Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2021

Πώς θα ανακάμψει η οικονομία; Θα μπορέσει η αντιπολίτευση να ενωθεί σ’ αυτό το θέμα ;

 Σχόλιο Στρατηγού Φράγκου Φ.:

 Η κυβέρνηση Ερντογάν κατηγορείται ευθέως, ότι τα 10 Δις από τα ΗΑΕ είναι μνημόνιο τύπου ΤΑΙΠΕΔ και μέσα στα ανταλλάγματα είναι ακόμη και η ναυαρχίδα της κρατικής αμυντικης βιομηχανίας ASELSAN σε προϊόντα υψηλής τεχνολογίας…

Το διάδοχο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ) Muhammed bin Zayed, ο οποίος επικρίθηκε από υποστηρικτές του AKP για την υποστήριξη της απόπειρας πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου και την υπογραφή συμφωνιών με το Ισραήλ, την Αίγυπτο και την Ελλάδα ενάντια στα εθνικά συμφέροντα της Τουρκίας, υποδέχτηκε με τελετή ο Πρόεδρος Ερντογάν.

Εφημερίδα «Τζουμχουριέτ» της 28 Νοεμβρίου 2021

  Alev Coşkun

Πώς θα ανακάμψει η οικονομία? Θα μπορέσει η αντιπολίτευση να ενωθεί σ’ αυτό το θέμα ?

Αναμφίβολα, το σημαντικότερο θέμα της περασμένης εβδομάδας ήταν η κατάσταση στην οποία εισήλθε η οικονομία και η συνεχιζόμενη υποτίμηση της Τουρκικής Λίρας (ΤΛ).

Ας συνοψίσουμε: Το δολάριο, που ήταν 9,50 TΛ την 1η Νοε 2021, ανήλθε στις 12,40 TΛ το Σάββατο 27 Νοε (χθες). Έτσι, ενώ το δολάριο αυξήθηκε κατά 2,90 TΛ σε 26 ημέρες, η Τουρκική λίρα υποτιμήθηκε περισσότερο από 25%. Η υποτίμηση της TΛ σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, δεν έχει παρατηρηθεί σε όλη την ιστορία της Δημοκρατίας.

Οι αρχές της οικονομικής πολιτικής που ασκεί η κυβέρνηση για να διατηρήσει την πολιτική της δύναμη και τη μονιμότητα, δεν είναι πλήρως γνωστές. Δεδομένου ότι το σενάριο δεν είναι πλήρως γνωστό, υπάρχει μια πολύ σοβαρή ανησυχία στον τομέα της οικονομίας. Είναι επίσης γνωστό ότι υπό αυτές τις συνθήκες οι επιχειρηματικοί κύκλοι αναστέλλουν τα επενδυτικά τους σχέδια. Σύμφωνα με ξένους και εγχώριους ειδικούς και σχολιαστές, οι οικονομικές πολιτικές του AKP έχουν φτάσει σε ένα πλήρες αδιέξοδο.

Η αντίληψη εξωτερικών δυνάμεων

Η κυβέρνηση του AKP αποδίδει αυτή την οικονομική αναταραχή σε ξένες δυνάμεις. Η βασική πολιτική του AKP μπορεί να συνοψιστεί ως εξής: «Κάνουμε τα πάντα» όταν τα πράγματα πάνε καλά, αλλά όταν τα πράγματα πάνε άσχημα, χρησιμοποιείται το σύνθημα «Αυτό είναι το παιχνίδι των ξένων δυνάμεων».

Στις μέρες μας η Λαϊκή Συμμαχία είναι τυλιγμένη σε έναν λόγο, που τον αποκαλεί «οικονομικό απελευθερωτικό πόλεμο». Οι αρχές και τα χαρακτηριστικά αυτού του πολέμου δεν είναι ξεκάθαρα, είναι απλώς ένα σύνθημα...

Πώς διεξάγεται αυτός ο οικονομικός απελευθερωτικός πόλεμος? Ή πώς θα γίνει δεν αναφέρεται καθόλου… Η εθνική παραγωγή, οι δημόσιες οικονομικές πολιτικές, είναι έννοιες που απέχουν πολύ από αυτή την εξουσία. Η ρητορική του «οικονομικού απελευθερωτικού πολέμου» της κυβέρνησης του ΑΚΡ, η οποία έχει υποτιμήσει τις δημόσιες οικονομικές πολιτικές της εδώ και χρόνια, πούλησε τα δημόσια εργοστάσια που είναι ιδιοκτησία του Τουρκικού λαού και έδωσε το εργοστάσιο ερπυστριών αρμάτων στο Κατάρ και δεν έχει πλέον αξιοπιστία. Γι' αυτό δεν λαμβάνεται σοβαρά υπόψη...

Ποιος είναι ο σκοπός των ΗΑΕ ?

Σημαντική οικονομική εξέλιξη της περασμένης εβδομάδας ήταν η επίσκεψη του πρίγκιπα διαδόχου Mohammed bin Zayed των ΗΑΕ στην Τουρκία. Ο διάδοχος είναι αυτή τη στιγμή ο ηγεμόνας με τη μεγαλύτερη επιρροή των ΗΑΕ. Τα ΗΑΕ και ο διάδοχος του θρόνου Zayed, οι οποίοι προσβλήθηκαν με βαριά λόγια για την υπογραφή συμφωνιών - κατά των εθνικών συμφερόντων της Τουρκίας - με το Ισραήλ, την Αίγυπτο και την Ελλάδα και για την υποστήριξή τους στην απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου από τους υποστηρικτές του AKP μέχρι μόλις και πέρυσι, έγιναν δεκτοί με μεγάλες τελετές…

Υπογράφηκαν πολλές συμφωνίες με τα ΗΑΕ στον τομέα των επενδύσεων και του εμπορίου. Δεν είναι γνωστό ποια είναι τα γεγονότα γι’ αυτό το θέμα, αλλά υπάρχουν πολλές φήμες για το θέμα.

Δημοσιεύτηκε ότι τα ΗΑΕ θα φέρουν 10 δισεκατομμύρια δολάρια, θα μπουν σε ενεργειακές υποδομές και έχει γίνει συμφωνία ανταλλαγής. Ωστόσο, η αλήθεια του θέματος δεν είναι ακόμη γνωστή με λεπτομέρειες. Δεν είναι σαφές τι δίνεται στα ΗΑΕ σε αντάλλαγμα γι’ αυτές τις συμφωνίες. Τι θα δοθεί στα ΗΑΕ, όπως στο παράδειγμα του εργοστασίου ερπυστριών αρμάτων που δόθηκε στο Κατάρ? Ορισμένοι σχολιαστές λένε ότι τα ΗΑΕ θα αγοράσουν τις μετοχές της ASELSAN, του πιο στρατηγικού ιδρύματος και μάλιστα θα εκμεταλλευτούν αυτή την ευκαιρία, για να κλείσουν φτηνά τους σημαντικούς στρατηγικούς θεσμούς της Τουρκίας.

Η κατάσταση του μετώπου της αντιπολίτευσης

Το μέτωπο της αντιπολίτευσης έχει στραφεί προς ορισμένους στόχους στο πλαίσιο της Εθνικής Συμμαχίας.

Πρώτα από όλα θέλουν πρόωρες εκλογές. Είναι πολύ σημαντικό το CHP, το «Καλό» κόμμα, το HDP και άλλα 3 κόμματα DEVA, Future και Saadet, να ενωθούν σ’ αυτό τον στόχο.

Ο δεύτερος στόχος της αντιπολίτευσης είναι να τη μετατρέψει σε ενισχυμένο κοινοβουλευτικό σύστημα. Αυτός είναι ένας πολύ ακριβής και σταθερός στόχος. Η αντιπολίτευση έχει σοβαρούς πόρους και ιστορικές πρακτικές ως προς αυτό. Η Τουρκική κοινωνία διοικούνταν από το κοινοβουλευτικό σύστημα τόσο στην τελευταία περίοδο του οθωμανικού κράτους, στον Εθνικό Αγώνα όσο και στην 99χρονη περίοδο των Ρεπουμπλικανών. Το πιο αποτελεσματικό μοντέλο του ενισχυμένου κοινοβουλευτικού συστήματος, εξοπλισμένου με τις αρχές του κράτους δικαίου και με καθολικές ιδιότητες, βρίσκεται στο Σύνταγμα του 1961.

Εννοώ ότι το ενισχυμένο κοινοβουλευτικό σύστημα έχει πηγές και η μετάβαση σε αυτό το μοντέλο δεν θα είναι δύσκολη.

Το πραγματικό πρόβλημα είναι η ανάκαμψη της κατεστραμμένης οικονομίας. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης πρέπει να κάνουν σοβαρή δουλειά σε αυτό το θέμα.

Η έξοδος της Τουρκίας στον τομέα της οικονομίας δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί με νεοφιλελεύθερα οικονομικά μοντέλα. Η Τουρκία μπορεί να κάνει έναν νέο «οικονομικό απελευθερωτικό πόλεμο», μόνο με το πρότυπο του Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ. Δημόσια οικονομία, ολιστική ανάπτυξη, βιομηχανία με βάση την παραγωγή, στήριξη του αγροτικού τομέα, λαϊκή οικονομία βάσει προγραμματισμού. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης πρέπει να ενωθούν σ’ αυτά τα ζητήματα. Η σημερινή οικονομική ύφεση δεν μπορεί να διορθωθεί με κλασικά νεοφιλελεύθερα μοντέλα. Πρέπει να συμφωνήσουν σε ένα δημόσιο οικονομικό μοντέλο. (*)

Προετοιμασία της βαλίτσας

Η αρχηγός του «Καλού» Κόμματος Ακσενέρ, έκανε μια πολύ καλή και σωστή πρόταση μπροστά στην κατάρρευση της οικονομίας και τη συντριβή του λαού κάτω από το ακριβό κόστος της οικονομίας.

Πρότεινε στον Ερντογάν να ετοιμάσει τη βαλίτσα του και να φύγει.

Η οικονομική κατάσταση στην Τουρκία, ο υψηλός πληθωρισμός και το υψηλό κόστος, δημιουργούν μεγάλες δυσκολίες ειδικά για τους πολίτες μεσαίου εισοδήματος. Υπάρχει επίσης υψηλή ανεργία.

«Γράψαμε το βιβλίο της οικονομίας», λέει ο Ερντογάν στις ομιλίες του. Συνδέσαμε το άρθρο της περασμένης εβδομάδας με τίτλο: «Το βιβλίο της οικονομίας και το συμπέρασμα της» ως εξής: Το συμπέρασμα αυτού του βιβλίου, που έγραψε ο Ερντογάν, φαίνεται να τελειώνει καλά για τον ίδιο και το AKP.

Για τον Ερντογάν, ο δρόμος προς την εξουσία φαίνεται να είναι ολισθηρός.

(*) Μπορείτε να το δείτε το βιβλίο μας με τον τίτλο: «Η κατάρρευση της φιλελεύθερης οικονομίας-Η παγκόσμια κρίση και η άνοδος των εθνικιστικών οικονομιών» (Βιβλία Τζουμχουριέτ, 2011)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου