Σάββατο 4 Δεκεμβρίου 2021

Δώρο 1 δισ. δολαρίων από τις ΗΠΑ στην Ελλάδα

 Σχόλιο Στρατηγού Φράγκου Φ.:

Αυτοί το «χαβά» τους που θα πάνε τα M1117 τροχοφόρα τεθωρακισμένα οχήματα στα νησιά και πρέπει να αποστρατικοποιηθούν..


Εφημερίδα «Σοζτζιού» της 4 Δεκεμβρίου 2021

Οι ΗΠΑ, που ενίσχυσαν τη στρατιωτική τους παρουσία στην Ελλάδα, ως αντάλλαγμα, άνοιξαν το πουγκί για την Αθήνα. Παραδόθηκαν τα περισσότερα από τα 1200 θωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού τύπου M1117 που δώρισε η Ουάσιγκτον.

Η Ελλάδα ανταμείφθηκε για τις ευκολίες που παρείχε στις ΗΠΑ στις στρατιωτικές σχέσεις. Η Αθήνα, που ανανέωσε τη συμφωνία αμυντικής συνεργασίας της με την Ουάσιγκτον και άναψε το πράσινο φως για την επανεγκατάσταση μεγάλου αριθμού Αμερικανών στρατιωτών στη χώρα, έλαβε σημαντική επιχορήγηση από τις ΗΠΑ. Ξεκίνησε η παράδοση των 1200 τροχοφόρων θωρακισμένων οχημάτων μεταφοράς προσωπικού M1117, εγκεκριμένων από το Κογκρέσο των ΗΠΑ δωρεάν στην Ελλάδα.

Τα στρατιωτικά οχήματα που έστειλαν οι ΗΠΑ έγιναν δεκτά με τελετή. Οι Έλληνες κληρικοί «ευλόγησαν» και τα θωρακισμένα

Στα χρώματα του Ελληνικού στρατού βάφτηκαν τα θωρακισμένα που ξεφόρτωσαν στο λιμάνι. Αναφέρεται ότι τα υπόλοιπα 400 από τα οχήματα θα αποσταλούν τον Φεβρουάριο. Τα 900 από τα οχήματα θα χρησιμοποιηθούν επιχειρησιακά και τα άλλα 300 θα θεωρηθούν ως ανταλλακτικά. Τα Ελληνικά ΜΜΕ υποστήριξαν ότι η συνολική αξία αυτής της επιχορήγησης πλησίασε το 1 δισεκατομμύριο δολάρια, όταν υπολογίστηκε το κόστος των όπλων και του εξοπλισμού επικοινωνίας στα οχήματα. Αναφέρθηκε ότι τα έξοδα μεταφοράς και συντήρησης των οχημάτων καλύφθηκαν από την Ελλάδα.

Θα τα στείλουν στα νησιά

Υποστηρίχθηκε ότι ο Ελληνικός στρατός θ’ αναπτύξει τα περισσότερα από τα εν λόγω οχήματα στη Δυτική Θράκη και στα νησιά του Αιγαίου. Υποστηρίζεται ότι μεταξύ αυτών είναι και τα νησιά που πρέπει να αποστρατικοποιηθούν σύμφωνα με τις συμφωνίες της Λωζάννης και του Παρισιού. Εάν γίνει ένα τέτοιο βήμα, αναφέρεται ότι η υψηλή ένταση μεταξύ Άγκυρας και Αθήνας θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο.

Μεγάλος αριθμός ελικοπτέρων και οχημάτων εκφορτώθηκε στην Αλεξανδρούπολη αυτή την εβδομάδα.

Νέα πλοία έρχονται στην Αλεξανδρούπολη

Χωρίς επιβράδυνση συνεχίζονται οι στρατιωτικές αποστολές που πραγματοποιούν οι ΗΠΑ στο Ελληνικό λιμάνι της Αλεξανδρούπολης. Χθες, ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ, επέβλεπε τις δραστηριότητες στο λιμάνι, το οποίο απέχει περίπου 35 χιλιόμετρα από τα Τουρκικά σύνορα. Από την άλλη πλευρά, Έλληνες αξιωματούχοι ανέφεραν ότι και άλλα πλοία θα φτάσουν στο λιμάνι στο άμεσο μέλλον και ότι η αποστολή θα συνεχιστεί έως τις 20 Δεκεμβρίου. Συνολικά, δηλώθηκε ότι στην περιοχή θα εκφορτωθούν 120 Ε/Π και περισσότερα από 1000 στρατιωτικά οχήματα. Ο Πάιατ χρησιμοποιούσε προηγουμένως τον όρο «άνευ προηγουμένου μεγέθους» γι’ αυτή την αποστολή.

Το υπουργείο Άμυνας δήλωσε ότι οι δραστηριότητες στην Αλεξανδρούπολη ήταν «για εκ περιτροπής σκοπούς» και παρακολουθήθηκαν στενά.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου