Σάββατο 6 Νοεμβρίου 2021

Ο Αμερικανός γερουσιαστής ξεπέρασε τα όρια!

 

Εφημερίδα «Σταρ» της 5 Νοεμβρίου 2021

 Αντιδραστική κίνηση για τα τουρκικά SİHA

Ο Αμερικανός γερουσιαστής Bob Menendez, υποστηριζόμενος από το Ελληνικό και το Αρμενικό λόμπι, στόχευσε το πρόγραμμα SİHA της Τουρκίας στο προσχέδιο που πρότεινε, επιπλέον του νόμου περί εξουσιοδότησης εθνικής άμυνας του 2022. Ένα άλλο νομοσχέδιο που παρουσίασε ο γερουσιαστής Menendez αφορά το Αζερμπαϊτζάν.

Ο Γερουσιαστής του Νιου Τζέρσεϊ και ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας Menendez, γνωστός για την εγγύτητά του με το Αρμενικό και το Ελληνικό λόμπι, για να παρακολουθεί στενά το πρόγραμμα SİHA της Τουρκίας, για τον Νόμο περί Εθνικής Άμυνας του 2022 (NDAA) και να διακόπτει τη βοήθεια, εισήγαγε δύο επιπλέον νομοσχέδια που αφαιρούσαν την εξαίρεση που το απέτρεπε.

Τα νομοσχέδια που πρότεινε ο Menendez εκτός από το NDAA σχετικά με τις αμυντικές δαπάνες του οικονομικού έτους 2022, στόχευαν άμεσα την Τουρκία και το Αζερμπαϊτζάν.

Στην τροπολογία που υπέβαλε υπό τον τίτλο «Τροπολογία που τερματίζει την απαλλαγή 907», προβλέπει την κατάργηση της εξαίρεσης για την αναστολή της βοήθειας προς το Αζερμπαϊτζάν σύμφωνα με το άρθρο 907 του «Νόμου Υποστήριξης Ελευθερίας» του 1992.

Το άρθρο 907 του εν λόγω νόμου, που θεσπίστηκε το 1992, απαγορεύει «την παροχή βοήθειας στην κυβέρνηση του Αζερμπαϊτζάν έως ότου λάβει αποδεικτικά μέτρα για να σταματήσει όλους τους αποκλεισμούς και άλλη επιθετική χρήση βίας κατά της Αρμενίας και του Ναγκόρνο-Καραμπάχ».

Ωστόσο, το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ εκδίδει τακτικά εξαίρεση κάθε χρόνο, για την εξαίρεση του Αζερμπαϊτζάν από αυτό το άρθρο.

Στο πρόσθετο νομοσχέδιο που υπέβαλε στο NDAA για την άρση αυτής της εξαίρεσης, ο Menendez είπε: «Ενώ το καθεστώς στο Μπακού, με την υποστήριξη της Τουρκίας, συνεχίζει να επιλέγει τον δρόμο της βίας αντί για μια ειρηνική διαδικασία με διαπραγματεύσεις μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν, αυτή η κυβέρνηση και όλες οι μελλοντικές διοικήσεις, πρέπει να σταματήσουν αυτή τη βοήθεια και τώρα είναι η ώρα να τηρηθεί πλήρως το άρθρο 907».

Είναι ανήσυχος από τα Τουρκικά SIHA

Ο Menendez στόχευσε το πρόγραμμα SİHA της Τουρκίας με την πρόσθετη πρόταση που παρουσίασε.

Το πρόσθετο προσχέδιο με τίτλο «Τροποποίηση του Προγράμματος SİHA της Τουρκίας», υποχρεώνει το Υπουργείο Εξωτερικών και το Πεντάγωνο να ετοιμάσουν μια έκθεση για τις εξαγωγές SİHA της Τουρκίας από το 2018 και εάν αυτά τα SİHA περιέχουν εξαρτήματα ή τεχνολογίες που παράγονται από Αμερικανικές εταιρείες.

Το πρόσθετο νομοσχέδιο απαιτεί επίσης από τις ΗΠΑ, να καθορίσουν εάν οι εξαγωγές της Τουρκίας παραβιάζουν τον Νόμο περί Ελέγχου Εξαγωγών Όπλων ή οποιονδήποτε άλλο νόμο ή επιβολή των ΗΠΑ.

Σε αυτό το συμπληρωματικό νομοσχέδιο, ο Menendez είπε: «Τα Τουρκικά SIHA έπαιξαν αποφασιστικό ρόλο στον πόλεμο μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν πέρυσι. Έκτοτε, η Πολωνία, το Μαρόκο και η Ουκρανία αγόρασαν το Bayraktar TB2, συμπεριλαμβανομένης πολλών άλλων χωρών όπως της Αγκόλας, της Αιθιοπίας, του Νίγηρα, της Νιγηρίας και της Ρουάντα, που έδειξαν ενδιαφέρον»..

Περιγράφοντας τις πωλήσεις SİHA της Τουρκίας ως «επικίνδυνες, αποσταθεροποιητικές και απειλή για την ειρήνη και τα ανθρώπινα δικαιώματα», η εξέχουσα προσωπικότητα του Αρμενικού και Ελληνικού λόμπι στο Κογκρέσο, υποστηρίζει ότι καμία τεχνολογία των ΗΠΑ δεν πρέπει να περιλαμβάνεται στα Τουρκικά SİHA.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου