Πέμπτη 28 Οκτωβρίου 2021

Η επίδοση του Ιταλικού τελεσιγράφου τα ξημερώματα της 28ης Οκτωβρίου 1940, και η απόρριψη του από τον Ιωάννη Μεταξά (alors c'est la guerre!)

 Στρατηγός Φράγκος Φ.: Αντί σχολίου η δήλωση του εκλιπόντος Π/Θ και φιλοσόφου κ. Παναγιώτη Κανελλόπουλου:

«Όμως πάλι, θυμάμαι και αυτό που είπε ο Παναγιώτης Κανελλόπουλος και προβληματίζομαι σφόδρα. Τι είχε πει ο Αχαιός πολιτικός και ακαδημαϊκός; Αυτό: «Και αν ο Μεταξάς είχε πει ‘’Ναι’’ πώς ο λαός θα έλεγε το ‘’Όχι’’;». Έλα μου ντε; Αυτά όμως είναι ψιλά γράμματα. Άλλωστε ο Κανελλόπουλος απευθυνόταν σε νουνεχείς και εχέφρονες ανθρώπους και όχι σε κύμβαλα αλαλάζοντα.»

Δείτε την ομιλία στην Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών για το Έπος του '40

https://youtu.be/4qXQp-8xwCI

Τα της επιδόσεως του τελεσιγράφου, ο Πρεσβευτής Γκράτσι, περιγράφει ως κάτωθι:

«Εν τω μεταξύ από κοινού μετά των γραμματέων και των στρατιωτικών ακολούθων ελήφθησαν όλα τα αναγκαία μέτρα δια την εκτέλεσιν του θλιβερού καθήκοντος που είχεν ανατεθή εις την πρεσβείαν, καθώς και δια την προστασίαν των συμφερόντων της ιταλικής παροικίας των Αθηνών και του Πειραιώς. Απεδώσαμεν ιδιαιτέραν προσοχήν εις το να ληφθούν όλαι αι προφυλάξεις. Είναι πάντως εύκολον να φαντασθή τις, τι επερίμενε την πρεσβείαν αν παρείχεν έστω και την μικροτέραν λαβήν να κατηγορηθή ότι είχεν αφήσει να διαφύγη το μυστικόν.

Διαβάστε αναλυτικά το άρθρο στην ιστοσελίδα:www.istorikathemata.com



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου