζητηθεί η τιμωρία τους για το αδίκημα της «συμφωνίας». Εξετάστηκε όλο το ψηφιακό υλικό ορισμένων υπόπτων, καθώς και εκείνων κατά των οποίων επιβλήθηκαν μέτρα κράτησης και οι αντιστοιχίες που αποτελούν αντικείμενο του εγκλήματος ταυτοποιήθηκαν με ψηφιακές εκθέσεις έρευνας και προστέθηκαν στο κατηγορητήριο.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου