Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2021

Δήλωση μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας (ΣΕΑ) : Έμφαση στις «οικονομικές απειλές»

 Εφημερίδα «Τζουμχουριέτ» της 25 Νοεμβρίου 2021

Στο ΣΕΑ έγινε η ενημέρωση ότι «οι απειλές που συναντώνται κατά την εφαρμογή των οικονομικών πολιτικών αξιολογούνται».

Στην ανακοίνωση του ΣΕΑ, υπογραμμίστηκε ότι όλοι οι απαραίτητοι αγώνες κατά των τρομοκρατικών οργανώσεων θα συνεχιστούν χωρίς συμβιβασμούς.

Το ΣΕΑ συνεδρίασε υπό την προεδρία του Προέδρου Δημοκρατίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Οι ακόλουθες δηλώσεις συμπεριλήφθηκαν στη γραπτή ανακοίνωση που έγινε μετά τη συνάντηση και η οποία διήρκεσε 3 ώρες.

Αγώνας κατά της τρομοκρατίας

 Το ΣΕΑ ενημερώθηκε για τις επιχειρήσεις που πραγματοποιήθηκαν με καρτερία και αποφασιστικότητα τόσο μέσα στη χώρα αλλά και στο εξωτερικό, ενάντια σε κάθε είδους απειλές και κινδύνους κατά της εθνικής μας ενότητας και αλληλεγγύης, ιδιαίτερα κατά των PKK/KCK-PYD/YPG, των τρομοκρατικών οργανώσεων FETO και DEAŞ και επιπλέον συζητήθηκαν τα μέτρα.

 Στο πλαίσιο αυτό, υπογραμμίστηκε ότι οι πάσης φύσεως αναγκαίοι αγώνες, ιδιαίτερα στα σύνορά μας, θα συνεχιστούν χωρίς συμβιβασμούς κατά της αυτονομιστικής τρομοκρατικής οργάνωσης.

Έμφαση στην οικονομία

 Οι προκλήσεις και οι απειλές που αντιμετώπισε και μπορεί να αντιμετωπίσει η Τουρκία, στη διαδικασία υλοποίησης οικονομικών πολιτικών επενδύσεων, παραγωγής, απασχόλησης και εξαγωγών, σύμφωνα με τους στόχους της για τη στέρεη υποδομή που έχει κατασκευάσει, έχουν αξιολογηθεί και επιβεβαιώθηκε η αποφασιστικότητα, να φτάσουμε στα 100 χρόνια (εγκαθίδρυσης) της δημοκρατίας μας οικονομικά δυναμικά, όπως και σε κάθε τομέα.

 Έχει δηλωθεί ότι όσοι παρέχουν παράνομη υποστήριξη στην τρομοκρατική οργάνωση PKK/KCK-PYD/YPG παρά τις καλοπροαίρετες εκκλήσεις της Τουρκίας, αναμένεται να τερματίσουν αυτές τις δραστηριότητες, που αποτελούν σαφή παραβίαση του διεθνούς δικαίου, το συντομότερο δυνατό.

 Επιβεβαιώθηκε η ισχυρή υποστήριξή μας στον αγώνα του Ιράκ να εκκαθαρίσει τα εδάφη του από τρομοκρατικές οργανώσεις, ωστόσο, τονίστηκε έντονα ότι τα μέτρα που λαμβάνονται για λόγους καταπολέμησης της τρομοκρατίας, δεν πρέπει να οδηγήσουν σε συνέπειες που θα διαταράξουν την κοινωνική ειρήνη, ειδικά σε περιοχές που είναι ευαίσθητες όσον αφορά τις εθνοτικές και θρησκευτικές ισορροπίες.

 Αξιολογήθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις στα Βαλκάνια και τονίστηκε η σημασία της διατήρησης της ειρήνης και της ηρεμίας που επικρατεί με μεγάλες θυσίες σ’ αυτή τη γεωγραφία, που έχει ισχυρούς ιστορικούς και πολιτιστικούς δεσμούς με τη χώρα μας. Επιστήθηκε η προσοχή στην αναγκαιότητα όλων των παραγόντων να ενεργήσουν υπεύθυνα για το σκοπό αυτό και να απέχουν από προσπάθειες αποσταθεροποίησης.

Προειδοποίηση στην Ελλάδα

 Τονίστηκε ότι η επιμονή της Ελλάδας να μην εκπληρώνει τις απαιτήσεις των σχέσεων καλής γειτονίας με επιθετική ρητορική και ενέργειες και η στάση της που παραβιάζει τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από διεθνείς συμφωνίες, θα επηρεάσει αρνητικά τη σταθερότητα και την ειρήνη στην περιοχή μας.

 Οι δυνάμεις που ενθάρρυναν την Ελλάδα να κάνει περαιτέρω βήματα υποστηρίζοντας τη στάση της ενάντια στο διεθνές δίκαιο και τις σχέσεις καλής γειτονίας, κλήθηκαν να εγκαταλείψουν αυτή την προσέγγιση που θα διαταράξει την ειρήνη της περιοχής και να πάρουν θέση προς την κατεύθυνση της δικαιοσύνης και της ειρήνης.

Ανακοίνωση για Λιβύη και Αρμενία

 Δηλώθηκε ότι θα πρέπει να αποφευχθούν μονομερή βήματα για τη διεξαγωγή των προεδρικών και βουλευτικών εκλογών, που αποτελούν ένα από τα κρίσιμα στάδια στη διαδικασία εγκαθίδρυσης ενός διαρκούς περιβάλλοντος ειρήνης και ευημερίας στη Λιβύη, σύμφωνα με το νόμο και ειρηνικά. Η διεθνής κοινότητα έχει κληθεί να σταθεί απέναντι στους παράγοντες που εκμεταλλεύονται τη διαδικασία προς όφελός τους.

 Συζητήθηκαν οι εξελίξεις στη Μαύρη Θάλασσα και στον Καύκασο και είμαστε υπέρ της επίλυσης των διαφορών μεταξύ των γειτόνων μας στο βορρά με ειρηνικά μέσα, στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και του σεβασμού της εδαφικής ακεραιότητας των χωρών, επίσης, δηλώθηκε ότι είναι σημαντικό για την Αρμενία, να θεωρήσει το χέρι της ειρήνης που της απλώθηκε ως ευκαιρία, να συμμορφωθεί πλήρως με την κατάπαυση του πυρός και να συνεργαστεί.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου