Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2021

Χατζηαλεξιου Ευανθια

 


Τι είναι η Πόλη για σας;

Είναι το μικρό Βυζάντιο που ίδρυσε ο Βύζας μετά από χρησμό;

Είναι η μεγαλόπρεπη πρωτεύουσα του Ρωμαϊκού κράτους που ίδρυσε ο Μ.Κωνστσντινος;

Είναι η επιβλητική και μοναδική Αγίας Σοφία του Ιουστινιανού;

Είναι οι τελευταίοι υπερασπιστές της με τον Κ. Παλαιολόγο;

Και μετά .... σταματά ο χρόνος για την Πόλη;

Η Πόλη είναι το κέντρο του Ελληνισμού για αιώνες. Εκεί μεταναστεύουν πλήθος Ελλήνων για μια καλύτερη μοίρα. Από κει διοχετεύονται δάσκαλοι σε όλα τα εκπαιδευτήρια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Από κει στέλνονται στα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια νέοι να μορφωθούν και να διαπρέψουν σε όλες τις επιστήμες. Εκεί ανθεί το εμπόριο. Εκεί τυπώνονται ελληνικά βιβλία. Εκεί ανδρώνονται πολιτικοί.

Το Αθηναϊκό κράτος πολέμησε μετά μανίας την αίγλη της Πόλης. Διέγραψε ιστορία αιώνων , έκανε ένα τεράστιο άλμα απο την αρχαιότητα στη σύγχρονη εποχή μιλώντας μόνο για Παρθενώνα .Υιοθετησε τον όρο Βυζαντινή Αυτοκρατορία , αντί της Ανατολικής Ρωμαϊκής ή Ρωμαίικης.

Πότε ενδιαφέρθηκε σοβαρά για τους Έλληνες της Πόλης; Όταν στο Ζάππειο έπαιζαν αρχαίες τραγωδίες, όταν το Ζωγράφειο είχε οικονομικό τμήμα, όταν σε κάθε κοινοτική αιθουσα γινόταν μουσικές εκδηλώσεις , διαγωνισμοί γνώσεων, ομιλίες ,όταν υπήρχαν αθλητικά σωματεία που ξεπερνούσαν σε επιτυχίες τα τουρκικά, όταν οι γυναίκες ήταν χειραφετημενες, όταν οι άντρες κυριαρχούσαν στο εμπόριο , όταν κυκλοφορουσαν πλήθος εντύπων , όταν Έλληνες καλλιτεχνες συμμετείχαν στα σημαντικότερα έργα, οταν στις εκκλησίες οι ακολουθίες διατηρούσαν το τυπικό απαρέγκλιτα,ποιο Αθηναϊκό κράτος ασχολούνταν;

Να σας πω απλά ότι δεν ήθελε να ξέρει καν την ύπαρξη μας.

Το 1977 ήρθαμε στη Θεσσαλονίκη ,δεν με έκαναν εγγραφή στο σχολείο και παρακολουθούσα ως επισκέπτρια. Καθηγητές με πτυχία θεολογίας και φιλολογίας με ρωτούσαν αν υπάρχουν σχολεία ελληνικά στην Πόλη ή αν λειτουργούν εκκλησίες ,ή αν είμαι βαπτισμενη! Αυτή η ενημέρωση υπήρχε!

Κι όμως οι κοινότητες εκεί εξακολουθούσαν να μάχονται με θεούς και δαίμονες.

Ευτυχώς ο Πατριάρχης με την ισχυρή του προσωπικότητα κατάφερε να αναστρέψει το κλίμα και ξαφνικά η εν Ελλάδι κοινωνία ανακάλυψε ότι είχε κάποιον παππού απ' το Νιχωρι ,μια γιαγιά απ' την Αρετσού . Ξαφνικά ανακάλυψε τη Βλαχέρνα και το Μπαλουκλί.Ξαφνικά έγιναν ταινίες για το 55και τις απελάσεις. Ξαφνικά κατάλαβε ότι οι πολίτες δεν ξέρουν μόνο τους ντολμάδες και το ιμάμ μπαϊλντί !

Η Πόλη δε σταμάτησε το 1453.

Αντίθετα χάρη στην Πόλη έζησε ο Ελληνισμός και αυτή η Πόλη, η τουρκοκρατούμενη πρόσφερε και προσφέρει περισσότερα στην οικουμένη.

Αυτήν την Πόλη , έχω μέσα μου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου