Κυριακή 28 Νοεμβρίου 2021

Κατασκευάστηκε 50ος κινητήρας ΤΕΙ Τ700

 Σχόλιο Στρατηγού Φράγκου Φ.:

Κύριοι της ΕΑΒ προβληματιστείτε ποσό πίσω έχετε μείνει έναντι της γείτονος, διότι η TUSAS είναι θυγατρική της ΤΑΙ αντίστοιχης ΕΑΒ και κατασκευάζει κινητήρες για Ε/ Π γενικής χρήσεως Black Hawk T-70…

Στο πλαίσιο του προγράμματος Ε/Π Γενικής Χρήσεως, κατασκευάστηκε ο 50ος κινητήρας που τροφοδοτεί τα ελικόπτερα T70 Black Hawk.

Ο Δρ. Mahmut Faruk Akşit, Πρόεδρος και Γενικός Διευθυντής της εταιρίας κινητήρων TUSAŞ Α.Ε, στην ομιλία του στην τελετή που έγινε στο ΤΕΙ για την παραγωγή του 50ου κινητήρα, είπε ότι ο κινητήρας παραδόθηκε στην ημερομηνία που είχε υποσχεθεί.

Δηλώνοντας ότι ο κινητήρας TEI T700 που παραδόθηκε έχει 2000 ίππους, ο Akşit συνέχισε ως εξής:

«Στις αρχές της δεκαετίας του 2010 ξεκίνησε το πρόγραμμα Ε/Π γενικής χρήσης με πρωτοβουλία του Υφυπουργείου Αμυντικής Βιομηχανίας. Έγιναν προκαταρκτικές μελέτες. Η συμφωνία υπογράφηκε το 2014. Αυτό το έργο ήταν μέρος του έργου παραγωγής Ε/Π Black Hawk, τα οποία χρησιμοποιούνται ως Ε/Π κοινής ωφέλειας εξ ολοκλήρου στην Τουρκία. Εμείς ως ΤΕΙ, αναλάβαμε την ευθύνη της παραγωγής των κινητήρων εγχώρια στην Τουρκία, με την άδεια της General Electric και με την υποστήριξη της. Την άτρακτο του Ε/Π κατασκευάζει η ΤΑΙ στην Άγκυρα, η ASELSAN θα παράγει τα ηλεκτρονικά και τα αεροηλεκτρονικά και η ALP Aviation θα παράγει το κύριο κιβώτιο ταχυτήτων. Πρόκειται για ένα έργο παραγωγής ολόκληρου του Ε/Π ως εγχώριου Black Hawk στην Τουρκία, δίνοντας τα κύρια μέρη σε αυτές τις μεγάλες εγκαταστάσεις στην Τουρκία».

 «Φτάσαμε στα νούμερα που είμαστε περήφανοι που παραδίδουμε το 50ο»

Ο Akşit δήλωσε ότι το έργο έχει προϋπολογισμό περίπου 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων και είπε: «Αυτοί οι κινητήρες Ε/Π με ισχύ περίπου 2000 ίππων, που κατασκευάσαμε με την άδεια της General Electric στο πλαίσιο του έργου, είναι στην πραγματικότητα οι πρώτοι στην Τουρκία. Κατασκευάσαμε κινητήρα Ε/Π 2000 ίππων για πρώτη φορά στην Τουρκία. Κατασκευάσαμε τον κινητήρα μας το 2018. Η πρώτη παράδοση κινητήρα έγινε την ίδια χρονιά. Φτάσαμε στα νούμερα που είμαστε περήφανοι που παραδίδουμε τον 50ο κινητήρα από το 2018. Η General Electric μας έδωσε το δικαίωμα να παράγουμε αδειοδοτημένη παραγωγή και την παράγουμε, αλλά όλη η ευθύνη του κινητήρα ανήκει σε εμάς. Και μετά το 2025 που θα έχουμε παραδώσει όλους τους κινητήρες, εμείς ως ΤΕΙ θα είμαστε υπεύθυνοι για τη συντήρηση, επισκευή και συντήρηση αυτών των κινητήρων για 25 χρόνια, ελπίζω».

«Ως ΤΕΙ έχουμε φτάσει στην ικανότητα να παράγουμε έναν κινητήρα την εβδομάδα»

Εκφράζοντας ότι έχουν υποχρεώσεις να παράγουν συνολικά 236 κινητήρες στο πλαίσιο του έργου, η Aksit είπε:

«Το εκπληρώνουμε σύμφωνα με την ώρα και το χρονοδιάγραμμα. Αυτός είναι ο 50ος κινητήρας που βλέπετε, ο κινητήρας που θα πρέπει να παραδοθεί τον Νοέμβριο σύμφωνα με τη μεταξύ μας συμφωνία και σήμερα είναι 25 Νοεμβρίου. Θα παραδοθεί χωρίς καμιά καθυστέρηση πριν από τα τέλη Νοεμβρίου, όπως και στη μεταξύ μας συμφωνία, ακόμη και σε αυτήν την περίοδο επιδημίας. «Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλη την ομάδα, όλους τους συναδέλφους μας που εργάζονται εδώ και να τους ευχηθώ καλή υγεία. Γίνεται όλο και πιο δύσκολο να παραδίδουμε χωρίς να διακόψουμε το χρονοδιάγραμμα, ειδικά σε μια τόσο δύσκολη περίοδο και τα καταφέραμε, δόξα τω Θεώ. Ως ΤΕΙ έχουμε φτάσει στην ικανότητα να παράγουμε έναν κινητήρα την εβδομάδα».

Τα μέλη του ΔΣ του ΤΕΙ Melih Abiş, Δρ. Aybike Molbay, Δρ. Ömer Keleş και İsmail Sami Özdemir και υπάλληλοι, παραβρέθηκαν στην τελετή. Μετά τη φωτογράφιση έγινε η κοπή της τούρτας.

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου